• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

16.06.2022

21:21 >> 22:55

113. DAN RATA! Šok intervju, Lavrov izazvao Britance! Makron dao obećanje Zelenskom, Zapadne zemlje, pod maskom humanitarne brige pljačkaju Ukrajinu!

Tanjug/AP

Vesti

113. DAN RATA! Šok intervju, Lavrov izazvao Britance! Makron dao obećanje Zelenskom, Zapadne zemlje, pod maskom humanitarne brige pljačkaju Ukrajinu!

Podeli vest

Porodice dvojice zarobljenih Amerikanaca su se oglasile u javnosti, u hemijskoj fabrici Azot u Severodonjecku, koju drže ukrajinski militanti, nalazi se nogo stranih plaćenika, rekli su za RIA Novosti civili koji su uspeli da pobegnu, SAD procenjuju da oko 100 Ukrajinaca svakodnevno pogine u sukobima

22.54 - Šok intervju!

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ukazao je u intervjuu za BBC da stvari u Ukrajini nisu kako izgledaju i da NATO vrši propagandu navodeći da Rusija nije "čista ko suza" i da je nije sramota da pokaže šta je

 

22.53 - Makron:Ne isključem posetu Rusiji, ali...

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da ne isključuje posetu Rusiji, ali da se za to moraju stvoriti uslovi.

Foto: Tanjug/AP

"Da bih otišao u Rusiju, moraju se stvoriti preduslovi, ali ne isključujem ništa", rekao je Makron u intervjuu za televiziju TF1 odgovarajući na pitanje da li planira da poseti Moskvu, prenosi agencija RIA Novosti.

Ranije danas, francuski lider je rekao da još uvek ne planira telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali i da ne isključuje takvu mogućnost u budućnosti.

 

22.29 - Makron dao obećanje Zelenskom...

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od francuskog proizvođača oružja "Nekster" da poveća proizvodnju haubica "Cezar", pošto je obećao da će poslati još šest sistema naoružanja ukrajinskoj vojsci, izjavio je danas izvor blizak francuskom Ministarstvu odbrane

 

22.13 - Ukrajinske snage su u 22.30 granatirale Pantelejmonovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši pet granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

22.00 - Peskov: Rusija će da završi svoj cilj!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas za Si-En-En da Rusija planira da izdrži sankcije Zapada i završi svoj cilj u regionu Donbasa na istoku Ukrajine

 

 

 

 

21.20 - Zapadne zemlje, pod maskom humanitarne brige...

Zapadne zemlje, pod maskom humanitarne brige, pljačkaju nacionalno bogatstvo Ukrajine na isti način kao što to rade u Siriji, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije i međuresornih koordinacionih štabova Sirije i Rusije

 

 

20.17 - Ukrajinske snage raketirale skladište oružja u LNR

 

20.03 - Svedočenje stanovnika Donjecka

Irina Petrovska, stanovnica naselja u Donjecku u blizini rudnika „Trudovska“, posetila je svoje selo.

 

19.27 - Četiri države EU protive se dodeljivanju statusa kandidata Ukrajini

To su Švedska, Holandija, Portugalija i Mađarska. Evropska komisija že sutra izneti svoj stav po pitanju statusa kandidata za Ukrajinu.

 

 

18.17 - Šta ako Rusija ugasi nuklearke u Americi i Evropi...

Ako Rusija prestane da isporučuje obogaćeni uranijum američkim energetskim kompanijama to bi moglo dovesti do gašenja nuklearnih elektrana u SAD, a samim tim i do naglog skoka cene struje, što će pogoditi potrošače, a i privredu te zemlje

 

 

 

 

17.48 - Francuska, Nemačka, Italija i Rumunija zalažu se za to da se Ukrajini pod hitno dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron, a preneo televizijski kanal BFM.

Foto: AP/Tanjug

 

Makron se danas, zajedno s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Italije Mariom Dragijem, u Kijevu sastao s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.
Francuski lider izjavio je u Kijevu da Ukrajina mora sama da vodi pregovore sa Rusijom.
„Ni Francuska ni Nemačka to neće raditi umesto nje”, dodao je on.

17.39 - Kancelar Nemačke Olaf Šolc založio se za to da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, prenose mediji.

 

17.30 - SAD: Sukob u Ukrajini treba biti rešen pregovorima

Sjedinjene Američke Države su uverene da će sukob u Ukrajini na kraju morati da bude rešen pregovaračkim putem, saopštio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Salivan

17.22 - Dragi: Italija želi da vidi Ukrajinu u EU

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je danas da je glavna poruka njegovih razgovora u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcem da Italija želi da vidi Ukrajinu kao deo Evropske unije.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u ukrajinskoj prestonici, Dragi istakao da u potpunosti podržava istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, prenosi Rojters.

Dragi je ranije danas, prilikom posete razorenom ukrajinskom gradu Irpinu, obećao da će sve što je u tom gradu razrušeno biti obnovljeno, naveo je Rojters.

17.10 - Zelenski: Što vise oružja dobijemo, pre ćemo se osloboditi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je ruska invazija ravna agresiji protiv cele Evrope i da će Ukrajina što više oružja dobije od Zapada, brže moći da oslobodi svoju okupiranu zemlju.

Zelenski je na konferenciji za novinare rekao da je sa sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije u Kijevu razgovarao o novim evropskim sankcijama protiv Rusije i posleratnoj obnovi Ukrajine.

On je rekao da samo ujedinjeni napori mogu da zaustave Rusiju, prenosi Rojters.

 

 

15.40 - Moskva: U telefonima pripadnika bataljona Azov slike žrtava

Ruski istražni komitet saopštio je danas da su istražitelji u mobilnim telefonima pripadnika bataljona Azov koji su se predali u fabrici Azovstalj u Marijupolju pored kukastih krstova i Hitlerovih portreta pronašli i fotografije civila koji su postali njihove žrtve.

„Nastavlja se istraga protiv ukrajinskih vojnika i pripadnika bataljona Azov koji su se nalazili na teritoriji železare Azovstalj u Marijupolju", navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Navode i da je u toku ispitivanje nekoliko stotina mobilnih telefona i drugih uređaja koji pripadaju "nacionalistima".

"Utvrđeno je da se u memoriji uređaja nalaze fotografije koje ukazuju na privrženost vlasnika telefona nacističkoj ideologiji. Na njima su na primer, kukasti krst, portreti Hitlera i druge ilustracije na tu temu. Takođe, neki telefoni su sadržali slike civila koji su postali žrtve nacionalista", saopštio je istražni komitet.

Ruska agencija navodi da je Istražni komitet saopštio da su elektronske medije istražitelji pronašli na području Azovstalja.
Pored toga, u Marijupolju su pronađeni udžbenici za vojna lica u kojima su studenti označili informacije koje su ih interesovale.

„Očigledno je da su usvojene preporuke da se stambeni objekti koriste za prikrivanje položaja snajperista kako bi uklanjali civile“, navodi se u saopštenju, prenosi ruska agencija.

15.40 - Ruska crkva: Sankcije partijarhu Kirilu apsurdne

Ruska pravoslavna crkva odgovorila je danas na britanske sankcije uvedne patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, opisujući taj potez kao apsurdan i kontraproduktivan.

"Pokušaji da se zastraši poglavar ruske crkve ili da se natera da se odrekne svojih stavova su besmisleni, apsurdni i neperspektivni", napisao je portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda na Telegramu.

On je naveo da je crkva poslednji most, sredstvo komunikacije, koji Britanija pokušava da uništi sa ciljem eskalacije sukoba i otuđenja mira, preneo je britanski list "Gardijan".

"Ne mogu drugačije da objasnim ovakve apsurdne i kontraproduktivne mere, koje doprinose samo jednom - prekidu ionako teško narušene komunikacije između evropske zajednice i Rusije", dodao je Legojda.

Velika Britanija uvela je ranije danas sankcije nekolicini ruskih državljana uključujući patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu.
Sankcije su uvedene zbog njegove podrške vojnoj operaciji u Ukrajini, navedeno je u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova.

15.33 - UKR predala predlog sankcija RUS na susretu sa EVR liderima

Ukrajina je predala predloge za uvođenje novih sankcija Rusiji na današnjem sastanku predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i lidera Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije, saopštio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

"Moramo povećati pritisak na agresora, raditi na sedmom paketu sankcija sa embargom na gas", napisao je Jermak na Telegramu, preneo je Rojters.

On je naveo da je sastanak Zelenskog sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskim premijerom Marijem Dragijem i predsednikom Rumunije Kalusom Jaohanisom završen.

15.25 - Zelenski prihvatio poziv za samit G7 i samit NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je prihvatio pozive za samit G7 i samit NATO koji se održavaju krajem juna u Nemačkoj i Španiji.

"Sa zahvalnošću sam prihvatio pozive partnera na važne međunarodne sastanke", napisao je on na Tviteru.

Nemački kancelar Olaf Šolc koji predsedava G7 pozvao je Zelenskog na samit grupe sedam vodećih industrijskih zemalja, a poziv na samit NATO stigao je od generalnog sekretara te vojne alijanse Jensa Stoltenberga.

15.00 - Vazdušni napadi

 

 

14.40 - Lisičansk: U vazdusnom napadu na zgradu tri žrtve

Najmanje tri osobe su poginule, a sedam je ranjeno u vazdšnom napadu na zgradu u kojoj su se sklonili civili u gradu Lisičansku na istoku Ukrajine, izjavio je danas guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

"Uklanjamo ruševine", napisao je Gajdaj na Telegramu, preneo je Rojters.

Lisičansk se nalazi na drugoj strani reke Siverski Donjec preko puta Severodonjecka, u kojem su tokom poslednjih nekoliko nedelja vođene žetsoke ulične borbe, navela je agencija.

14.30 - Medinski: RUS i UKR su usaglasile 75 odsto mirovnog sporazuma

Ukrajina i Rusija su se u aprilu ove godine usaglasile u pogledu 75 odsto sadržaja nacrta mirovnog sporazuma, izjavio je danas pomoćnik ruskog predsednika i šef ruske delegacije na razgovorima sa ukrajinskom stranom Vladimir Medinski na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

„Dugo smo vodili intenzivne razgovore sa ukrajinskom stranom o uslovima postkriznog rešenja. Ovi pregovori su okončani 15. aprila kada smo ukrajinskoj strani predali nacrt sporazuma“, naveo je Medinski, prenosi TAS S.

On je dodao da ruska i ukrajinska delegacija razmenjuju telefonske pozive, ali da Kijev nije voljan da nastavi razgovore.

„Povremeno razmenjujemo telefonske pozive, ali Ukrajina je protiv nastavka razgovora na starim osnovama“, naveo je Medinski, prenosi TAS S.

Delegacije su 15. aprila ove godine usaglasile stavove na osnovu razgovora u Istanbulu i poslale ih u Kijev, dodao je Medinski, a Ukrajina od tada nije dala zvaničan odgovor, prenosi TAS S.
Pregovori Rusije i Ukrajine traju od 28. februara ove godine.
Najpre su se vodili u Belorusiji, gde je održano nekoliko sastanaka, nakon čega su nastavljeni razgovori putem video veze, a zatim su se delegacije dveju zemalja sastale u Istanbulu 29. marta, navodi ruska agencija.

14.25 - Sirija će pokrenuti proceduru priznavanja suvereniteta Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), saopštila je Vlada DNR na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Kako se navodi u saopštenju, koje su preneli ruski mediji, predsednik Sirije Bašar el Asad čestitao je delegaciji DNR na oslobađanju većeg dela republike i poručio da će naložiti Ministarstvu spoljnih poslova da započne proceduru priznanja.

Sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad je zauzvrat izjavio da će postupak biti odmah pokrenut.

Rusija je priznala suverenitet republika 21. februara nakon što je ukaz potpisao predsednik Vladimir Putin.

"Sirija podržava odluku predsednika Vladimira Putina da prizna republike Lugansk i Donjeck“, rekao je u februaru ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad, a prenosi državna televizija.

14.20 - Šolc, Makron i Dragi donose UKR status kandidata za EU?

Nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i italijanski premijer Mario Dragi doputovali su u Kijev da bi saopštili da je Ukrajini dodeljen status kandidata za članstvo u EU i da pozovu Kijev na povratak za pregovarački sto sa Rusijom, izjavio je danas savetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Viktor Andrusiv.

"Prema mojim izvorima, Makron, Šolc i Dragi nam donose kandidaturu za EU i zahtev za povratak na pregovore sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom", napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je TAS S.

I poslanik Aleksej Gončarenko rekao je da zapadni lideri Kijevu donose status kandidata za članstvo u EU.

 

 


Makron, Dragi i Šolc danas su u poseti Kijevu. U ukrajinsku prestonicu doputovao je i predsednik Rumunije Klaus Johanis. Šef predsedničke kancelarije Andrej Jermak rekao je da će se lideri sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Među važnim temama za razgovor pomenuo je bezbednost hrane, oružje i podršku Ukrajini.

 

 

14.00 - SAD će Ukrajini dati četiri višecevna bacača raketa HIMARS

Ministarstvo odbrane SAD očekuje da će četiri višecevna raketna bacača HIMARS biti u upotrebi u Ukrajini do kraja juna.

- Očekujemo da će HIMARS – četiri sistema, kao i municija i obučene posade – biti operativni u Ukrajini do kraja meseca, rekao je zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

13.35 - Britanci uveli sankcije ruskom Patrijarhu

Velika Britanija uvela je danas sankcije nekolicini ruskih državljana uključujući patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

Sankcije su uvedene zbog njegove podrške vojnoj operaciji u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova. Na spisak sankcionisanih stavljena i ruska komesarka za prava deteta Marija Ljvova-Belova zbog, kako se navodi, prinudnog transfera ukrajinske dece, prenosi Rojters.

Sankcijama su obuhvaćena i četiri visoka ruska vojna zvaničnika.

13.35 - Rusija zapretila

Rusija je upozorila da bi isporuke gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 mogle biti obustavljene, okrivljujući probleme sa popravkom turbina.

13.20 - Slovačka: Isporuke od Gazproma danas manje za 30%

Slovački državni uvoznik gasa SPP očekuje da će isporuke gasa od ruskog Gasproma biti smanjene danas za oko 30 odsto, saopšteno je iz te kompanije.

- Danas očekujemo, na osnovu informacija kompanije ''Gasprom eksport'', da će isporuke gasa u odnosu na naš ugovor biti manje za oko 30 odsto“, rekao je portparol CPP-a za Rojters. On je dodao da navedeno smanjenje nema uticaja na njihove kupce.

13.20 - Rusija isporučuje manje gasa Austriji

Nakon Nemačke i Češke i Austrija je suočena sa smanjenim isporukama gasa iz Rusije. Jedan neimenovani portparol OMV-a rekao je da je Gazprom obavestio o smanjenju isporuka gasa.

13.09 - Nove sankcije

Britanija je najavila novi talas sankcija Rusiji protiv ljudi koji su umešani u "varvarski tretman dece u Ukrajini". Među kažnjenima je i moskovska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova zbog "prisilnog premeštanja i usvajanja" 2.000 ukrajinske dece.

Sankcionisan je i patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve i Putinov dugogodišnji saveznik i glasni pobornik rata u Ukrajini.

"Danas ciljamo na podstrekače i izvršioce Putinovog rata koji su Ukrajini doneli neizrecive patnje, uključujući prisilno preseljenje i usvajanje dece. Nećemo se umoriti da branimo slobodu i demokratiju i vršimo pritisak na Putina dok Ukrajina ne uspe", rekla je ona. Liz Truss.

12.52 - Medvedev: "Poseta je besmislena"

Dmitrij Medvedev, ključni saveznik Vladimira Putina i bivši predsednik, sugerisao je da je poseta evropskih lidera Kijevu besmislena. On je kritikovao posetu Emanuela Makrona, Marija Dragija i Olafa Šolca, rekavši da to neće pomoći uspostavljanju mira u Ukrajini.

 

 

12.42 - Glavni ruski pregovarač: Moskva je spremna za nove pregovore

Glavni pregovarač Rusije Vladimir Medinski, saopštio je danas da je Moskva spremna da ponovo pokrene mirovne pregovore sa Ukrajinom. Medinski je izjavio da je zvanični Kijev odgovoran zbog zastoja u pregovorima, jer još nije odgovorio na najnovije predloge Rusije, prenosi Rojters, pozivajući se na Interfaks.

U martu ove godine vođeni su povremeni razgovori između dve strane, uključujući i sastanak visokih delegacija u Istanbulu, a od tada su pregovori između Rusije i Ukrajine u zastoju, navodi britanska agencija.

11.54 - Konašenkov: Oboren ukrajinski Su-25 i sedam dronova, likvidirano više od 480 ekstremista

Ruska sredstva PVO u toku prethodnog dana oborila su ukrajinski avion Su-25 u Harkovskoj oblasti i sedam bespilotnih letelica u Hersonskoj oblasti i LNR, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ruska protivvazduhoplovna odbrana presrela je raketu „točka U“ u području Stahanova u LNR, kao i 21 granatu ispaljenu iz višecevnih raketnih bacača „uragan“, dodaje Konašenkov.

U napadu raketnih snaga i artiljerije Oružanih snaga Rusije uništeno je 195 položaja sa ljudstvom i vojnom tehnikom ukrajinskih snaga, 34 komandna mesta i 42 položaja artiljerijskih i minobacačkih jedinica protivnika. Likvidirano je preko 200 ekstremista.

Uništena je stanica za elektronsko ratovanje ukrajinske vojske, tri skladišta municije, šest tenkova i drugih oklopnih vozila, višecevni bacač raketa „grad“, kao i dva mesta za kontrolu bespilotnih letelica u Nikolajevskoj oblasti.

 

 

Ruske rakete velike preciznosti uništile su u Ukrajini stanicu za elektronsko ratovanje u Harkovskoj oblasti, dva komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine, lanser operativno-taktičkog raketnog sistema „točka U“ i borbeno vozilo višecevnog bacača raketa „uragan“ u Harkovskoj oblasti.

Ruska avijacija uništila je mesto za remont oklopnih vozila u području Harkova, tri komandna mesta, protivavionski raketni sistem „buk-M1“ u Sumskoj oblasti, kao i 57 položaja sa ljudstvom i vojnom tehnikom Oružanih snaga Ukrajine. U napadu avijacije likvidirano je preko 280 ekstremista, dva skladišta municije u DNR, pet tenkova i drugih oklopnih vozila, šest jedinica poljske artiljerije i 11 specijalnih vojnih vozila. 

11.50 - Gajdaj: Borbe za svaku kuću u Severodonjecku

Guverner Luganske regionalne administracije Sergej Gajdaj saopštio je danas da se vode žestoke borbe za svaku kuću u Severodonjecku.

"Skoro četiri meseca Rusi nisu imali značajniju pobedu, tako da su sve snage usmerili na osvajanje Severodonjeka. Vode se borbe za svaku kuću", naveo je Gajdaj na Telegramu.

Prema njegovim rečima, ukrajinskoj vojsci treba artiljerijsko oružje dugog dometa kako bi odbacili Ruse na bezbednu distancu, prenosi Gardijan.

Nakon što su se povukle iz predgrađa Kijeva u maju, ruske trupe su usredsredile svoje napore na zauzimanje celog Donbasa na jugoistoku zemlje, industrijskog regiona u kome su se borbe poslednjih nedelja fokusirale na Severodonjeck, grad koji je u ovom trenutku uglavnom u ruševinama, navodi Rojters.

11.08 - Šolc, Makron i Dragi stigli u Irpenj

 

 

11.03 - Tagešpigel: Izjave Vladimira Zelenskog o Krimu nisu u dodiru sa stvarnošću

Izjave Vladimira Zelenskog o "povratku" Krima pod kontrolu Ukrajine daleko su od stvarnosti, navodi se u članku nemačkog izdanja Der Tagesspiegel.

Ranije je Zelenski u video poruci obećao da će "vratiti kontrolu" nad Krimom, Donbasom , delom oslobođene Harkovske oblasti i regionima južne Ukrajine – Hersonskom i Zaporoškom oblasti .

"Da li je čovek izgubio osećaj za realnost? Ukrajinska vojska se povlači u Donbasu", piše list.

11.00 - Francuska: Zelenski da kaže šta je vojna pobeda nad Rusijom

Francuska želi ukrajinsku vojnu pobedu nad Rusijom, kojom bi se ponovo uspostavio teritorijalni integritet zemlje, uključujući i Krim, koji je Rusija prisajedinila 2014, saopštio je Rojtersu danas francuski diplomatski izvor .

On je kazao da je na ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da definiše šta bi vojna pobeda mogla da podrazumeva.
 

10.21 - Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga: Rusi napreduju iz 9 pravaca

09.34 - Gasprom Nemačkoj isporučuje minimum

Ruska gasna kompanija Gasprom počela je u četvrtak rano ujutro da smanjuje količinu gasa koju Nemačkoj isporučuje putem gasovoda "Severni tok 1" na dnevni maksimum od 67 miliona kubika metara.


09.03 - Deca iz Hersonske oblasti dobiće rusko državljanstvo

Sva deca, koja su rođena u Hersonskoj oblasti posle 24. februara, kada je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, automatski će dobiti rusko državljanstvo, izjavio je danas zamenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremusov.

On je naveo da će i siročad sa prebivalištem u Hersonskoj oblasti automatski dobiti rusko državljanstvo, prenosi TAS S. Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. maja potpisao ukaz kojim se pojednostavljanju pravila za dobijanje ruskog državljanstva za građane Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini.

08.46 - Makron, Šolc i Dragi vozom za Kijev

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi, stigli su noćnim vozom za prestonicu Ukrajine Kijev, saopštila je danas kancelarija francuskog predsednika, potvrđujući ranije medijske najave, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 

08.10 - Marijupolj

 

 

08.02 - Ukrajina odaje počast Romanu Sobkivu, majoru antiterorističke specijalne jedinice Nacionalne garde Omega

"Od samog početka invazije, zajedno sa svojim potčinjenima, devet dana je efikasno suprotstavljao iskrcavanju osvajača, koji su više puta pokušavali da se iskrcaju u Kijevu i na periferiji. Poginuo je u borbi sa nadmoćnijim neprijateljskim snagama, ali je odložio neprijatelja, što je spasilo stotine života braće", navodi se.

Sobkiv je postphumno odlikovan Ordenom heroja Ukrajine.

 

 

 

07.43 - Peskov: Rusija i SAD da razgovaraju o produžetku START-a

 Rusija i SAD trebalo bi da razgovaraju o produžetku ugovora o smanjenju nuklearnog oružja START, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je za RIA Novosti kazao da je to tema koja se ne može izbeći i koja je važna ne samo za Rusiju i SAD, već za ceo svet.
 

07.01 - SAD: Oko 100 Ukrajinaca svakodnevno pogine u sukobima

SAD veruju da ukrajinske snage dnevno gube oko 100 ljudi i imaju između 100 i 300 ranjenika, izjavio je načelnik združenog generalštaba američke vojske, general Mark Mili nakon briselskog sastanka Kontakt grupe koju su zapadne zemlje oformile u znak podrške Kijevu.

Američki general je dodao da su medijske procene ukrajinskih žrtava i ranjenih u okvirima (zvaničnih) američkih procena, prenela je agencija TAS S.

Foto: Tanjug/AP

06.48 -"Mnogo stranih plaćenika"

U hemijskoj fabrici Azot u Severodonjecku, koju drže ukrajinski militanti, nalazi se mnogo stranih plaćenika, rekli su za RIA Novosti civili koji su uspeli da pobegnu iz skloništa za bombe fabrike.

Ana i njena snaja Alina i njihova deca žive u skloništu za bombe u blizini takozvanog drugog kontrolnog punkta Azot dva meseca od 5. aprila nakon što je granata pogodila njihovu kuću.

 

 

06.44 - Porodice zarobljenih Amerikanaca: Nismo se čuli s njima danima

Porodice dvojice bivših vojnika iz Alabame koji su se borili u Ukrajini kažu da se nisu čuli s njima danima.

Prema britanskom Telegrafu, 39-godišnji Aleksandar Druke i bivši marinac 27-godišnji Endi Hjun služili su kao dobrovoljci u Oružanim snagama Ukrajine. Oni se smatraju prvim Amerikancima koji su zarobljeni tokom specijalne operacije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 1 godinu

Uvode sankcije jedne za drugima a Rusija njima salje gas kao da se nista ne desava . Prosto neverovatno . Tek kad Rusija totalno zavrne gas EU odmah ce se politika sankcija zavrsiti i nastati politika moljenja iz Berlina i Brisela da Moskava pusti gas . Aloooooo Rusijo sta to radis i do kada trpis nepotrebno izivljavanje. Zar ne razumete da je EU / Nemacka bez vaseg gasa osudjena na momantalnu ekonomsku katastrofu sa nesagledivim posledicama . Zar niko u Rusiji to nemoze da izracuna.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija