• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.06.2022

14:10

NEMCI POSTALI "PZH 2000" NA ISTOK UKRAJINE! TRI GRANATE ZA 10 SEKUNDI, A 20 PROJEKTILA... DOVOLJNA SU DVA IPO MINUTA! Sve spremno za artiljerijski duel sa Rusima

printscreen

Vesti

NEMCI POSTALI "PZH 2000" NA ISTOK UKRAJINE! TRI GRANATE ZA 10 SEKUNDI, A 20 PROJEKTILA... DOVOLJNA SU DVA IPO MINUTA! Sve spremno za artiljerijski duel sa Rusima

Podeli vest

Stodvadesetičetvrti dan rata u Ukrajini ostaće obeležen po tome što su Ukrajinci na istočnom frontu napali raketom "HIMARS" veliko skladište municije u Luganskoj oblasti, ali i po objavljivanju informacije da su nemačke samohodne haubice PZH 2000 počele brobeni rad

Nemačko-holandska donacija ovih samohodnih artiljerijskih sistema, postalo je realnost. Ukrajinske posade već se nalaze na položajima na istoku zemlje, i to maskirani. Tako je Ukrajina posle većine članica NATO, postala prva zemlja van tog kluba koja je primila u naoružanje ove haubice.

 

 

S druge strane, poljski mediji tvrde da je nemačka vlada nastavila razgovore o daljim isporukama Pancerhaubica PZH 2000 Ukrajini. Osim sa Nemačkom, pregovori se vode i sa Holandijom i još jednom evropskom zemljom.

Ukrajina raspolaže sa dve baterije sa po šest PZH 2000. Od tog broja sedam je donirala Nemačka, a pet Holandija. Obuka ukrajinske posade je izvršena u artiljerijskoj školi Bundesvera u Idar-Oberštajnu, gradiću blizu tromeđe Nemačke, Luksemburga i Francuske. Predviđa se da, ako pregovori budu uspešni, Nemačka Ukrajini isporuči još najmanje tri primerka, dok za ostala tri sve zavisi od Holandije, Grčke ili Italije.

Inače, Rim je pre izvesnog vremena saopštio kako je spreman da ove haubice isporuči Ukrajini kao vid donacije za rat protiv Rusije.

Pancerhaubic PZH 2000

Ova samohodna haubica je ostvarenje svih taktičko-tehničkih zahteva nemačke vojske. Ti zahtevi proizvođačima predati su 1986. godine i obuhvatili su, osim novog oruđa i nove granate, sistem za upravljanje vatrom.

Ispunjen je bio i zahtev za jačom oklopnom zaštitom. Cilj je bio zamena zastarelih američkih samohodnih haubica M-109A3. Ova haubica se odlikuje velikom vatrenom moći i dometom, visokim režimom vatre, kratkim zadržavanjem na vatrenom položaju do 2 minuta i respektivnom pokretljivošću.

Cev je dužine 52 kalibra, a haubica može da koristi kako klasičnu, tako i specijalnu municiju dometa 40 km. Masa oruđa je 56 tona, maskimalni domet 30 km. Oruđe se puni automatskim punjačem. Borbeni komplet iznosi 60 projektila, a najveća brzina gađanja kreće se od 3 granate za 10 sekundi, 10-12 projektila u minuti, do 20 projektila za dve i po minute.

Posada haubice je zaštićena od dejstva municije, kalibra je 14,5 mm i parčadi artiljerijskih granata. Posada broji pet članova ( komandir, nišandžija, vozač i dva punioca).

Taktičko tehnički podaci Pancerhaubic PzH 2000

Kalibar 155mm

Dužina cevi 52 kalibra

Domet 30-40 km sa specijalizovanom municijom

Punjenje projektila: automatsko




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

Sve mi se čini da je ova nemačka topuzina dosta slabija od naših topova. Dajte pare da se proizvede jedno 200 komada za vojsku Srbije, vidim ja kako je krenulo trebaće to.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17