• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.06.2022

14:19

"MEĐUNARODNO DRUŠTVO" G7 SE MALO ZAIGRALO! Traže da NATO revidira stav na ISTOČNOM KRILU, kineski portparol ih vratio u realnost!

Vesti

"MEĐUNARODNO DRUŠTVO" G7 SE MALO ZAIGRALO! Traže da NATO revidira stav na ISTOČNOM KRILU, kineski portparol ih vratio u realnost!

Podeli vest

BRIKS dobija još dve članice i stvara snažan ekonomsko-politički blok, dok Džonson iz Madrida na NATO samitu poručuje i da NATO sa dve nove članice pravi veliki korak za savez

Iran i Argentina podneli su zahtev za pridruživanje grupi BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Tom ekonomskom bloku sada pripada 40 procenata globalnog stanovništva, koje ima udeo od 30 odsto u svetskom bruto domaćem proizvodu (BDP), a nove dve potencijalne članice još bi ga više ojačale, te bi mogao da se suprotstavi Zapadu.

Kineski portparol ministra spoljnih poslova, Lijan Žao, podelio je zanimljivu fotografiju na Tviteru na kojoj je uporedio BRIKS sa populacijom od 3.1 milijardu i G7 sa 777 miliona uz poruku: Kada sledeći put govore o "međunarodnom društvu", znate na šta misle...

 

 

 

Džonson tvrdi da Putin greši ako se nada "manjoj Alijansi"

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je danas na samitu NATO u Madridu da ruski predsednik Vladimir Putin greši, ako se nada "manjoj Alijansi".

- Dobija više NATO. Dolaze nam dve nove članice, Finska i Švedska, što je ogroman korak napred za naš savez - poručio je Džonson, prenosi Bi-Bi-Si.

Rekao je da će se na današnjem samitu razgovarati o tome šta se još može učiniti da se podrži Ukrajina i koje lekcije se mogu naučiti iz poslednjih nekoliko meseci. Kako je dodao, razgovori će se fokusirati i na to da NATO "revidira svoj stav na svom istočnom krilu".

Blokovska podela

Analitičari kažu da bi sa prijemom novih članica BRIKS mogao da se pretvori u snažan ekonomsko-politički blok koji bi bio jedina protivteža zapadnim silama.

- Vreme blokovske podele se, nažalost, vratilo, i to zahvaljujući Americi. Druge velike svetske ekonomije i male zemlje ne žele da slede diktat Vašingtona, niti žele da ih zapadne sile potkradaju. BRIKS bi mogao da odigra značajnu ulogu u promeni svetskog sistema i donese ravnotežu - kažu stručnjaci i dodaju da BRIKS za sada nema političku ulogu, ali će se širenjem bloka stvoriti potreba za tim.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17