• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

20.07.2022

22:06 >> 15:13

147. DAN RATA! U toku žestoke borbe južno od Behmuta, jedan od dva drona-kamikadza uništen, ovo je večerašnji brifing MO Rusije (Video)

Tanjug/AP

Vesti

147. DAN RATA! U toku žestoke borbe južno od Behmuta, jedan od dva drona-kamikadza uništen, ovo je večerašnji brifing MO Rusije (Video)

Podeli vest

Damas je 147. dan ruske vojne operacije u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Ukrajina nema želju da se drži dogovora iz marta. Ukrajinske snage u više navrata su gađale Gorlovku, jedna osoba je poginula. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je grupu „Zapad“ Oružanih snaga

22.00 - Uklonjeno 11.000 mina za dan

Jedinice za razminiranje Oružanih snaga RF i Ministarstva za vanredne situacije Rusije deaktivirale su 10.900 eksplozivnih objekata u DNR i LNR dnevno, izjavio je u sredu načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

22.00 - Dejstvo kamikaza

 

 

21.40 - U toku su žestoke borbe južno od Bahmuta

 

 

21.20 - Donbas još nije pao

Ukrajinski region Donbas još nije u potpunosti pao u ruske ruke, rekao je danas na konferenciji za novinare u Pentagonu glavnokomandujući armije SAD general Mark Mili.

"Poenta je da je ruski trošak veoma visok, a napredak je veoma spor. Svedoci smo teškog i iscrpljujućeg rata koji se vodi u Donbasu. Na pitanje da li je Donbas izgubljen, mogu da kažem - ne, nije ipak. Ukrajinci teraju Ruse da skupo plate za svaki centimetar osvojene teritorije“, rekao je general Mili.

"Promena teritorije u smislu kontrole u ​​Donbasu se bukvalno svodi na nekoliko stotina metara. Povremeno Rusi osvoje kilometar ili dva, ali ne mnogo više od toga", dodao je on.

20.30 - Večernji brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Napad ukrajinskih dronova-kamikaza na Zaporošku atomsku stanicu nije doveo do oštećenja opreme niti do tehnogene katastrofe;

- Jedan od dva drona-kamikadza uništen je dok je prilazio stanici;

- Rusija je pozvala UN i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da preduzme mere kako bi sprečile provokacije na radijaciono opasnim objektima u Ukrajini;

- Ne prestaju provokacije Kijeva prema objektima atomske energetike Ukrajine;

- Nacionalisti su razmestili vojnu tehniku u medicinske ustanove Konstantinovke, Torecka i Nikolajeva.

20.00 Snimak napada

 

Snimak napada

 

19.50 - Oglasio se Kadirov

"Danas odbrana države ne mora nužno čekati da neprijateljski tenkovi pređu naše granice. Neprijatelj je već na teritoriji naše privrede, našeg informacionog polja, naših ideja i dugoročnih planova. U Ukrajini ga oteramo. A u zemljama NATO-a dokrajčićemo", rekao je šef Čečenije Ramzan Kadirov.

 

 

 

19.30 - Amerika će zajedno sa saveznicima predati Kijevu više od 20 višecevnih raketnih bacača "himars"!

U Ukrajinu je već stiglo 12, saopštio je Pentagon. Domet raketa će biti 80 kilometara.

19.15 

 

 

19.05 - Izvršni direktor Svetskog programa za hranu UN Dejvid Bizli izjavio je da je prošle nedelje imao sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Tom prilikom je zatražio od Rusije da blokira luku Odesu radi izvoza ukrajinske pšenice.

Po njegovim rečima, svetu je potrebna pšenica iz Rusije i Ukrajine i ona mora brzo da se izveze.
"Mi radimo na tome. Nadam se da ćemo rešiti problem sa lukom Odesom u narednim danima", rekao je Bizli u Senatu.

18.35 - Ranjeno 11 ljudi u napadu na elektranu

Ukrajinske bespilotne letelice pogodile su danas nuklearnu elektranu Zaporožje, a u napadu je ranjeno jedanaest radnika od kojih četvoro teško, saopštila je pres-služba uprave grada Energodara u ukrajinskoj Zaporoškoj oblasti. Prema navodima gradske administracije, ukrajinske trupe su koristile nekoliko dronova kamikaza, a izvedena su ukupno četiri napada, prenosi TAS S.

Predstavnik vojno-civilne administracjie Vladimir Rogov naveo je na svom Telegram kanalu da su prema prvim informacijama "bespilotne letelice bile opremljene bojevim glavama" i potvrdio da je reaktorski deo nuklearke neoštećen i da je radijacija normalna, prenela je ranije agencija RIA Novosti.

Zaporoška nuklearna elektrana je najveća u Evropi, ima kapacitet od oko 6.000 MV, a nekada je proizvodila četvrtinu ukupne električne energije u Ukrajini. Sastoji se od šest blokova i od 1996. funkcioniše kao samostalna jedinica nacionalne nuklearne mreže Energoatom koju kontroliše Kijev.

18.30 - Ukrajina zatraila zamrzavanje otplate 23 mlrd dolara duga

Ukrajina je zatražila od međunarodnih kreditora, uključujući zapadne sile i najveće svetske investicione kompanije, da zamrznu otplatu njenog duga na dve godine kako bi mogla da usmeri svoja sve manja finansijska sredstva na potiskivanje ruskih vojnih trupa. Ukrajinsko Ministarstvo finansija, suočeno s padom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 35 do 45 posto ove godine nakon napada Moskve u februaru, saopštilo je danas da se nada da će do 9. avgusta finalizirati odlaganje servisiranja svog duga od oko 20 milijardi dolara, izveštava Rojters.

Zamrzavanje, koje su brzo podržale vodeće zapadne vlade i veliki fondovi koji pozajmljivali sredstva Kijevu, odložilo bi otplatu duga od oko 1,2 milijarde dolara koji dospeva već početkom septembra.

Agencija "Blumberg" prenosi, takođe, da vlada u Kijevu želi da se dogovori sa imaocima njenih obveznica o dvogodišnjem zamrzavanju otplate duga, precizirajući da je danas podnela zvaničan zahtev za restrukturiranje 22,8 milijardi dolara državnog duga. Grupa kreditora u Pariskom klubu složila se da suspenduje otplatu duga do kraja 2023. i pozvala druge kreditore da učine isto, dodaje njujorška agencija.

U predlogu Ukrajine, objavljenom na veb stranici vlade, kaže da bi "svi datumi dospeća plaćanja kamata na obveznice" bili odloženi prema planu.

Prema Rojtersu, Kijev planira, u nastojanju da izbegne ono što bi bilo klasifikovano kao teško neizvršavanje dužničkih obaveza, da ponudi zajmodavcima dodatna plaćanja kamata kada period zamrzavanja istekne.

Ukrajina procenjuje svoj fiskalni manjak na 5,0 milijardi dolara mesečni, što prema računici ekonomista gura njen fiskalni deficit na 25 procenata BDP-a, u poređenju sa samo 3,5 posto pre sukoba.

18.05 - Granatirana dva ruska sela

Guverner ruske južne Belgorodske oblasti rekao je u sredu da je Ukrajina granatirala dva ruska sela u blizini granice, pri čemu je jedna osoba poginula.

"Prema preliminarnim izveštajima, palo je pet granata. U Nehotejevki su oštećene četiri kuće, pogođeni su krov, prozori, ograda i zgrada seoskog kluba", rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu i dodao da je jedan meštanin poginuo.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri taj izveštaj.

18.00 - Borbena dejstva u Ukrajini su u odlučujućoj fazi i Zapad će nastaviti da pruža Kijevu vojnu pomoć, izjavio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

„Radi se o odlučujućoj fazi sukoba i zato je naša kolektivna podrška Ukrajini od vitalnog značaja i neophodna je“, rekao je šef Pentagona.

17.40 - Litvanija će uskoro pružiti Ukrajini dodatnu vojnu pomoć – planirana je isporuka oklopnih transportera M113 i M577, kao i municije neophodne za dodatnu obuku, saopštilo je Ministarstvo odbrane republike.

„Litvanija je takođe predložila da organizuje vojne vežbe za Oružane snage Ukrajine“, navodi se u saopštenju.Ističe se da Litvanija „procenjuje mogućnost“ da pošalje do 10 instruktora u Veliku Britaniju koja „namerava da u naredna tri meseca održi tronedeljni kurs osnovne vojne obuke za 10.000 ukrajinskih vojnika“.
 

17.30 - Snimci sa bojnog polja

 

17.00 - "Mirovni pregovori nemaju smisla"

Rusija je odbacila ideju o nastavku mirovnih pregovora sa Ukrajinom i optužila tu zemlju da "ne zaslužuje ozbiljnu pažnju ozbiljnih ljudi". Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tvrdio je da su raniji mirovni pregovori "dokazali da Ukrajina nema želju da pošteno pregovara", prenosi AFP.

 

 


Mirovni pregovori su poslednji put vođeni pre nekoliko meseci, ali su potpuno prekinuti u aprilu, dodao je on.

Oni jednostavno nisu u stanju da artikulišu bilo šta što zaslužuje ozbiljnu pažnju ozbiljnih ljudi“, rekao je Lavrov, a zatim dodao: "Mirovni pregovori u ovoj situaciji nemaju nikakvog smisla".

 

 

16.26 - Od kvaliteta servisirane turbine zavisi'e rad Severnog Toka1

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se ne zna u kakvom će stanju turbina za Severni tok 1 biti vraćena nakon remonta u Kanadi, što je, kako prenosi Rojters, dodatno povećalo neizvesnost u vezi s gasovodom koji bi sutra trebalo da bude vraćen u funkciju nakon redovnog godišnjeg održavanja. Putin je takođe rekao da postoji rizik da servisirana oprema prestane da radi, što bi zaustavilo protok gasa Severnim tokom 1.u Evropu.

Ruski državni energetski div Gasprom je u junu smanjio izvoz gasa u Evropu putem ovog cevovoda na 40 odsto kapaciteta, okrivljujući za to odlaganje vraćanja turbine koju je Siemens Enerdži servisirao u Kanadi. Kanada je prvo saopštila da ne može da isporuči remontovanu turbinu zbog sankcija uvedenih Rusiji, a ove nedelje je objavljeno da se ta oprema vraća na ponovnu ugradnju.

„Sada poručuju da će vratiti ove mašine, bar jednu od njih. Ali, u kakvom će kvalitetu biti vraćena, kakvi su tehnički parametri posle remontna, koji je planiran?“, rekao je Putin u jednom televizijskom prenosu.

On je dodao da će servisirana turbina „možda u jednom trenutku prestati da radi, jer je stigle odande, iz Kanade, i to je to - "Severni tok 1 će stati". Putin je takođe ranije u sredu nagovestio da bi moglo doći do daljeg smanjenja snabdevanja preko ovog gasovoda koji se proteže od Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke, evropske ekonomske lokomotive, koja se u velikoj meri oslanja na rusko gorivo, navodi Rojters.

16.25 - Sjedinjene Države će ove nedelje objaviti transfer još četiri HIMARS-a u Kijev, navodi Pentagon.

16.25 - Nova mapa ratnih dešavanja u Ukrajini

 

 

16.25 - Nova pomoć Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da će Sjedinjene Američke Države poslati četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) u Ukrajinu.

"Nastavićemo da pronalazimo inovativne načine da održimo našu dugoročnu podršku hrabrim muškarcima i ženama iz ukrajinskih oružanih snaga", poručio je Ostin na početku virtuelnog sastanka sa saveznicima o Ukrajini, preneo je Rojters.

Dodao je da će prilagoditi njihovu pomoć kako bi osigurali da Ukrajina ima tehnologiju i municiju da se brani.

15.11 - Napadnuta nuklearna elektrana Zaporožje!

Tri ukrajinske bespilotne letelice kamikaze napale su nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštile su lokalne vlasti. Bespilotne letelice ukrajinskih snaga po drugi put u toku ove sedmice su napale Zaporošku nuklearnu elektranu, rekao je za Sputnjik portparol vojno-civilne administracije grada.

„Ovo je drugi napad ove sedmice. U ponedeljak su ukrajinske bespilotne letelice takođe delovale na području nuklearne elektrane“, rekao je sagovornik Sputnjika.

14.39 - Lajenova kivna na Rusiju!

Evropska komisija predložila je danas plan kojim se predviđaju hitne mere u cilju energetske bezbednosti cele EU u slučaju ”izglednog scenarija” da Rusija poptpuno zaustavi isporuke gasa zemljma članicama

14.35 - Erdogan: Memorandum o izvozu žita ove sedmice


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan očekuje da će memorandum o izvozu žita biti potpisan ove sedmice na sastanku delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

Foto: AP/Tanjug

Erdogan: Memorandum o izvozu žita ove sedmice

„Mi posredujemo kao zemlja-domaćin. Odavno radimo na izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora. Nekoliko puta sam o tom pitanju razgovarao sa gospodinom Putinom i gospodinom Zelenskim. Naša ministarstva inostranih poslova i nacionalne odbrane su, takođe, održale sastanke sa svojim sagovornicima. Na kraju tehničkog sastanka koji je održan prošle sedmice u Istanbulu postignut je dogovor o osnovnim pravcima procesa u okviru plana Ujedinjenih nacija. Ove sedmice želimo da sastavimo taj memorandum kao pisani tekst“, rekao je Erdogan novinarima po povratku iz Teherana, gde se sastao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i iranskim rukovodstvom.

14.00 - Uhapšen agent ukrajinskih specijalnih službi

Ruske bezbednosne snage su uhapsile agenta ukrajinskih specijalnih službi, koji je za novac prenosio koordinate kontrolnih punktova Oružanih snaga Rusije u Hersonu, sledi iz video zapisa saslušanja agenta u koji je Sputnjik imao uvid.

Vladislava Rudenka (2002.) su zavrbovale ukrajinske specijalne službe krajem februara u Hersonu. On je, kako su objasnili ruski bezbednjaci, prikupljao podatke o ruskim kontrolnim punktovima za novac, a 4. jula tokom policijskog časa je uhapšen. Tokom pregleda njegovog mobilnog telefona pronađena je kompromitujuća prepiska. Rudenko je, nakon toga, dao iskaz u kojem priznaje krivicu.

„Početkom aprila sam napisao belešku o lokaciji pet kontrolnih punktova koje sam prepoznao i on (saradnik ukrajinskih specijalnih službi) mi je platio za to 2.000 grivni, što je za takvu informaciju prilično malo. Potrošio sam novac za dan, dva, straćio sam ga. Zatim sam video još jedan kontrolni punkt, on mi je platio 400 grivni“, rekao je Rudenko tokom saslušanja i dodao da se kaje zbog svojih postupaka, zbog kojih su mogli da poginu ruski vojnici.
 

13.59 - Ukrajinska vojska dovozi municiju

Ukrajinska vojska dovozi municiju, uključujući i onu koja se koristi za strano naoružanje, u oblast Artjomovska u Donbasu, saopštio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.


On je precizirao da je u tom pravcu angažovana artiljerija savezničkih snaga Rusije, LNR i DNR, koja ometa dopremanje municije. 

13.32 - Lavrov: Geopolitički ciljevi više nisu ograničeni na Donbas, već uključuju i druge teritorije!

12.30 - Brifing ruske vojske:

U regionbu Odesa uništen je lanser američkog raketnog sistema Harpun. Pogođena je pozicija marinaca u Odeskoj oblasti gde su obučavani rezervisti, poginulo je više od 200 ljudi.

Uništeno je osam ukrajinskih skladišta sa raketnim i artiljerijskim oružjem i dva skladišta goriva. Pogođeno je skladište naoružanja ukrajinskih trupa u Soledru, uništeno je 19 oklopnih vozila i do 40 nacionalista. Ruski lovci su u vazdušnim borbama uništili dva aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva - MiG-29 i Su-25.

 

 

 

11.50 - Ruska vojska suzbila napad 


Ruska vojska je uzvratnom vatrom suzbila ukrajinski napad na pogranično područje Kurske oblasti, žrtava nema, rekao je gubernator tog regiona Roman Starovojt. On je ranije saopštio da je iz pravca Ukrajine izveden artiljerijski napad na pogranične teritorije, a da je na udaru granični prelaz „Krupec“. Starovojt je, međutim, dodao da su zbog oštećenja električne mreže bez struje ostala tri naselja.

 

11.44 - Utvrđene bezbedne maršrute u Crnom moru za prevoz žita


Mehanizam Ujedinjenih nacija za rešavanje problema izvoza žita podrazumeva transport brodova sa žitom bezbednim maršrutama koje su već utvrđene, rekao je za Sputnjik izvor upoznat s tokom pregovora.


„Plan Ujedinjenih nacija podrazumeva formiranje bezbednih maršruta za brodove. Jasno nam je da je za uklanjanje mina iz luka potrebno vreme, ali je za operativno rešavanje krize, u skladu s predlogom Ujedinjenih nacija, planirano da se formira bezbedni morski koridor, mašrute na teritorijama koje su bezbedne, na kojima nema mina“, rekao je sagovornik Sputnjika.


On nije precizirao o kojim je konkretno lukama reč, istakavši da je reč o tehničkim pitanjima koja se usaglašavaju i da će one biti objavljene u završnom dokumentu. U Istanbulu su prošle sedmice održani pregovori vojnih delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija o rešavanju pitanja izvoza žita. Ove sedmice će biti održan novi sastanak

 

11.36 - Ukrajinska vojska vrši mobilizaciju žitelja sela


U ukrajinskoj vojsci tokom poslednjih mesec dana vrši se mobilizacija žitelja sela koji su ostali bez finansijskih sredstava kojima bi mogli da „otkupe“ poziv u vojsku, rekli su za Sputnjik pripadnici ruskih snaga bezbednosti pozivajući se na svoje izvore u ukrajinskoj vojsci.


Inače, iznos „otkupa“ se razlikuju i kreću od 100 – 5.000 dolara i više. Prema navodima izvora, u svakoj oblasti Ukrajine poziv je dobilo između 20-30 hiljada ljudi , rezervisti prvo prolaze dvonedeljnu obuku a onda idu na front pri čemu je tokom obuke dominantna uloga stranih instruktora.

 

11.23 - DNR: Oslobođeno 255 naselja

Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da su snage DNR i Luganske Narodne Republike, uz podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodile 255 naselja, uključujući Berestovo koje se nalazi na dvadesetak kilometara od Soledara.

U saopštenju se dodaje da savezničke snage nastavljaju ofanzivu u nekoliko pravaca.

 

 

10.12 - SAD razmatra da obučava ukrajinske pilote

Sjedinjene Države i njihovi saveznici razmatraju moguću obuku ukrajinskih pilota kao deo dugoročnih napora da potencijalno pomognu Kijevu u izgradnji budućih ukrajinskih vazdušnih snaga.

Načelnik štaba vazdušnih snaga Čarls "CQ" Braun potvrdio je da su razgovori u toeku, ali nije potvrdio nikakve odluke.

"Želite da izgradite dugoročni plan o tome kako ćete izgraditi njihove vazdušne snage i vazdušne snage koje će im trebati u budućnosti", rekao je Rojtersu. 

09. 48 - Erdogan se osvetio Putinu? (VIDEO)

08.23 - Ukrajina gađala most u Hersonu

Ukrajinske snage gađale su iz američkih višecevnih bacača raketa "himars" most u Hersonu. Ispaljeno je 12 raketa.

 

08.08 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je grupu „Zapad“ Oružanih snaga

Ta grupa učestvuje u specijlanoj vojnoj operaciji u Ukrajini i izdao naređenje da se podigne operativnost kada je reč o uništavanju dronova kako bi se sprečili napadi na ruske gradove u oblasti na granici sa Ukrajinom.

08.05 - SAD ove nedelje objavljuju novi paket pomoći Ukrajini

 

 

 

07.32 - Putin: Ukrajina nema želju da se drži dogovora iz marta

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin predočio je da Moskva ne vidi želju Ukrajine, kako je rekao, da se sprovede preliminarni mirovni sporazum dogovoren u martu. Govoreći pred novinarima nakon samita u Teheranu Putin je kazao da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nude da posreduju u pregovorima Ukrajine i Rusije, prenosi Rojters.

07.20 - Ukrajinske snage u više navrata su gađale Gorlovku. Jedna osoba je poginula

07.16 - Venediktova: U mojoj službi nije bilo kolaboracionizma

Bivši državni tužilac Ukrajine Irina Venediktova koju je razrešio predsednik Volodimir Zelenski kaže da prihvata smenu, ali ističe da u njenoj službi nije bilo kolaboracionista.

"Ovde u mojoj kancelariji ne možemo imati kolaboracionista. Takvi ljudi su samo oni koji rade na okupiranim teritorijima. Moja kancelarija nije okupirana teritorija", rekla je Venediktova za Si-En-EN

Dodala je da je glavni prioritet njene kancelarije bio rad na problemima s krivičnim delima izdaje i kolaboracionizma, kao i da je njena služba bila vrlo transparentna u svom radu.

Na pitanje koji je stvarni razlog njene smene, Venediktova je rekla: "Znate da je moja pozicija politička. Bila sam 16. glavni tužilac u 30 godina istorije Ukrajine. To je realpolitika u Ukrajini. To je moj odgovor".

Nakon što je novinar američke televizijske mreže insistirao na odgovoru na pitanje zbog čega ju je Zelenski smenio, rekla je da ne želi da o tome javno debatuje jer će Rusija to u protivnom da iskorisi.

"Predsednik je trenutno glavni. To je njegova strategija i taktika. Donosi odluke u skladu sa svojim stavovima", navela je Venediktova.

Ukrajinski parlament potvrdio je u utorak smenjivanje s funkcija šefa Službe državne bezbednosti (SBU) Ivana Bakanova i državnog tužioca Venediktove, dva dana nakon što ih je predsednik Volodimir Zelenski razrešio dužnosti zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

07.03 - Snažne eksplozije u oblasti Harkova

Ruska strana: Iskanderi pogađaju mete, najmanje 6 projektila pogodilo je ciljeve u Čugujevu

 

 

07.00 - SAD: Rusija planira da anektira delove Ukrajine

Rusija planira da anektira još ukrajinskih teritorija po istom obrascu kao što si je pripojila Krim, kaže SAD. 

Pozivajući se na američke obaveštajne podatke, Portparol Veća za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da Rusija već postavlja temelje za aneksiju. "Okupirani regioni Ukrajine mogli bi da održe lažne referendume o pridruživanju Rusiji već u septembru", rekao je. 

Rusija je anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine nakon referenduma koji su Ukrajina i Zapad smatrali nelegalnim.

"Želimo to razjasniti američkom narodu. Neka se niko ne zavarava. Putin briše prašinu s knjige iz 2014", rekao je Kirbi novinarima. Optužio je Rusiju da je postavila nelegitimne proruske zvaničnike da upravljaju okupiranim regionima Ukrajine, s ciljem da organizuje referendum o pripajanju Rusiji.

"Rezultate glasanja Rusija će iskoristiti kako bi pokušala da zatraži aneksiju suverene ukrajinske teritorije", rekao je Kirbi. Rusija je već postavila svoje regionalne i lokalne zvaničnike u delove Ukrajine koje je zauzela.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 1 godinu

230 tenkova pt-91, poljskih, donirano ukrajini i rasporedjeno kod hersona, 50 oklopnih transportera vab, francuskih donirano ukrajini, 6 novih habica cesar isto, jos 4 himars sistema stigla u ukrajinu ukupno 12, ni jedan nije unisten uprkos ruskim izjavama.....ali su unistena 2 vbr rb-70 122mm i 1 haubica m109m3n 155mm kao i 3 tenka m-84A dobijena iz slovenije

Baća

pre 1 godinu

Najbolje je da pozovu Toma Kruza i ekipu iz filma "Top gun". Da ih poduči. Nepobedivi su. Možda se Zelenskom posreći da unište celo Ratno vazduhoplovstvo Rusije. A možda i ne, pa im sve krene naopako.

Kosta

pre 1 godinu

E da zamenis kamion sa kranom za lanser raketa harpoon, moze samo neko ko je slep ko sismis...inace ovo je 9 lanser unisten od 5 koliko ukupno imaju imaju ukrajinci.. na pruzi od Belogorda prema ukrajini, u ruskoj teritoriji unisten voz sa municijom i 20 tekova za ruske jedinice kod harkova ukrajinci su poceli da opkoljavju herson u obliku potkovice, jos je veliko ali su vec 20ak km od grada....

ostoja

pre 1 godinu

Greskom u roku od 2 sata, danas, ruska PVO je "uspela" da srusi, prvo jedan svoj jurisni su-25 a posle toga i svoj lovac su-35, iznad Donjecke oblasti... izgleda da su oba aviona imala kvar na IFF uredjaju pa ih PVO nije "preoznala' kao prijateljske, piloti su spaseni katapultiranjem i "zarobljeni" od svojih...

Veljkovic

pre 1 godinu

Rusi greskom oborili 2 svoja aviona u par sati u pravcu Harkova. 250 tenkova PT-91 ( t-72m) je donirano od strane poljske Unistena baterija ukrajinskih haubica (4 haubice) m102a2 105mm, donirane iz amerike, kod hersona 6 bmp-2 i 2 tenka t-80 ruske vojske unisteni kad su pali pod vatru haubica m777 kod karkova dok su se kretali putem prema prvoj liniji Ruski specnaz unistili 1 lanser 300mm Smerch ukrajinskih snaga i 2 oklopna vozila Bushmaster ( australia) kod Krematorska Zarobljena ceo vod kadirovaca kod Cernihova, nocas, ( na spavanju) Unisten ruski voz sa 20 oklopnih vozila i tenkova koji je dolazio iz pravca belogorda Unisten jedan lanser M270 MLRS ukrajinskih snaga, greskom, sa samoubilackim dronom Srusen 1 baryaktar dron, kod hersona

Suk

pre 1 godinu

Neka Putin objasni svom narodu za rat svog naroda on ne ratuje protv Amerike nego protiv vlastitog naroda. Nazalost u zemlji diktature nezna narod nista sto se desava.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija