• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

01.08.2022

23:01

159. DAN RATA! ŠVEĐANI TRAŽE OD RUSA DA NE DIRAJU NJIHOVE PLAĆENIKE, UKRAJINCI NA SILU EVAKUIŠU CIVILE IZ ARTJOMOVSKA. Makron udario na Putina...   (FOTO/VIDEO)

Reuters

Vesti

159. DAN RATA! ŠVEĐANI TRAŽE OD RUSA DA NE DIRAJU NJIHOVE PLAĆENIKE, UKRAJINCI NA SILU EVAKUIŠU CIVILE IZ ARTJOMOVSKA. Makron udario na Putina... (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 159. dan

23.00 Upozorenje milicije LNR o ponašanju ukrajinskih vojnika!
   

PortparoL Narodne milicije Luganjske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko upozorio je da "Ukrajinska vojska prisilno evakuiše civile iz Artjomovska (Bahmuta).
Paralelno s tim, kako je naglasio za Prvi kanal, ukrajinske jedinice se bave i pljačkom stanovništva.
Takođe, ukrajinske vlasti su objavile "obaveznu evakuaciju" stanovništva sa teritorije Donjecke Narodne Republike koju trenutno kontroliše Kijev kako bi doveli u pitanje legitimitet referenduma o ulasku republike u sastav Rusije koji se već sprema. Ovo je saopštio lider DNR Denis Pušilin.
- Koraci ukrajinskog režima najmanje su usmereni na zaštitu interesa civilnog stanovništva, posebno stanovništva Donbasa. Izjavama o obaveznoj evakuaciji ima apsolutno razumljive ciljeve. To su neki elementi poremećaja, pokušaji da se dovedu u pitanje legitimitet referenduma koji treba da se održi na teritoriji Donjecke Narodne Republike. Šta Zelenski pokušava da postigne: kada ova naselja budu oslobođena, on će reći: „Tamo nije bilo ljudi, o kakvom referendumu se radi? - rekao je on televiziji „Rosija-24".

22.30 Makron obećao snažnu vojnu podršku Zelenskom

Foto: AP/Photo

Francuska će nastaviti da pruža podršku Ukrajini i spremna je da pomogne u obnovi zemlje nakon završetka ruske specijalne operacije, saopštio je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.
- Predsednik Republike je pitao predsednika Zelenskog o vojnim, humanitarnim i ekonomskim potrebama. On je ponovo potvrdio spremnost Francuske da nastavi da podržava ukrajinske Oružane snage kako bi mogle da se odupru ruskoj agresiji - navodi se u saopštenju administracije francuskog lidera. On je takođe potvrdio predsedniku Zelenskom spremnost da kratkoročno pruži makroekonomsku podršku Ukrajini i pomoć u obnovi zemlje.

22.00 Šveđani zabrinuti za svoje plaćenike u Ukrajini

Ambasador Rusije u Švedskoj Viktor Tatarincev pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Švedske.
"Možemo da potvrdimo da je Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo ambasadora na razgovor, ali ne možemo da komentarišemo detalje razgovora'''', izjavio je izvor iz Ambasade za TASS.
Dnevnik "Dagens Niheter" preneo je ranije da su parlamentarne stranke zahtevale da se ambasador pozove na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa komentarom o smrti 28-godišnjeg švedskog državljanina koji je učestvovao u borbama u Ukrajini na strani ukrajinskih trupa.
Ministarstvo spoljnih poslova je prvo saopštilo da nema takve planove, ali je danas potvrdilo da planira da pozove na razgovor predstavnika ruske ambasade.
U komentaru objavljenom 25. jula na Fejsbuku, ruska ambasada u Švedskoj je izrazila žaljenje što mediji u Kraljevini pokušavaju da u svojim izveštajima izgrade pozitivnu i visoko moralnu sliku o ovom običnom plaćeniku.
Ruska ambasada je napomenula da ga činjenica da se kao stranac pridružio vojsci koja se osam godina bori protiv civila čini zločincem po međunarodnom pravu.
Ruske diplomate upozorile su da će švedskim državljanima koji ostaju u redovima ukrajinskih oružanih snaga verovatno biti suđeno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i samporoglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, koje neće oklevati da osude sve plaćenike na duge zatvorske ili čak smrtne kazne.
Mediji u Švedskoj javili su 19. jula da je 28-godišnji švedski državljanin, koji je ranije služio u vazduhoplovstvu Kraljevine u Upsali, ubijen u blizini Harkova.
Prema nepotvrđenim izveštajima, nekoliko stotina Šveđana uputilo se u Ukrajinu da učestvuju u borbenim dejstvima.

21.00 Rusija ne da imovinu SSSR Ukrajini

Navodi Ukrajine da Rusija treba da vrati najmanje trećinu bivše imovine S S SR-a u inostranstvu su neosnovani sa stanovišta međunarodnog prava, saopštila je danas ruska ambasada u Velikoj Britaniji.
Važno je istaći da takve tvrdnje ukrajinskih zvaničnika nemaju osnova u međunarodnom pravu, navela je ambasada komentarišući zahtev ukrajinskog ambasadora za dodeljivanje najmanje trećine imovine S S SR-a Kijevu, preneo je TAS S.
Kao jedina država naslednica bivšeg Sovjetskog Saveza, Rusija je preuzela odgovornost i u potpunosti otplatila sve sovjetske dugove, znatnu sumu od 110 milijardi američkih dolara, naglašava se u saopštenju.
Sve ostale bivše sovjetske republike, uključujući Ukrajinu, napustile su Sovjetski Savez neopterećene spoljnim dugovima, navodi se u saopštenju i ističe da je iz gore navedenih razloga Rusija u to vreme, takođe, legalno preuzela prava na svu sovjetsku imovinu u inostranstvu.
''''Polazimo od pretpostavke da su diplomatske prostorije kao i domovi osoblja ambasade i dalje zaštićeni diplomatskim imunitetom'''', navodi se u saopštenju.
Pretpostavljamo da Velika Britanija ostaje posvećena svojim obavezama prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. kao što Rusija nastavlja da poštuje njih u vezi sa ambasadom Velike Britanije u Moskvi, istakla je ruska ambasada.
Ranije danas, ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko rekao je da Ukrajina zahteva da Rusija vrati najmanje trećinu strane imovine bivšeg Sovjetskog Saveza koju je Moskva dobila u zamenu za dugove S S SR-a.
Pristajko je priznao da je Rusija preuzela sve dugove Sovjetskog Saveza u zamenu za svu stranu imovinu i da se Ukrajina sa tim složila, ali da nije ratifikovala dokumenta.

20.30 Istorijski zaključak, ruska armija je nepobediva

Foto: ilustracija

Moskva -- Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin, izjavio je danas da je veoma važno izvući lekcije iz ruskog istorijskog iskustva.Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
"Siguran sam da se iz ruskog učešća u Drugom svetskom ratu može izvući najvažniji istorijski zaključak, a to je da je ruska armija nepobediva kada oružane snage, vlada i društvo dele zajednički cilj - pobediti neprijatelja. Ovako je bilo i uvek će biti", kazao je Nariškin, prenosi Tass.
On je ocenio da "danas, kada liberalno-totalitaran Zapad pokušava da nametne globalan rat celom čovečanstvu, ključno je da se nauče prave lekcije iz ogromnog ruskog istorijskog iskustva".

20.00 Rusija se sprema za ukrajinsku kontraofanzivu

Rusija premešta veliki broj vojnika na jug Ukrajine da se bore sa ukrajinskom vojskom na novookupiranim teritorijama Krima, izjavio je zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe.
- Oni povecěavaju broj svojih trupa, pripremaju se za našu kontraofanzivu i možda se spremaju da pokrenu sopstvenu ofanzivu. Za njih je jug ključan, pre svega zbog Krima - rekao 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je ove izveštaje u svom poslednjem obracěanju Ukrajincima, rekavši da Rusija premešta trupe iz istočne u južnu Ukrajinu kako bi napredovala prema regionalnoj prestonici Hersonu, kao i regionu Zaporožja.
- Sada ruska vojska pokušava da ojača svoje pozicije na okupiranim teritorijama na jugu naše zemlje, pojačavajucěi aktivnost u relevantnim oblastima - rekao je on i dodao da "strateški Rusija nema šanse da dobije ovaj rat".
Kretanje ruskih trupa dolazi kao odgovor na najavljenu kontraofanzivu Ukrajine za oslobađanje južnih okupiranih regiona Hersona i Zaporožja.
Ukrajinske snage su ponovo zauzele desetine sela i gradova duž granice, prema rečima vojnog guvernera regiona Dmitrija Butrija, i napreduju ka glavnom gradu regiona, Hersonu.

18.00 Makron:Ratni zločini Rusije u UKR ne smeju proći nekaznjeno

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je njegova zemlja odlučna da osigura da ratni zločini ruskih snaga u Ukrajini ne prođu nekažnjeno i da će donirati mobilnu DNK laboratoriju kijevskim vlastima.
Nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, Makron je takođe pozdravio polazak prvog broda koji prevozi žitarice iz Odese, preneo je Rojters.
Predsednik Francuske je rekao i da će Evropa nastaviti da pomaže u tome da se olakša ukrajinski izvoz žitarica morskim i kopnenim putem.
Stoltenberg pozdravio prvu isporuku žita iz Odese

Foto: AP/Tanjug

17.30 NATO pozdravlja prvu isporuku

Izvoz ukrajinskog žita iz luke u Odesi i poziva na punu implementaciju dogovora o izvozu žitarica, napisao je danas na svom Tviter nalogu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
"Pozdravljam prvu pošiljku ukrajinskog žita iz Odese u skladu sa dogovorom postignutim uz posredovanje UN. Saveznici snažno i u potpunosti podržavaju implementaciju ovog sporazuma za ublažavanje globalne krize sa hranom", napisao je Stoltenberg na blogu i zahvalio Turskoj "na ključnoj ulozi" koju je odigrala.
Stoltenberg je izrazio uverenje da će pošiljke žitarica pomoći da se olakša globalna kriza hrane, okrivljujući Rusiju zbog njene specijalne vojne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, ne pominjući da je uvođenje Zapadnih sankcija Rusiji izazvalo globalni skok cena hrane i energije.
"Brod Razoni pod zastavom Sijera Leonea napustio je luku Odesa 1. avgusta u 09.20 po moskovskom vremenu, u okviru inicijative usmerene na bezbedan transport ukrajinskog žita i drugih prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka. Planirano je da brod Razoni, natovaren kukuruzom 2. avgusta uplovi u luku u Istanbulu", saopštilo je danas ministarstvio odbrane Ruske Federacije, prenosi TAS S.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da morski koridor kojim se brod kreće prolazi kroz severozapadni deo Crnog mora.

 

16.30 U Ukrajinu iz Nemačke stigao raketni sistem "MARS 2"

Pored nove pošiljke raketnog sistema sistema HIMARS, u Ukrajinu su iz Nemačke stigao i višecevni raketni sistemi MARS 2, objavio je tamošnji ministar odbrane Aleksij Reznikov.
"Treći brat iz porodice 'duga ruka'" stigao je u Ukrajinu - MARS 2 MSZV iz Nemačke, napisao je Reznikov na Tviteru.
Reznikov je takođe zahvalio Nemačkoj i lično ministarki odbrane Kristin Lambreht. "Naši artiljerci pozdravljaju svoje nemačke partnere", dodao je Reznikov.

16.00 Ukrajina dobila od SAD još četiri raketna sistema HIMARS

Ukrajina je dobila seriju od još četiri visoko pokretna artiljerijska raketna sistema američke proizvodnje HIMARS, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.
"Zahvalan sam američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, sekretaru za odbranu Lojdu Ostinu i građanima SAD na jačanju ukrajinske vojske", napisao je ministar Reznikov na Tviteru.
HIMARS raketni sistemi imaju veći domet i precizniji su od ukrajinske artiljerije iz sovjetskog doba, što omogućava ukrajinskim snagama da gađaju ruske ciljeve koji su joj ranije bili nedostižn

15.30 Slavljansk je ključ odbrane Ukrajine

Kada padne Slavjansk Kijev je gotov i nije pitanje da li će ga Putin uzeti, već kada... Ruski ekspert o mestu na kome se rat lomi, reč je o satima, najviše danima...
Linija Slavjansk-Kramatorsk je poslednja linija odbrane ukrajinske vojske, smatra direktor Centra za vojno-politička istraživanja ruskog Univerziteta za međunarodne odnose MGIMO Aleksej Podberezkin.
Slavjansko-kramatorska grupa ukrajinske vojske je jaka, rekao je Podberzkin u intervjuu portalu "Ukrajina-ru".
On je istakao da su vojnici koji se nalaze u tom delu fronta dobro pripremljeni, obučavali su ih američki instruktori.

13.45 - Putin: Već sam rekao

Antiruske sankcije ne odražavaju realnost globalne politike i ekonomije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na današnjem sastanku sa predstavnicima metalske industrije.

"Već sam rekao da su te odluke donele zapadne zemlje zarad političkih interesa – trenutnih, oportunističkih koji ne odražavaju realnost ni globalne politike ni globalne ekonomije“, rekao je Putin, prenosi Tass.

Dodao je da će, bez obzira na trenutne političke teškoće, Rusija uvek biti pouzdan i odgovoran dobavljač metalnih proizvoda stranim kupcima i partnerima.

13.25 - Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov saopštio je da je ukrajinska vojska već dobila nemačke višecevne bacače raketa „MARS II“

„Hvala Nemačkoj i lično mojoj koleginici ministarki odbrane Kristini Lambreht za ove sisteme“, napisao je Reznikov na Tviteru.

13.00 - Putin: Briga ih za ljude

 

 

13.00 - Peskov: Dobra prilika da se testira primena sporazuma

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio je danas isplovljavanje prvog broda sa žitaricama iz ukrajinske luke Odesa kao "veoma pozitivan razvoj događaja" i ocenio da je to dobra prilika da se testira primena sporazuma, koji su postignuti u Istanbulu. Peskov je dodao da Moskva očekuje da će sve strane poštovati sporazume o izvozu ukrajinskog žita, prenosi TAS S.

"Hajde da se nadamo da će sve strane poštovati dogovore kako bi oni efikasno funkcionisali", rekao je Peskov obraćajući se novinarima.

Ukrajinsku luku Odesu danas je napustio prvi brod natovaren ukrajinskim žitaricama od početka ruskog napada, a kako je navelo nadzorno telo UN, brod će biti na inspekciji u Istanbulu, pre nego što nastavi put ka Tirpoliju.

Foto: AP PHOTO

Moskva i Kijev su 22. jula potpisali odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čime su se stvorili uslovi za deblokadu izvoza ukrajinskih žitarica.

12.45 - Ruski PVO sistemi dnevno obaraju po deset ukrajinskih dronova 

- Ruski PVO sistemi su dnevno obarali deset ukrajinskih bespilotnih letelica u oblastima naselja Makejevka i Petropavlovka Donjecke Narodne Republike, LJubimovka, Zaporoška oblast, kao i Červonji Jar, Krasnoje, Andrejevka, Plants, Vernopolje i Izjum. Harkovske oblasti - kaže se u izveštaju ruskog vojnog odeljenja.

12.35 - Ukrajinske trupe granatirale Mihailovku u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su selo Mihajlovku u DNR, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

12.15 - Uništen ukrajinski "HIMARS"

Rusko Ministarstvo odbrane je dodalo da su 53 ukrajinska vojnika i strani plaćenici neutralisani su nedaleko od istočnog grada Harkova.

 

 

12.15 - Ukrajinske vlasti uništile su u Hersonskoj oblasti baze podataka za isplatu penzija i socijalnih davanja

U toku je njihovo obnavljanje, izjavila je za Sputnjik načelnica odeljenja za rad i socijalnu politiku regiona Ala Barhatnova.

Prema njenim rečima, isplata penzija i socijalnih davanja vrši se odmah nakon provere u kancelarijama Odeljenja za socijalnu zaštitu.

Osim toga, Barhatnova je naglasila da su kijevske vlasti uništile i bazu poslodavaca i onih koji traže posao u regionalnom centru za zapošljavanje.

12.00 - Ranjeno devet civila, jedna osoba poginula u napadu

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) objavila je svoj dnevni operativni brifing. On tvrdi da je u granatiranju osam naselja pod njihovom kontrolom jedna osoba poginula, a devet civila je ranjeno. Navode i da je oštećeno 19 kuća i dva objekta civilne infrastrukture.

Trupe DNR i Luganske Narodne Republike, uz vatrenu podršku oružanih snaga Ruske Federacije, oslobodile su 263 naselja“, navodi DNR.

11.40 - Zajednički koordinacioni centar dao je dozvolu da brod sa žitom napusti luku u Odesi i prati njegov bezbedan prolazak kroz morski koridor, navodi se u saopštenju UN.

„Zajednički koordinacioni centar je danas (ponedeljak) dozvolio da brod ‘Razoni’ isplovi iz luke Odesa... Centar prati bezbedan prolazak broda duž bezbednog humanitarnog pomorskog koridora“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, Centar je zatražio od svih strana da obaveste svoje vojne i druge organe kako bi se osigurao bezbedan prolaz broda.

 

 

Osim toga, ZKC je dogovorio koordinate i ograničenja humanitarnog pomorskog koridora i prijavio ove detalje u skladu sa međunarodnim navigacijskim procedurama.

11.38 - Lajen: Moramo biti spremni na najgore

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u intervjuu španskom listu El Mundo da bi EU trebalo da se pripremi za najgoru moguću situaciju kada je reč o snabdevanju gasom.

"Moramo ostati jedinstveni jer su oni jedini odgovorni za ovu energetsku krizu u Moskvi i nigde drugde. S obzirom na to da je Rusija već delimično ili potpuno prekinula isporuku gasa za 12 zemalja članica, svi moramo biti spremni na najgore", rekla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je napomenula da su neke zemlje EU više zavisne od ruskog gasa "bilo zbog svog geografskog položaja ili zbog svojih suverenih energetskih odluka" i dodala da su te zemlje sada u ranjivijoj poziciji, ali da su ekonomije zemalja članica povezani su preko jedinstvenog tržišta.

Foto: AP/Tanjug


"Sada se EU okreće pouzdanijim energetskim partnerima", rekla je ona. "Već smo dostigli rekordne količine isporuka tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Država, povećavajući obim gasa iz Norveške, zemalja Zaliva, Alžira ili regiona Kaspijskog mora i sve veći broj zemalja širom sveta", dodala je ona.

11.20 - "Ruska armija je nepobediva"

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin, izjavio je danas da je veoma važno izvući lekcije iz ruskog istorijskog iskustva, u vreme kada Zapad pokušava da nametne globalni rat čovečanstvu.

"Siguran sam da se iz ruskog učešća u Drugom svetskom ratu može izvući najvažniji istorijski zaključak, a to je da je ruska armija nepobediva kada oružane snage, vlada i društvo dele zajednički cilj - pobediti neprijatelja. Ovako je bilo i uvek će biti", kazao je Nariškin, prenosi TAS S.

On je ocenio da "danas, kada liberalno-totalitaran Zapad pokušava da nametne globalan rat celom čovečanstvu, ključno je da se nauče prave lekcije iz ogromnog ruskog istorijskog iskustva".

11.30 - Ukrajina očekuje nekoliko ratnih brodova od Londona

Kijev očekuje da dobije nekoliko ratnih brodova od Londona, izjavio je ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko.

„Sada su nam potrebni protivminski brodovi. Dva je početna cifra sa kojom trenutno radimo. To su ratni brodovi koji su u službi pomorskih snaga Velike Britanije“, rekao je ambasador.

Pristajko je posetio jedan od ovih minolovaca na kojem se obučavaju ukrajinski vojnici. Prema njegovim rečima, brodovi će biti modernizovani, opremljeni opremom neophodnom za Kijev, a „takvih brodova će biti nekoliko“.

Trenutno se najmanje 80 ukrajinskih vojnika obučava u britanskoj mornarici.

11.00 - "Izrael inspiracija za izdržljivost"

Supruga predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska, izjavila je da njena zemlja vidi Izrael kao izvor inspiracije za izdržljivost, imajući u vidu da je bio dugo suočen sa napadima svojih suseda.

"Nije preterano reći da iskustvo Izraela u prošlosti inspiriše građane Ukrajine. Mi vidimo snagu i moć izdržljivosti Izraelaca u teškoj situaciji u kojoj je Izrael bio tokom mnogih godina i vaša izdržljivost služi nam kao primer", rekla je Zelenska za izraelski TV Kanal 12.

Osvrćući se na pomoć Izraela Ukrajini koja se uglavom ograničava na humanitarnu Zelenska je rekla da njena zemlja ceni sve što može joj se pruži, posebno lečenje ranjenih Ukrajinaca. Neki ukrajinski zvaničnici pozvali su Izrael da obezbedi vojnu pomoć, ali jevrejska država je nije poslala u pokušaju da održi odnose sa Rusijom. Zelenska je rekla da je ukrajinski zdravstveni sistem preopterećen i da zato ona traži pomoć za Ukrajinu na svaki mogući način.

10.00 - Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su 378 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Uragan“, artireljijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122mm i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi osam naselja DNR. U granatiranju je poginuo jedan civil, a devet je ranjeno. Oštećeno je 19 zgrada i dva civilna objekta.

Zajedničkim dejstvima pripadnika Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije uništena su dva višecevna bacača raketa BM-21 „Grad“ i dva kamiona i ubijeno više od 30 pripadnika ukrajinskih formacija. Potisnuta su dva neprijateljska položaja u naselju Avdejevka i Neveljsko.

09.45  - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je izlaz prvog trgovačkog broda sa žitaricama iz luke u Odesi.

„Prva plovidba je kolektivno dostignuće Zajedničkog koordinacionog centra osnovanog u Istanbulu pod pokroviteljstvom UN, a koji čine predstavnici Ukrajine, Ruske Federacije i Turske... Generalni sekretar pozdravlja njihove napore i zahvalan je Turskoj za njeno vođstvo“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, šef UN se nada da će prvi brod u skladu sa potpisanom inicijativom postati jedan od mnogih prevoznika žita, što će na taj način doneti neophodnu stabilnost i olakšanje globalnoj prehrambenoj bezbednosti.

09.00 - Tokom prethodnog dana ukrajinske snage pretrpele su značajne gubitke u ljudstvu i tehnici

Ovo je saopštio  portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

Kako je naveo, ubijeno je do 50 pripadnika ukrajinskih oružanih formacija, uništeno četiri oklopna transportera i šest specijalnih vozila.

08.55 - CNN Turk: Brod natovaren žitaricama napustio Odesu

Brod natovaren ukrajinskim žitaricama napustio je danas ukrajinsku luku Odesu, objavio je "CNN Turk". Tursko ministarstvo odbrane još nije potvrdilo informaciju, prenela je ruska novinska agencija TAS S.

Nešto ranije, tursko ministarstvo odbrane, citirajući Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, objavilo je da će prvi brod koji će napustiti Odesu posle blokade ukrajinskih crnomorskih luka, biti teretnjak iz Sijera Leonea koji ide za Liban.

Polazak je bio planiran za 8.30 po lokalnom vremenu, odnosno 7.30 po srednjeevropskom. Moskva i Kijev su 22. jula potpisali odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čime su se stvorili uslovi za deblokadu izvoza ukrajinskih žitarica.

Dogovoreno je da se izveze oko 22 miliona tona žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka u Ukrajini.

U sklopu sporazuma i Rusiji je dozvoljeno da izvozi žitarice i veštačko đubrivo.

08.55 - Demineri nastavljaju da rade na neutralizaciji mina u Donjecku

 

 

08.45 - Novi podaci o gubicima

 

 

08.30 - U septembru prve nove zgrade u Marijupolju

Prvi stambeni i društveni objekti koji se grade u Marijupolju biće gotovi u septembru, izjavio je potpredsednik ruske vlade Marat Husnulin u intervjuu za RBK.

„Prva nova zgrada će biti gotova u septembru. Puštaćemo u rad prve bolnice, izgradićemo centar za hitne slučajeve“, precizirao je Husnulin.

On je dodao da će preduzeće „Azovstalj“ u Marijupolju najverovatnije postati tehnopark.

„Ne vidimo obnavljanje (‘Azovstalja’) u starim tehnologijama. Ali sigurno ćemo tamo otvoriti radna mesta koja će hraniti grad. Najverovatnije će to biti tehnopark. Sada to razrađujemo“, rekao je Husnulin.

Prema njegovim rečima, i sve istorijske zgrade u centru Marijupolja biće obnovljene.

08.25 - Rusija pomera vojsku

Rusija premešta veliki broj vojnika na jug Ukrajine da se bore sa ukrajinskom vojskom na novookupiranim teritorijama Krima, izjavio je zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe.

"Oni povećavaju broj svojih trupa, pripremaju se za našu kontraofanzivu i možda se spremaju da pokrenu sopstvenu ofanzivu. Za njih je jug ključan, pre svega zbog Krima", rekao je on.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je ove izveštaje u svom poslednjem obraćanju Ukrajincima, rekavši da Rusija premešta trupe iz istočne u južnu Ukrajinu kako bi napredovala prema regionalnoj prestonici Hersonu, kao i regionu Zaporožja.

08.20 - Putin odredio granice

Rusija je otvoreno označila granice i zone ekonomskih i životno važnih strateških nacionalnih interesa.

To su, pre svega, Arktički akvatoriji, kao i vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, te Baltički i Kurilski moreuz.

"Njihovu zaštitu ćemo obezbeđivati čvrsto i svim sredstvima, a ključna će biti mogućnost funkcionisanja vojno-morske flote", poručio je juče Vladimir Putin, ruski predsednik i glavni komandant oružanih snaga, na svečanoj Glavnoj vojno-morskoj paradi u Sankt Peterburgu.

Putin je u Sankt Peterburgu potpisao ukaz kojim je utvrdio Morsku doktrinu Rusije.

08.05 - Ruska vojska organizovala je prelaz preko Dnjepra kod Antonovskog mosta koji je zatvoren zbog ukrajinskog granatiranja.

Preko reke ljudi prelaze trajektom, a ruske snage zadužene su za upravljanje i organizaciju kretanja trajekta.

 

 

Ranije je saobraćaj na Antonovskom mostu, koji povezuje Herson sa delom regiona na levoj obali, bio prekinut posle još jednog napada ukrajinskih trupa zbog oštećenja. Vlasti obećavaju da će most otvoriti za saobraćaj nakon što se otkloni opasnost od raketnih napada iz Ukrajine.

08.00 - Hersonska oblast je istorijski ruska zemlja

Njeno nalaženje u sastavu Ukrajine bilo je istorijska greška koja će biti ispravljena u bliskoj budućnosti, izjavio je za Sputnjik zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

„Herson i Hersonska oblast su stvoreni ukazom Katarine II. Upravo u vreme vladavine Katarine II ceo severni crnomorski region brzo se razvijalo. Ukrajina uopšte nije imala veze i nema nikakve veze sa Hersonskom oblasti. Hersonska oblast je istorijski ruska zemlja, to što je deo Ukrajine bila je istorijska greška koja će biti otklonjena u bliskoj budućnosti“, istakao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, ovaj region se aktivno priprema za referendum o ulasku u sastav Rusije. On je kao prioritete vlasti nazvao uspostavljanje socio-ekonomskog blagostanja stanovnika regiona.

07.50 - Turska: Isplovljava prvi brod sa ukrajinskim žitom

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da će danas isploviti prvi brod sa ukrajinskim žitaricama iz luke Odesa. Iz Ankare su saopštili da će teretni brod pod zastavom afričke države Sijera Leone, koji je natovaren kukuruzom, krenuti iz Odese ka Libanu u jutarnjim časovima, preneo je AP.

Ministarstvo je navelo da će i ostali brodovi napustiti ukrajinske luke preko bezbednosnih koridora, a sve u skladu sa dogovorom koji su potpisali Rusija i Ukrajina sa Turskom u Istanbulu 22. jula. Moskva i Kijev su potpisali odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čime su se stvorili uslovi za deblokadu izvoza ukrajinskih žitarica.

Dogovoreno je da se izveze oko 22 miliona tona žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka u Ukrajini. U sklopu sporazuma i Rusiji je dozvoljeno da izvozi žitarice i veštačko đubrivo.

 

 

07.45 - Oružane snage Ukrajine granatirale Donjeck iz "Grada"

Ukrajinske trupe su granatirale Donjeck iz granata „Grad“ i 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Kako je saopštilo predstavništvo, u 7.05 časova Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru i na selo Golmovski, ispalivši pet mina kalibra 120 milimetara.

07.20 - Na snimku se vidi prava noćna bitka krimskih graničara

 


 

07.10 - Ne razmatra se upotreba Kolektivnih snaga Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Ukrajini, saopštio je zamenik generalnog sekretara ODKB Valerij Semerikov.

"Događaji u Ukrajini i oko nje direktno dotiču interese najmanje dve države-članice ODKB – Rusiju i Belorusiju. Na inicijativu Moskve i Minska o ovome se razgovaralo tokom prošlog jubilarnog sastanka lidera država-članica. Međutim, nije bilo govora o nekim akcijama u formatu ODKB", ukazao je on.

"Naravno, u sekretarijatu organizacije se prati i analizira situacija. Pažljivo pratimo akcije SAD i drugih država zapada kod granica naših država", dodao je on.

07.05 - „Crna rupa“ na liniji fronta

Oružje koje Zapad šalje Kijevu kad pređe granicu Poljske pada u „crnu rupu“, što priznaju i Amerikanci.

Zapadno oružje za Ukrajinu u početku stizalo sa instrukcijama na engleskom i ukrajinski vojnici nisu znali da ga koriste pa se dešavalo da ruska vojska dobije kao neku vrstu poklona neraspakovane „džaveline". Iako nema spora da se nešto od tog naoružanja švercuje, izvesno je, da njegov veliki deo ruska vojska i snage Donbasa ili unište ili zarobe pa će, kad se sukob u Ukrajini završi, Rusi imati mnogo „muzejskih eksponata“.

Amerikanci i Britanci su u Ukrajini imali svoje instruktore koji su obučavali ukrajinske vojnike i oficire kako da rukuju tim naoružanjem.

Međutim, oružje koje sada pristiže, kako navodi dugogodišnji dopisnik Novosti iz Moskve Branko Vlahović za Sputnjik,  delom završi kod kriminalnih grupa, a delom biva zarobljeno, pa nije slučajno što i Amerikanci kažu da dok oružje ne stigne na granicu Ukrajine oni znaju njegov put, a dalje je „crna rupa“.

07.00 - Zelenski se obratio ukrajinskom narodu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je svoje noćno obraćanje ukrajinskom narodu.

"Danas želim da se zahvalim svakom stanovniku Mikolajeva na njihovoj nesalomljivosti, na odbrani grada i regiona. Zahvaljujem se i Nikopolju, Harkovu, Krivom Rogu i celoj Dnjepropetrovskoj oblasti, snažnom narodu Zaporožja i regiona, svim Ukrajincima Hersonska oblast, svi koji brane predgrađe Odese i region. Hvala vam na hrabrosti“, rekao je Zelenski.

 

 


"Strateški, Rusija nema šanse da dobije ovaj rat. Sada je potrebno izdržati, kako bi ova teroristička država osetila svoj poraz na taktičkom nivou. Moramo se držati i na jugu i na istoku i svuda. Moramo izdržati. u odbrani, diplomatiji i politici.Sačuvajte naše jedinstvo, i ne samo do pobede, već i posle nje, kako bismo vratili kvalitetno sve ono što su okupatori uništili.

 

 

07.00 - Protest zbog zarobljenih vojnika

Porodice i prijatelji zarobljenih vojnika iz Azovstala protestovali su danas u Lavovu.

Traže zaštitu svojih prava i hitnu razmenu kako bi spasili živote.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čarapan

pre 1 godinu

Samo joj prezime govori da kaže .Pa zar EU sama odustaje od Ruskog gasa navodeći ,kao prvo da neće da plaćaju Rusiji rat a kao drugo da oni mogu bez Ruskog gasa .Oni iz EU se kunu da su obezbedili gas od treće strane.....ali kad bi se lagali.

degrht

pre 1 godinu

ajde bre Putine, dosta zajebavanja, sibni tri nuklearke pa da idemo dalje...

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17