• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.09.2022

07:00

EVROPSKA VALUTA NA NAJNIŽEM NIVOU, STRUČNJACI SAVETUJU - ŠTEDITE U DINARIMA I ŠVAJCARCIMA! Evro pada na 116, dolar ide preko 120 dinara

Vesti

EVROPSKA VALUTA NA NAJNIŽEM NIVOU, STRUČNJACI SAVETUJU - ŠTEDITE U DINARIMA I ŠVAJCARCIMA! Evro pada na 116, dolar ide preko 120 dinara

Podeli vest

Najstabilnija valuta za štednju na duži rok je švajcarski franak, ali i domaći dinar, kažu ekonomski stručnjaci. Istovremeno, dolar dostiže najviše vrednosti u proteklih 20 godina u odnosu na evrovalutu, a do kraja godine još će jačati i otići će na 120 dinara, dok će evro pasti na 116 dinara, procenjuju eksperti

Dolar je za godinu dana sa 100 porastao na 118 dinara, ali trend njegovog jačanja trajaće samo do proleća, s obzirom na to da se trgovina energentima za zimu mahom odvija u dolarima. Građanima kao glavno pitanje ostaje da li je sada isplativije kupovati i štedeti dolare, evre ili švajcarce.

- Očekujemo da dolar do kraja godine nastavi da jača i da dođe do 120 dinara, dok će evro padati do 116 dinara. Naša valuta biće stabilna, pa je pametno štedeti i u dinarima - navodi sagovornik Informera, stručnjak koji se bavi berzanskim i menjačkim poslovima.

Kako ističu u menjačnicama, tražnja za dolarima nije se drastično povećala od kada je njegova vrednost dostigla rekordni nivo, ali deluje da je i švajcarski franak prilično primamljiv za štednju.

- Pre bih preporučila ljudima da kupuju i štede u švajcarcima nego u dolarima. Vrednost dolara varira i već sutra može da se promeni - kaže jedan od naših sagovornika.

Jak franak

Prema rečima profesora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodraga Savića, ukoliko želite da zaradite u kratkom roku, onda se "kockate", odnosno kupujete akcije ili obveznice, ali ako želite da u dugom roku najmanje izgubite - onda štedite u švajcarskim francima. Kako objašnjava, ovo je jaka valuta koja nosi najmanji rizik jer je, dugoročno posmatrano, najstabilnija. Tek nakon franaka od stranih valuta on preporučuje dolar, a na kraju njega evro.

- Isplativost niko ne može da vam garantuje. Vrednost dolara je vrlo nestabilna, ali kada su velike količine novca u pitanju, tada je bitno obratiti pažnju - objašnjava Savić.

On dodaje da ima realnih mogućnosti za nastavak slabljenja evra.

- Kurs odražava ekonomske razlike između država. Amerika je jedna od najjačih i najstabilnijih država na svetu, trenutna svetska kriza pogađa i nju, ali ne u tolikoj meri kao Evropu. Posledice krize svakako će više osetiti Evropa, jer se Amerika trenutno mnogo bolje snalazi, što je i mogući razlog za ovakav odnos i vrednost valuta - zaključuje Savić.

Dušan Uzelac, urednik sajta "Kamatica", navodi da ništa ne može da se predvidi na više od nekoliko meseci.

- Svi očekuju tešku zimu i situaciju sa energentima, tu se najviše pokazuju odnosi valuta. Američkom dolaru nisu najbolje prognoze na dugi rok. Međutim, dolar je kod nas porastao u odnosu na evro, a ljudi koji su imali dolare sada su možda na dobitku. Ipak, na duži rok ne bih čuvao svoje pare u dolarima. On će imati uzlaznu putanju dok ne prođe zima, a posle ćemo videti - navodi Uzelac.

Izgubićete na evru

Na pitanje šta će se dešavati sa evrom on ističe da kod ove valute nisu samo Srbi u problemu.

- Cela evropska ekonomija zavisi od evra i neće se dozvoliti da to ode na štetu građana. Neće biti neke drastične degradacije vrednosti evra, ali treba reći da, ko sada ima 100.000 evra, za godinu dana će imati 95.000 evra zbog inflacije - ističe Uzelac.

Rublja nestabilna


Kada je u pitanju ruska valuta, ekonomista Ljubomir Madžar navodi da je jačanje rublje bilo očekivano zbog zahteva Rusije da se gas i nafta plaćaju u rubljama, ali da ovo nije valuta u kojoj naši građani treba da štede.

- Ne znam da je iko ikada štedeo u rubljama, ova valuta jeste ojačala, ali situacija je zbog rata koji Rusija vodi nestabilna i ne uliva poverenje, tako da mislim da u rubljama ne treba štedeti - kaže Madžar.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Znaci da je i dinar na najnizem nivou, jer se odnos dinar evro ne menja.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17