• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.09.2022

17:10

ŠVAJCARSKI EKSPERTI PODNELI IZVEŠTAJ, EVO KOLIKO SMO DANAS - BOGATI! Standard Rusa je danas na nivou Amerikanaca iz 1908. godine!

Reuters

Vesti

ŠVAJCARSKI EKSPERTI PODNELI IZVEŠTAJ, EVO KOLIKO SMO DANAS - BOGATI! Standard Rusa je danas na nivou Amerikanaca iz 1908. godine!

Podeli vest

"Credit Suisse" je izračunao da je danas bogatstvo Rusije jednako bogatstvu Sjedinjenih Država iz 1908. godine

Švajcarska banka "Credit Suisse" (CS) objavila je 13. godišnji izveštaj o globalnom bogatstvu za 2022. godinu.

Prema studiji, globalno bogatstvo je poraslo za 9,8% u 2021. godini, na 464 triliona dolara. Govoreći o situaciji u tekućoj godini, banka napominje da će rastuća inflacija i vojni sukob u Ukrajini usporiti rast globalnog bogatstva, ali će ovaj negativni uticaj biti kratkotrajan.

U sledećem izveštaju Globalnog izveštaja o bogatstvu, stručnjaci švajcarske banke "Credit Suisse" napominju da je u 2021. globalno bogatstvo poraslo za 9,8%, a ne računajući kursne razlike - za rekordnih 12,7%. Ukupan iznos svetskog bogatstva na kraju 2021. godine iznosio je 463,6 biliona dolara, a broj milionera – 62,5 miliona. Nivo blagostanja po glavi stanovnika odrasle populacije dostigao je 87.489 dolara, što je za 8,4% više nego godinu dana ranije.

- 2021. godina je bila godina eksplozivnog rasta bogatstva domaćinstava, praćenog rastom cena akcija i povoljnim ekonomskim okruženjem, uglavnom zahvaljujući politici centralnih banaka u 2020. Spustili su kamatne stope na minimum, što je, međutim, pokrenulo inflaciju - kažu analitičari "Credit Suisse".

Foto: AP PHOTO

Kada su centralne banke počele da povećavaju kamatne stope 2022. godine, to je imalo suprotan efekat na kotacije akcija i obveznica i, najverovatnije, imaće efekat odvraćanja za ulaganja u nefinansijska sredstva. Inflacija i više kamatne stope bi mogle usporiti rast bogatstva domaćinstava u bliskoj budućnosti, čak i ako nominalni BDP pokaže relativni rast koji je projektovan ove godine.

Bogatstvo se povećalo u celom svetu

Credit Suisse napominje da je rast bogatstva u 2021. godini zabeležen u svim regionima sveta. Najveći rast zabeležen je u Severnoj Americi i Kini. Prigušeniji rast bogatstva u Evropi, Africi, Indiji i Latinskoj Americi bio je pod uticajem jačeg dolara.

Na kraju 2021. godine dužničko opterećenje domaćinstava u svetu poraslo je za 4,4%. Istovremeno, u azijsko-pacifičkom regionu (osim Kine i Indije) došlo je do nultog povećanja tereta duga, a u Evropi se čak i neznatno smanjio. U 2021. dug stanovništva najbrže je rastao u Kini, za 12,1%.

Govoreći o "specifičnom uzrastu i etničkim grupama", "Credit Suisse" napominje da su SAD i Kanada doživele najveći rast bogatstva od 2012. do 2022. godine. U SAD, Afroamerikanci i Hispanoamerikanci su iskusili najznačajnije dobitke u bogatstvu, uglavnom zbog povećanja vrednosti nefinansijske imovine kao što su nekretnine.

Foto: Reuters

U pogledu prosečnog bogatstva po glavi stanovnika odraslog stanovništva, svetski lideri su:

Švajcarska — 696,6 hiljada dolara,
SAD - 579 hiljada dolara,
Hong Kong - 552,9 hiljada dolara

Među prvih 20 zemalja sa najvećim bogatstvom po glavi stanovnika 2021. godine nalaze se:

Australija , Novi Zeland, Danska, Kanada, Holandija, Švedska, Belgija, Singapur, Norveška, Francuska, UK, Tajvan, Izrael, Nemačka, Irska, Austrija i Japan.

U ovom izveštaju, analitičari "Credit Suisse" su istakli tako zanimljiv aspekt kao što je retrospektivna komparativna analiza blagostanja različitih zemalja. Na primer, ukupno bogatstvo Evrope u 2021. bilo je 106 triliona dolara, što je jednako bogatstvu Sjedinjenih Država u 2016. godini. Tokom prethodne godine, od 2000. do 2021., Evropa je "prešla 25 američkih godina", odnosno njeno blagostanje je raslo nešto brže nego u Sjedinjenim Državama.

Veličina ruskog blagostanja sada je srazmerna američkom iz 1908. godine, a do 2026. će rasti na isti način kao u SAD od 1908. do 1912. godine. Najupečatljiviji je bio rast kineskog bogatstva u periodu 2000-2021, ispostavilo se da je dinamika rasta bogatstva u Kini tokom 21 godine ista kao u Sjedinjenim Državama tokom 80 godina od 1925. godine.

CS očekuje da Kina nastavi sa uspešnom trkom za SAD, i da će nadmašiti "14 godina SAD“ u narednih pet godina i dostići ukupno bogatstvo od 119 biliona dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Čarapan

pre 1 godinu

Ako je od Švajcaraca i ovoliko propagandno stanje je mnogo

Miro

pre 1 godinu

Najzaduženije zemlje sa najvećim procentom beskućnika i najmanjim procentom vlasnika imovine po ovoj analizi ispadoše najbogatiji. Kako? Gluposti i zapadna propaganda. U SAD gotovo da ne postoje pripadnici srednje klase koji nemaju hipoteku na imovinu za koju mole boga da je termiti ne pojedu dok su na poslu.

Cole5

pre 1 godinu

Sve je to lepo samo nam nisu rekli koliki je dug po glavi stanovnika, pa će ispasti da navodno njajbogatiji su ustvari najzaduženiji na svetu....

Milutin

pre 1 godinu

U moskvi je litar benzina 43 centa.verovatno je ovaj stručnjak bio pod dejstvom opijata kad je ovako izračunao.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17