• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.10.2022

07:00

PUTIN ĆE HERSON DA BRANI NUKLEARKOM?! Kijev u panici, veruju da ruski predsednik kreće na SVE ILI NIŠTA!

pixabay.com/Fotomontaža

Vesti

PUTIN ĆE HERSON DA BRANI NUKLEARKOM?! Kijev u panici, veruju da ruski predsednik kreće na SVE ILI NIŠTA!

Podeli vest

Ruske vlasti zbog najavljene ukrajinske ofanzive pokrenule evakuaciju 60.000 civila iz Hersonske oblasti, ali Kijev strahuje da šef Kremlja zapravo priprema teren za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja

Ukrajinski zvaničnici strahuju da se ruski predsednik Vladimir Putin sprema da upotrebi taktičko nuklearno oružje kako bi odbranio Hersonsku oblast. Oni veruju da šef Kremlja u sredu nije naredio evakuaciju 60.000 civila iz tog regiona da bi ih zaštitio od najavljene ukrajinske ofanzive, kako tvrdi zvanična Moskva, već da bi pripremio i "očistio" teren za silovit udarac na trupe pod kontrolom Kijeva, pa čak i za eventualno bacanje takozvanih malih atomskih bombi.

Štite ih atomske bombe

Sve četiri pripojene teritorije nalaze se pod zaštitom nuklearnog arsenala Ruske Federacije
Dmitrij Peskov

Po svaku cenu

Ruske vlasti zaista su juče pokrenule masovnu evakuaciju stanovnika Hersonske oblasti sa desne na levu obalu reke Dnjepar, a zvaničnici su saopštili da su se na taj korak odlučili kako bi "civili bili bezbedni" u slučaju ukrajinske ofanzive, ali i da bi vojska Ruske Federacije mogla da "deluje odlučno". Pojedini mediji u Ukrajini, međutim, preneli su nezvanična saznanja da režim u Kijevu to tumači kao potez koji omogućava Putinu da u borbi s protivnikom upotrebi i nuklearne projektile "male" razorne snage.

Saldo: Civili odlaze, ali vojska ostaje

Vlasti u Hersonskoj oblasti saopštile su da je u sredu na levu obalu reke Dnjepar evakuisano između 8.000 i 10.000 civila, navodeći da je to u skladu s planiranim prebacivanjem ukupno 60.000 stanovnika u narednih šest-sedam dana.

- Od srede se sve strukture vlasti u gradu, vojna i civilna administracija, sva ministarstva, takođe premeštaju na levu obalu reke Dnjepar. Niko nema nameru da beži i da prepusti Herson vojsci Ukrajine, ali moramo da osiguramo da svi civili budu bezbedni. Vojnici će se boriti do smrti - rekao je vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Ukrajinski dnevni list "Ekspres", pozivajući se na izvore iz kabineta predsednika Volodimira Zelenskog, objavio je da je Kijev zaista planirao ofanzivu velikih razmera na Hersonsku oblast, ali da je sada dosta oprezniji zbog odluke Kremlja da prebaci civilno stanovništvo na sigurno.

- Pojedini savetnici predsednika Zelenskog veruju da će Putin svim raspoloživim snagama braniti Hersonsku oblast, jer bi ukrajinsko oslobađanje te teritorije, koja je tek pripojena Ruskoj Federaciji, predstavljalo ozbiljan udarac za režim u Moskvi. Oni su sigurni da će Putin pokušati da zaustavi ofanzivu konvencionalnim oružjem, ali su ubeđeni da će u slučaju neuspeha posegnuti i za taktičkim nuklearnim naoružanjem - piše ukrajinski list "Ekspres".

Foto: Reuters

Dmitrij Peskov

Mediji takođe podsećaju da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedeljak izjavio da se sve četiri pripojene oblasti sada nalaze pod zaštitom nuklearnog arsenala Ruske Federacije, baš kao i svi ostali delovi ruske teritorije.

- Četiri pripojene teritorije su ukazom predsednika Vladimira Putina postale neotuđivi deo Ruske Federacije i apsolutno su zaštićene. Nalaze se pod nuklearnim kišobranom Moskve. Njihova bezbednost je na istom nivou kao i kod svih ostalih delova Rusije, bez obzira na to kada su ušle u sastav Federacije - rekao je u utorak Peskov.

S druge strane, novi komandant združenih snaga ruske vojske u Ukrajini, general Sergej Surovikin, izjavio je da se evakuacija lokalnog stanovništva iz Hersonske oblasti sprovodi jer postoje "ozbiljne indicije da se Kijev sprema da u tom regionu koristi "zabranjene metode ratovanja". On je precizirao da će Ukrajinci izvesti masovni raketni napad na hidroelektranu "Kahovska", kao i "neselektivni raketni i artiljerijski udar" na sam grad Herson.

Putin proglasio ratno stanje u četiri regiona

Ruski predsednik Vladimir Putin uveo je juče ratno stanje u četiri bivše ukrajinske oblasti, koje su krajem septembra, nakon referenduma, pripojene Ruskoj Federaciji. On je rekao da u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, ratno stanje stupa na snagu u sredu u ponoć.

Putin je na sastanku Saveta bezbednosti Rusije objasnio da u novim ruskim regionima treba uspostaviti štabove teritorijalne odbrane, a da će načelnici tih oblasti dobiti dodatna ovlašćenja kako bi osigurali bezbednost.

- Da podsetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredaba u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije - rekao je Putin.

Ratno stanje u oblastima DNR, LNR, Herson i Zaporožje predviđa evakuaciju privrednih, društvenih i kulturnih objekata, kao i privremeno preseljenje stanovnika u bezbedna područja. Takođe, od omogućava uvođenje posebnog režima ulaska i izlaska na teritoriju, kao i ograničavanje slobode kretanja po njoj, oduzimanje imovine neophodne za potrebe odbrane uz naknadno plaćanje od strane države, te zabranu izlaska građana iz zemlje.

Moguće i 'teške odluke'

- Pod takvim uslovima naš primarni zadatak je da sačuvamo živote i zdravlje civila. Stoga će, pre svega, ruska vojska osigurati evakuaciju stanovništva u sklopu programa raseljavanja koji priprema ruska vlada. Situacija je već teška i veoma napeta. Delovaćemo svesno, odlučno i blagovremeno, ne isključujući donošenje teških odluka - rekao je Surovikin, koji je zbog velikog iskustva i držanja tokom rata u Siriji od Vladimira Putina dobio orden "Heroj Rusije", a od potčinjenih nadimak "general Armagedon".

Podoljak: Kremlj hoće da legalizuje pljačku

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kaže da na Putinovo uvođenje ratnog stanja u četiri okupirane oblasti treba gledati kao na "pseudolegalizaciju pljačke ukrajinske imovine kroz još jedno pregrupisanje".

- Ovo ne menja ništa za Ukrajinu. Nastavljamo oslobađanje i deokupaciju naših teritorija - rekao je Podoljak.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
crni

pre 1 godinu

Tačno se vidi koliko su takozvani vojni analitičari i ratni "eksperti" diletanti i zaista takozvani i koliko pojma nemaju o učinku nuklearnog oružja i mogućnostima koje ruska armija ima. Sasvim je nepotrebna upotreba bilo kog dela nuklearnog potencijala ruske armije, jer postoje jednako efikasna i ne manje ubojita rešenja, ali na bazi drukčije tehnologije. Tako pri eksploziji osnovne nuklearne glave prečnik razaranja vazdušnog i toplotnog udara je samo 3Km, a pri eksploziji osnovne termonuklearne glave, prečnik razaranja je samo 5Km. Ovo je svakako nepotrebno rešenje i nuklearna tehnologija je namenjena pre svega razaranju dubokih neprijateljskih bunkera i rušenju velikih gradova u kratkom roku, a ne upotrebi na ravnom terenu, pogotovo ne na živoj sili. Za ovo postoje mnogo efikasnija i jeftinija rešenja i u pitanju su hemijska oružja termobaričkog tipa. Tako Rusi poseduju sisteme Oganj, koji mogu da spale sve pod visokom temperaturom, sličnom onoj koju stvara nuklearna eksplozija i to na nekoliko kilometara kvadratnih. Ovo se koristi protiv žive sile na terenu, tj protiv neprijateljskih trupa koje nadiru frontalno na polupustom terenu, kao sada u Ukrajini i ovo je korišćeno u ruskoj savezničkoj misiji u Siriji. Rusi dalje poseduju sisteme visokorasprskavajućih hemijskih reagenasa koji ubijaju samo živu silu, dok naoružanje, tehnika i civilna infrastruktura ostaju netaknuti. Ljudima kod nas, a pogotovo na Zapadu, njihovoj javnosti nije jasno da je Rusija do sada upotrebila samo možda 5% svog potencijala. Sa druge strane, Ukrajina ne upotrebljava samo svoj potencijal, već upotrebljava potencijal čitavog Zapada, što znači da se uvećala najmanje 400%, a ovo znači da ona ratuje sa najmanje 500% snage. Ljudi kod nas, a pogotovo na Zapadu, ne razmišljaju i dozvoljavaju da ih neko izmanipuliše.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17