• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

05.11.2022

22:39

KIJEV U POTPUNOM MRAKU! Rusi nastavljaju sa uništavanjem - Granatiran Donjeck

Reuters

Vesti

KIJEV U POTPUNOM MRAKU! Rusi nastavljaju sa uništavanjem - Granatiran Donjeck

Podeli vest

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini, 255. dan

22.15 - Obnovljeno napajanje u Zaporožju

Spoljno napajanje nuklearne elektrane Zaporožje, prekinuto pre nekoliko dana, obnovljeno je, izjavio je danas direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

"Oba spoljna dalekovoda elektrane su popravljena i ponovno povezivanje počelo je u petak popodne", rekao je Grosi, preneo je Rojters.

On je ponovio poziv za uspostavljanje nuklearne sigurnosne i zaštitne zone oko elektrane kako bi se sprečila nuklearna nesreća.

"Ne možemo sebi da dozvolimo da gubimo više vremena. Moramo da deluujemo pre nego što bude prekasno", istakao je on.

21.15 - Mrak u Kijevu

 

 

 

19.50 - Akcija "neutralisanje saučesnika SBU"

Specijalne službe Ruske Federacije i Ruska garda privele su u samoproglasenoj Luganskoj Narodnoj Republici više od 20 osoba koje su, prema operativnim podacima, uključene u saradnju sa Službom bezbednosti Ukrajine (SBU).

Ovo je za RIA Novosti rekao izvor iz ruskih bezbednosnih agencija.

"Ruske specijalne službe, uz značajnu podršku Ruske garde, sprovele akciju za neutralisanje saučesnika SBU. Privedeno je više od 20 ljudi, koji su sarađivali sa specijalnim službama Ukrajine", dodao je izvor ruske agencije.

19.45 - Zelenski: Kijev formira flotu dronova

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Kijev ima nameru da oformi flotu pomorskih dronova i da se priprema platforma za prikupljanje sredstava.

U video-obraćanju građanima on je rekao da će jedan takav skup u cilju prikupljanja novca biti održan naredne nedelje.

 

 

Prema njegovim rečima, pomorski dronovi su potrebni Kijevu za zaštitu akvatorije države.

19.27 - Rusi nastavljaju sa uništavanjem

Ministarstvo odbrane Rusije dalo je podatak da je do danas od početka rata u Ukrajini uništeno ukupno: 331 avion, 169 helikoptera, 2.435 bespilotnih letelica, 386 PVO sistema, 6335 tenkova i BVP, 882 VBR sistema, 3.554 komada poljske artiljerije i minobacača i 7.048 jedinica specijalne vojnih vozila.

18.35 - Ukrajincki gađali Donjeck

Ukrajinske snage gađale su Donjeck. Ispaljeno je ukupno 20 raketa "Grad".
 

18.25 - Ukrajina "napala" Iran

Iran je priznao da su Ruse naoružavali dronovima. Hosein Amirabdolahian, iranski ministar spoljnih poslova, rekao je da je transfer obavljen mesecima pre rata.

Ukrajina je rekla da Iran mora da shvati da bi „posledice angažovanja“ sa Moskvom mogle biti „veće od koristi“.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je da Teheran to mora da razume.

"Teheran treba da shvati da će posledice saučesništva u zločinima agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine biti mnogo veće od koristi ruske podrške.

16.40 - Geraščenko: "To nije normalno"

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, rekao je da se sve manje piše o ratu u Ukrajini i naveo da to nije normalno.

"Vesti o Ukrajini su skoro nestale sa naslovnih stranica medija. Rat je postao svakodnevica, nešto što samo prolazi".

Ali to nije normalno! Svakodnevno granatiranje, nedostatak vode, struje, grejanja. Rat nije normalan! To je zločin, genocid, svakodnevna borba za opstanak“, napisao je Geraščenko.

16.00 - Kremlj imenovao gradonačelnika Mariupolja

Kremlj je imenovao Dmitrija Berdnikova za vođu Mariupolja.

Grad je pao pre nekoliko meseci nakon bombardovanja, a mnogi izveštaji o užasima stigli su iz opkoljenog grada. Berdnikov je bivši gradonačelnik dva ruska grada – Jakutska i Irkutska.

15.00 - Udarac na Rusiju s Baltika

13.34 - Ruska vojska: Odbijeni svi napadi ukrajinskih snaga u više pravaca, Kijev trpi gubitke

Ruska vojska odbila je više napada ukrajinskih snaga i sprečila probijanje odbrane u Krasno-Limanskom, Kupjanskom i Nikolajevo-Krivoroškom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, svi napadi ukrajinskih snaga na Krasno-Limanskom pravcu su odbijeni, a tom prilikom likvidirano je više od 60 pripadnika kijevskih trupa.

U Kupjanskom pravcu ukrajinska vojska je pokušala da napadne grad Kuzemovku, međutim doživeli su težak poraz i tom prilikom izgubili 140 vojnika i tri tenka.
Kada je reč o Nikolajevo-Krivioškom pravcu, ukrajinska vojska pokušala je da napadne položaje ruskih snaga, ali je napad osujećen i tom prilikom izgubila 80 vojnika.

Još 120 ukrajinskih vojnika likvidirano je u Južno-Donjeckom pravcu napadima ruske artiljerije i jurišnim odredima.

Istovremeno, tokom protekla 24 časa, prema podacima ruskog vojnog resora, ruske snage oborile su jedan ukrajinski MiG-29 u Nikolajevskoj oblasti, jedan Mi-8 kod Ugljedara, a uništena je i jedna radiokolacijska stanica sistema S-300 u delu Hersonske oblasti koju kontroliše Kijev.

Takođe, ruska avijacija gađala je štab ukrajinske službe bezbednosti u Harkovskoj oblasti, a u Belgorki uništen je i jedan samohodni raketni sistem BUK-M1. Pogođeno je i skladište naoružanja i municije ukrajinskih snaga koje se nalazilo u Volnjansku, u Zaporoškoj oblasti.

 

 

12.45 - Zelenski: Hvala SAD,Holandiji i Češkoj za 90 tenkova T-72

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je danas SAD, Holandiji i Češkoj na najnovijoj vojnoj pomoći, 90 tenkova T-72 i poručio da je to preko potrebna podrška ukrajinskim oružanim snagama.

"Iskreno smo zahvalni Holandiji, Sjedinjenim Državama i Češkoj na pružanju značajne i preko potrebne podrške, 90 tenkova T-72. Oružane snage Ukrajine napreduju i potrebna im je ova oprema. Cenimo pomoć partnera. Zajedno podržavamo zaštitu slobode i demokratije!", napisao je Zelenski na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Holandije je juče saopštilo da će zajedno sa SAD i Češkom isporučiti Ukrajini tešku vojnu opremu, uključujući 90 modernizovanih tenkova kao deo vojne pomoći od 120 miliona evra. Portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima u petak da će SAD Ukrajini poslati dodatnu pomoć od 400 miliona dolara i u okviru toga izdvojiti sredstva za 45 tenkova T-72 iz Češke, koji će biti remontovani, a da će novac biti uložen i u obnovu protivvazdušnih raketa Hok.

12.35 - Atentat na sudiju koji je na smrt osudio strane plaćenike Eslina, Pinera, Brahima...

11.58 - Herson u zamenu za mir?

11.03 - Odesa ruši spomenik Katarini Velikoj!

09:20 - Vazdušna opasnost širom cele Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost aktivne su na celoj teritoriji Ukrajine, saopštavaju tamošnji mediji.
Prethodno je saopšteno da su se sirene aktivirale u sedam ukrajinskih oblasti - Ternopoljskoj, Hmeljnickoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Nikolajevskoj.

09.18 - LNR: Ukrajinska vojska izgubila još 40 vojnika

Ukrajinske snage su za protekla 24 časa izgubile oko 40 vojnika, četiri oklopna transportera i dve bespilotne letelice, saopštila je narodna milicija Luganske Narodne Republike.
Pored toga, ukrajinske snage izgubile su i 10 jedinica specijalne motorizovane vojne tehnike.

08.03 - Vazdušna opasnost u sedam ukrajinskih oblasti

Sirene za vazdušnu opasnost aktivirale su se jutros u sedam ukrajinskih oblasti, prenose ukrajinski mediji. Sirene su se čule u Ternopoljskoj, Hmeljnickoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Nikolajevskoj oblasti. Takođe, sirene su se upalile i u delu Hersonske oblasti koja je pod kotrolom Kijeva.

08.01 - Amerika formira štab za isporuku oružja Kijevu

SAD će u Nemačkoj formirati štab koji će se baviti isporukama naoružanja Kijevu na dugoročnoj osnovi, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing, piše Sputnjik. Štab će se nalaziti u nemačkom gradu Visbadenu i biće pod kontrolom Evropske komande oružanih snaga SAD.

Podsetimo, Amerika je juče najavila novi paket vojne pomoći Kijevu u visini od 400 iliona dolara koji predviđa isporuku 250 oklopnih transportera M117, 40 oklopnih čamaca i 1.100 dronova "Feniks goust".

08.00 - 19 ukrajinskih graničara vratilo se iz ruskog zarobljeništva

 

 

08.00 - Rezničenko: Ruske snage granatirale Nikopolj

Ruske snage granatirale su noćas Nikopoljski region, oštećeno je dosta objekata u gradu Nikopolj, kao i gasovod, saopštio je saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko.

Naveo je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila bespilotni dron kamikazu, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema rečima Rezničenka, na Nikopolj je ispaljeno oko 40 projektila, a nakon napda izbila su dva požara koji su ugašeni.

Oštećene su višespratnice i privatne kuće, gasovod, škola, industrijska i transportna preduzeća, naveo je Rezničenko.

07.54 - Ništa od policijskog časa

Čelnik proruskih vlasti u okupiranoj Hersonskoj oblasti Kiril Stremousov, objavio je na svom Telegram kanalu da ipak neće biti proglašen 24-satni policijski sat za građane.

U petak je najavio uvođenje policijskog časa, ali sada je stanovnicima poručio da za njih ‘neće biti nikakvih ograničenja.‘


07.42 - Zelenski: Spremni smo na pošten mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da ne vidi spremnost Rusije na pregovore o okončanju rata u njegovoj zemlji.

Rusija i dalje šalje desetine hiljada ljudi u borbu, a oni koji žele da pregovaraju neće dopustiti da oni umiru u "mašini za mlevenje mesa", kazao je Zelenski u dnevnoj video poruci iz Kijeva.

"Mi smo spremni za mir, pošten i pravedan mir. To smo rekli mnogo puta", kazao je Zelenski i dodao da Rusija, iznad svega, mora da poštuje krajinske granice i njen teritorijalni integritet.

Istina je, kazao je Zelenski, da je Rusija proglasila kraj mobilizacije rezervista, ali u stvarnosti nastavlja da sakuplja ljude u svojim regionima i u našim okupiranim područjima "i pušta ih da umiru".

Zelenski tvrdi da Ukrajina drži svoje položaje u Donbasu i traži da Moskva kazni ratne zločince i Ukrajini plati ratnu odštetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
HN

pre 1 godinu

"40 oklopnih čamaca" Шта ће Украјини оклопни чамци кад у скорије време неће ни имати море, а до истека децембра `23 неће бити ни Украјине.

Velja

pre 1 godinu

Pocelo je, artiljerijski baraz, HIMARS projektili i rakete Tocka-U, padaju po okolini Hersona i po ruskim odbrambenim polozajima. Ukrajinski mehanizovani bataljon probio je utvrdjenu liniju odbrane i produzio prema gradu, tako da su izvidjacke jedinice ukrajinske vojske vidjene u rejonu hersonske zeleznicke stanice. Ukrajinci su potopili 2 a ostetili 1 recni brod na Dnjepru koji su prevozili ruske trupe iz Hersona. Nije mi jasno kako su ukrajinske snage odbijene na Kupjanskom pravcu kada je grad jos pre 2 meseca u velikoj ofanzivi pao ukrajincima u ruke a ruski polozaji se sada nalaze 40km od grada a Kuzemovka je jos pre 5 dana zauzeta a oni pokusavaju da je "zauzmu" ponovo, izgleda neko na ruskoj strani "mesa loncice". Kod Bahmuta i Avdivke stanje "redovno", niko se ne pomera ni napre ni nazad, ni rusi ni ukrajinci. Na ruskoj strani granice u pravcu Belogorda, 15km od granice vatrom HIMARSA unistena su 3 sistema Panzir S1 od 4 postavljenih da brane rejon od ukrajinskih dronova i helikoptera. Od 115 borbenih helikoptera Ka-50 i Ka-52, rusi su dosada izgubili 52 takva moderna borbena helikoptera, 15-ak samo u zadnjih mesec dana

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija