• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

14.11.2022

20:39

ŠTA SE DEŠAVA, U ANKARI ODRŽANI RUSKO-AMERIČKI PREGOVORI O UKRAJINI! Da li Kijev iko išta pita, ili je sve... ŠTA REĆI, OČEKIVANO!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

ŠTA SE DEŠAVA, U ANKARI ODRŽANI RUSKO-AMERIČKI PREGOVORI O UKRAJINI! Da li Kijev iko išta pita, ili je sve... ŠTA REĆI, OČEKIVANO!

Podeli vest

U Ankari su danas na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država održani rusko-američki pregovori, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ovi pregovori su zaista održani - potvrdio je portparol za Sputnjik.

Peskov, međutim, nije otkrio nikakve druge detalje razgovora.

Prethodno su zapadni mediji javili da su se u Ankari sastali direktor CIA Vilijam Berns i direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

Podsetimo, Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost, potvrdio je da su kanali komunikacije između Vašingtona i Moskve otvoreni, uprkos ratu u Ukrajini.

Salivan je tokom obraćanja u Njujorku rekao da je u interesu Amerike da održavaju kontakt sa Kremljom uz napomenu da su američki zvaničnici „svesni s kim imaju posla".

Iz Bele kuće odbijaju da demantuju izveštaje da Salivan vodi pregovore sa Rusijom kako bi sprečio nuklearnu eskalaciju u Ukrajini.

List Volstrit Džurnal izveštava da je Salivan u poslednjih nekoliko meseci vodio poverljive razgovore sa Nikolajem Patruševom, ruskim kolegom, sekretarom Saveta bezbednosti i Jurijem Ušakovom, višim spoljnopolitičkim pomoćnikom Kremlja.

Visoki zvaničnici izjavili su da su se vodili razgovori o načinima zaštite od opasnosti od nuklearne eskalacije u ratu u Ukrajini, ali da se nije ulazilo ni u kakve pregovore oko načina da se okonča sukob.

Prošlog meseca, Salivan je rekao da bi svaka upotreba nuklearnog oružja imala „katastrofalne posledice po Rusiju".

On je za američku televiziju NBC rekao da su visoki zvaničnici „izložili" obim mogućeg odgovora SAD u privatnim razgovorima sa ruskim zvaničnicima.

Adrijen Votson, portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost odbila je da potvrdi izveštaj Volstrit Džurnala, i rekla da su „iznete brojne tvrdnje", a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše navode lista da je Vašington vodio poverljive razgovore sa najvišim ruskim zvaničnicima.

Međutim, portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je u ponedeljak da Sjedinjene Države zadržavaju pravo da razgovaraju sa Rusijom.

Salivan u administraciji predsednika Džozefa Bajdena važi za jednog od najzagriženijih pristalica razgovora sa Rusijom.

Salivan je naveo da je održavanje kontakta sa Moskvom u „interesu svake zemlje koja je pogođena sukobom".

Prošle nedelje je Vašington Post izvestio da visoki američki zvaničnici pozivaju Kijev da signalizira otvorenost za vođenje pregovora sa Rusijom i odustane od javnog odbijanja razgovara dok je na vlasti Vladimir Putin.

Ali Salivan je na javnom događaju u Njujorku rekao da Bajdenova administracija ima „obavezu da bude odgovorna" i obećao da će raditi sa međunarodnim partnerima kako bi „počinioce teških ratnih zločina u Ukrajini smatrali odgovornim za ono što su uradili".

- Bio sam u Kijevu i imao sam priliku da se sretnem sa predsednikom Zelenskim i mojim kolegom Andrijem Jermakom, kao i sa vojnim rukovodstvom Ukrajine - rekao je Saliven.

Foto: Beta/AP/Tanjug/Fotoilustracija

Putin i Bajden se pitaju. kako oni reše čvor tako će biti

Poslednjih meseci u svetu raste zabrinutost da bi Rusija mogla da pribegne upotrebi nuklearnog oružja u očajničkom pokušaju da odbrani četiri regiona istočne i južne Ukrajine koje je nelegalno anektirala.

U Ukrajini je uvedeno vanredno stanje kako bi država preuzela kontrolu nad imovinom pet strateški važnih kompanija.

Neke od kompanija povezane su sa oligarhom Vjačeslavom Bohuslajevim, koji je uhapšen zbog sumnje da je sarađivao sa Rusijom.

Predsednik Zelenski je rekao da će taj potez pomoći ukrajinskom odbrambenom sektoru da zadovolji potrebe vojske, koja je trenutno angažovana u kontraofanzivama na jugu i istoku zemlje.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija