• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

15.11.2022

21:16

GORI U UKRAJINI, EKSPLOZIJE OBASJALE NEBO! Najmasovnije granatiranje širom zemlje, Kijev trpi posebne udare! Zelenski se obratio građanima

pritnscreen

Vesti

GORI U UKRAJINI, EKSPLOZIJE OBASJALE NEBO! Najmasovnije granatiranje širom zemlje, Kijev trpi posebne udare! Zelenski se obratio građanima

Podeli vest

Rusija je gađala ukrajinsku energetsku infrastrukturu u „masovnom“ raketnom napadu, saopštio je u utorak Kijev. Udari su usledili manje od jednog dana nakon što je predsednik Vladimir Zelenski postavio uslove za mirovne pregovore sa Rusijom koje je Moskva nazvala „nerealnim i neadekvatnim“.

Ruske snage su „izvršile 85 raketnih udara na Ukrajinu“, rekao je Zelenski u hitnom obraćanju u utorak uveče. Njegova kancelarija nazvala je situaciju posle napada „kritičnom“, dodajući da je većina napada usmerena na objekte u centru i severu zemlje.

Situacija u Kijevu je posebno teška, smatra zamenik šefa predsedničke administracije Kiril Timošenko. Ukrajinski dobavljači energije pribegli su hitnom isključenju struje kako bi izbegli kvarove energetskog sistema, dodao je on.

Prema lokalnim vlastima, polovina stanovnika Kijeva i do 80 odsto ljudi koji žive u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine ostali su bez struje nakon štrajkova.

Prema navodima vlasti, na meti napada bilo je do devet ukrajinskih regiona.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski

Ukrajinski sused Moldavija takođe je pogođen štrajkom. Poremećaji u ukrajinskim elektranama doveli su do isključenja dalekovoda u Moldaviji, što je izazvalo „masovne nestanke struje širom zemlje“, rekao je zamenik premijera zemlje Andrej Spinu na Telegramu.

Najmanje jedna osoba je poginula u napadu u Kijevu kada je raketa koju su oborili ukrajinski PVO sistemi pala na stambenu zgradu u prestonici, potvrdile su lokalne službe za vanredne situacije. Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva rekao je da je na Ukrajinu lansirano ukupno 100 krstarećih raketa Ks-101 i Ks-555. 

Zelenski je upozorio da bi mogli uslediti dalji napadi i pozvao ljude da ostanu u skloništima.

Ukrajinski ministar energetike German Galušenko nazvao je raketni napad „najmasovnijim granatiranjem ukrajinskog energetskog sistema od početka rata“. Takođe je potvrdio da su pogođene i Ukrajina i „neki naši susedi“ .

Moskva do sada nije komentarisala razvoj događaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lale

pre 1 godinu

Zadnjestrovje u Moldaviji ostalo potpuno bez struje. Ruske trupe stacionirane tamo i stanovnici Zadnjestrovna ( autonomn republika u kojoj se govori ruski i koja se "odvojila" od Moldavije) koriste agregate. Nestanak struje je prouzrokovalo rusko raketiranje energetski postrojenja u Ukrajini a od kojih se snadbeva i Zadnjestrovje i manji dio Moldavije ( veci dio struje dobijaju iz Rumunije). Kada ce ponovo U Zadnjestrovju ponovo doci do napajana jos se nezna.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija