• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.11.2022

21:14

RUSIJA SPREMA ZIMSKU OFANZIVU U DONJECKU! Žestok napad dronovima na Sevastopolj! Eksplozije u Hersonu!

Tanjug/AP

Vesti

RUSIJA SPREMA ZIMSKU OFANZIVU U DONJECKU! Žestok napad dronovima na Sevastopolj! Eksplozije u Hersonu!

Podeli vest

Rat u Ukrajini ušao je u 272. dan. Ispod je vremenska linija koja se ažurira.

RUSIJA SPREMA ZIMSKU OFANZIVU - U DONJECKU SE ODLUČUJE SVE!

Ukrajinska vojska pokušala dronovima da napadne termoelektranu na Krimu

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dva drona koja su pokušala da napadnu Balaklavsku termoelektranu na Krimu. Pored toga, iznad Crnog mora su oborene još tri bespilotne letelice, rekao je gubernator grada Mihail Razvožajev.

Napad je odbila Crnomorska flota.

Nema povređenih, niti je oštećena infrastruktura.

HAOS NA KRIMU! NAPAD DRONOVIMA NA SEVASTOPOLJ!

Nemačka mora biti spremna za dalju eskalaciju u Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

„S obzirom na razvoj rata i očigledne i sve veće neuspehe Rusije, moramo biti spremni za eskalaciju“, rekao je Šolc na ekonomskoj konferenciji u Berlinu.

Prema njegovim rečima, eskalacija bi mogla uključiti uništavanje ukrajinske infrastrukture. Prema njegovim rečima, teško da će se rat brzo završiti.

Istovremeno je izrazio uverenje da Nemačka više neće padati u ekonomsku zavisnost ni od jedne zemlje, kao što se desilo u slučaju Rusije, i pozvao nemački biznis na raznovrsniju saradnju sa međunarodnim partnerima.

KADA RUSI UNIŠTE OVO, SVE JE GOTOVO! Amerikanci otkrili Ahilovu petu Ukrajine, rat može biti gotov za nekoliko nedelja!

Eksplozije u Hersonu

"U Hersonu se čuju eksplozije", objavilo je ukrajinsko internet izdanje "Obščestvenoe" na Telegramu.

Istovremeno, u gradu nije proglašena uzbuna za vazdušnu opasnost.

TATA, JESMO LI MI RUSI? Putinova šala postaje realnost, Evropi preti glad biblijskih razmera!

Sve ukrajinske elektrane, sa izuzetkom tri nuklearne, oštećene su u nekom stepenu, izjavio je Vladimir Kudricki, šef nacionalne energetske kompanije "Ukrenergo".

"Skoro da nemamo netaknute hidroelektrane i termoelektrane, izuzev tri nuklearne elektrane (Rovno, Hmeljnicke, Južno-ukrajinske) koje se nalaze na teritoriji koju kontroliše ukrajinska vlada. Sve druge velike elektrane su oštećene u periodu od 10. oktobra do danas“, rekao je on na brifingu u Nacionalnom medija centru.

Ranije je ukrajinski premijer Denis Šmigal saopštio da je skoro 50 odsto energetskog sistema zemlje u kvaru.

UKRAJINSKI VOJNIK PRIZNAO! Jedinicu koja je streljala Ruse obučavali Amerikanci - svima su isprali mozak!

100. brigada DPR juriša na položaje snaga Ukrajine

 

 

Francuska raspoređuje

Francuska će od 25. novembra rasporediti na teritoriji Litvanije četiri višenamenska lovca "Rafal" u cilju obezbeđivanja vazdušnog prostora baltičkih država, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje. Raspoređivanje aviona vrši se na osnovu mandata NATO. Ranije je ministar obrane najavio slanje ovih aviona, ali i dodatnih snaga u Estoniju, kao i tenkova i oklopnih transportera u Rumuniju.

Rusija će proveriti

Istražni komitet Rusije će u okviru istrage krivičnih dela proveriti informacije o učešću plaćenika iz zemalja NATO-a u ratnim dejstvima na strani Kijeva, navodi se u saopštenju IK na Telegramu. Ističe se da se, prema informacija Narodne milicije LNR, u Donbasu pod maskom privatnih vojnih kompanija, kojih ima desetak, nalaze i regularne snage članica NATO-a. U saopštenju se dodaje da je na teritoriji Ukrajine još pre početka specijalne vojne operacije delovala „legija stranaca“ sačinjena od državljana Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije.

Počele vanredne restrikcije struje

U Odesi su počele vanredne restrikcije struje, saopštila je gradska administracija na Telegramu. "Nažalost, po nalogu kompanije ‘Ukrenergo’, prinuđeni smo da ponovo vršimo vanredna isključenja. Rasporedi isključenja još nisu na snazi", navodi se u saopštenju.

Rusi prave "linije zareza" na granici sa Ukrajinom

Postoje fotografije "linije zareza" – utvrđene linije koju Rusija gradi na granici sa Ukrajinom.

Na fotografiji koju je objavio guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov vidljivi su jarak i piramidalni blokovi.

 

 

Inače, takvi blokovi, blokovi pričvršćeni lancem, ranije su viđeni u Svatovskom okrugu Luganske oblasti. Rusi su ih zvali "zmajevi zubi".

Kreće evakuacija iz Hersona i Mikolajiva zbog hladne zime

Ukrajina planira da evakuiše civile iz nedavno oslobođenih regija Herson i Mikolajiv jer vlada sve veća zabrinutost da bi stanovnicima bilo teško da prežive zimu usled teškog oštećenja energetske infrastrukture. Vlasti su građanima savetovale da se presele u sigurnije krajeve Ukrajine, rekla je zamenica premijera Irina Vereščuk.

Dodala je kako je vlada ponudila građanima prevoz, smeštaj i lekarsku pomoć. Podsetimo, pre samo nedelju dana Ukrajina je ponovno preuzela kontrolu na Hersonom.

SBU izvršava pretres

Ukrajinska služba bezbednosti vrši pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre, prenose ukrajinski mediji.

Podsetimo, SBU je 13. novembra pokrenula krivično delo zbog crkvenih pesama o Rusiji tokom bogosluženja u jednom u hramova lavre.

 

 

Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. veku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.

U SBU su saopštili da se pretres izvodi kako bi se sprečilo da se lavra iskoristi kao ćelija „ruskog sveta“.

"Najmračniji dani"

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se ukrajinski zdravstveni sistem "suočava sa najmračnijim danima rata do sada”. Regionalni direktor SZO za Evropu pozvao je na stvaranje "humanitarnog zdravstvenog koridora“ za celu Ukrajinu.


Mediji: Britanija predala Ukrajini rakete „Brimston 2“

Velika Britanija predala je Ukrajini precizno navođene rakete „Brimston 2“, piše list „Telegraf“.
List navodi da ove rakete imaju lasersko navođenje, a njihov domet je dvostruko veći nego u prethodnoj seriji.

Prema pisanju „Telegrafa“ London je pre oko šest meseci Kijevu poslao rakete vazduh-zemlja „Brimston 1“. Ove rakete obično se lansiraju iz vazduha, ali su ukrajinske snage modifikovale kamione kako bi mogle da ih koriste kao lansirne platforme.
Broj raketa koje su isporučene nije otkriven.
 

Ubijeni ruski vojnici

Američka izaslanica za ratne zločine Bet van Šak izjavila je danas da su SAD upoznate sa optužbama da su ukrajinske snage ubile ruske vojnike i poručila da bi sve strane trebalo da snose posledice ako su počinile zločine tokom sukoba.

"Očigledno da to pomno pratimo. Veoma je važno naglasiti da se ratni zakoni podjednako odnose na sve strane: kako na državu agresora, tako i na državu koja se brani, i to u jednakoj meri", navela je ona tokom telefonskog brifinga sa novinarima.

Istovremeno je naglasila da "sve strane u konfliktu moraju da poštuju međunarodno pravo ili da se suoče sa posledicama", prenosi Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane ukazalo je u petak da su na društvenim mrežama objavljeni snimci koji navodno prikazuju kako ukrajinski vojnici pogubljuju ruske ratne zarobljenike. Na snimcima se vidi kako ruski vojnici leže na zemlji nakon što su se izgleda predali, a potom se čuje pucnjava iz automatske puške i na snimku se vidi oko 12 tela.

Trolejbusi stoje na ulicama Kijeva

U Kijevu ujutru i dalje stoje trolejbusi koji, po svemu sudeći, nemaju dovoljno struje.

Tako je od sinoć.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

Vucicu nemoj da si slucajno ikada vise spomenuo da oces da kupis nacisticke rafale ,sram te bilo

ratko

pre 1 godinu

i ti onda Vucicu kupuj avione od nacista Francuza,dal je moguce da si toliko glup

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija