• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

29.11.2022

07:00

BRISEL BESAN NA VAŠINGTON, BAJDEN HOĆE DA SAHRANI EVROPU! EU se odrekla ruskog gasa po "želji" Amera, a sada će joj zabiti i nož u leđa!

Tanjug/AP

Vesti

BRISEL BESAN NA VAŠINGTON, BAJDEN HOĆE DA SAHRANI EVROPU! EU se odrekla ruskog gasa po "želji" Amera, a sada će joj zabiti i nož u leđa!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden ima nameru da sahrani ekonomiju EU, tvrde evropski zvaničnici

Oni kažu da će Vašington novim zakonom o smanjenju inflacije, koji stupa na snagu početkom 2023, ogromnim paketom subvencija pomoći svojoj privredi i zaštititi svoje proizvođače, čime će svi drugi biti diskriminisani. To bi moglo da zada smrtonosni udarac evropskoj industriji, koja već sada jedva preživljava jer se pod pritiskom Amerike odrekla ruskog gasa i saradnje sa Moskvom.

Nefer potez

Novi američki antiinflacioni zakon obuhvata 430 milijardi dolara državne pomoći industriji i podsticaje potrošačima da kupuju domaće proizvode. Tako će, na primer, svaki Amerikanac, koji želi da kupi električni automobil, dobiti 7.500 dolara ukoliko uzme kola sa baterijom proizvedenom u Americi, i to od minerala iskopanih ili recikliranih u Americi.

Zvaničnici EU kažu da taj Vašingtonov zakon diskriminiše evropske proizvode i da je u suprotnosti sa međunarodnim trgovinskim pravilima. Osim toga Brisel strahuje da će evropske firme početi da se preseljevaju preko Atlantika kako bi iskoristile tamošnje subvencije i cene energenata, koje su mnogo niže u Americi nego na Starom kontinentu. Evropljanima je sve to naročito problematično jer se dešava usred navodno zajedničke geopolitičke borbe EU i SAD protiv Rusije i Kine.

Ministri trgovine EU, koji su se sastali u petak zbog novog američkog zakona, kažu da će morati da preduzmu određene korake. Olivije Beht, francuski ministar za spoljnu trgovinu, posle sastanka je bio naročito besan.

- Amerika daje stotine milijardi dolara subvencija, od kojih bar 200 milijardi nisu u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO) - kazao je Beht.

Njegov kolega, irski ministar trgovine Leo Varadkar, kaže da su SAD povukle krajnje nefer potez.

- Niko ne želi da ulazi u trku subvencijama. Međutim, ono što su SAD uradile stvarno nije u skladu sa principima slobodne trgovine i fer konkurencije - kazao je Varadkar.

I potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis kaže da EU samo traži poštene uslove.

- Želimo i očekujemo da evropske kompanije i izvoznici budu tretirani na isti način u SAD kao što su američke kompanije i izvoznici tretirani u Evropi - istakao je Dombrovskis.

Evropski ministri nisu precizirali šta nameravaju da preduzmu, ali im je na raspolaganju nekoliko opcija. Prva je podnošenje tužbe protiv Amerike pred STO, druga je uvođenje sankcija SAD, a treća davanje ogromnih subvencija sopstvenoj industriji i potrošačima. Bilo koja od ovih opcija izazvala bi trgovinski rat između Evrope i Amerike.

Transatlantski rat

Međutim, češki ministar trgovine Jozef Sikela kazao je da EU ne želi rat sa Vašingtonom.

- Još se nadamo da ćemo na sastanku sa američkom delegacijom 5. decembra rešiti problem. Želimo da EU bude tretirana u SAD kao Kanada i Meksiko, te da bude izuzeta iz zakona o subvencijama - rekao je Sikela.

On je dodao da bi trka u davanju subvencija bila veoma opasna.

- Pobednik toga mogao bi da bude na drugom kontinentu, ne u Evropi i ne u Americi - istakao je Sikela.

Ovo, inače, nije prvi trgovinski sukob EU i SAD. Decenijama transatlantski partneri biju bitke oko subvencija proizvođačima aviona, izvoza čelika i drugih stvari - od hormonski tretirane govedine do prodaje alkoholnih pića. Međutim, ovo je trenutak kad je evropska ekonomija debelo poljuljana zbog toga što se odrekla ruskog gasa da bi kupovala više puta skuplji američki. Osim toga, zbog uvođenja sankcija Moskvi, evropske firme povukle su se iz Rusije, izgubivši tako jedno ogromno tržište.

Evropa mora da štiti svoje interese

Francuski predsednik Emanuel Makron ove nedelje putuje u Vašington na razgovore o Bajdenovom zakonu protiv inflacije. Ministar finansija Francuske Bruno le Mer, koji sa Makronom zajedno putuje u SAD, izjavio je da će pregovarati sa američkim zvaničnicima, ali da Evropa mora da deluje kako bi zaštitila svoje ekonomske interese.
- Francuska može tražiti izuzeće od nekih obaveza i ograničenja koje nameće američka administracija. Ali pravo pitanje koje sebi moramo da postavimo jeste kakva je globalizacija pred nama. Kina favorizuje kinesku proizvodnju, Amerika favorizuje američku proizvodnju, pa je vreme da Evropa favorizuje evropsku proizvodnju. Sve evropske države moraju da shvate da danas, suočeni sa ovim američkim odlukama, moramo naučiti da bolje štitimo i branimo naše ekonomske interese - istakao je Le Mer.



 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miroslav

pre 1 godinu

Skini Evropo i gaće da ti udje dublje...kakve mi ludake imamo bože...ako neka narod vidi pa će se valjda dozvati pameti pa motke ili oružje u ruke.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija