• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

18.12.2022

23:19

PENTAGON POKREĆE SPECIJALNU OBUKU UKRAJINACA, KADIROV POZVAO MUSLIMANE SVETA DA SE PRIDRUŽE RUSIJI! Kisindžer: Vreme je za mir u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Ap photo/Reuters

Vesti

PENTAGON POKREĆE SPECIJALNU OBUKU UKRAJINACA, KADIROV POZVAO MUSLIMANE SVETA DA SE PRIDRUŽE RUSIJI! Kisindžer: Vreme je za mir u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 297. dan

Pentagon: ''Pojačana hitnost'' za naprednu obuku ukrajinskih snaga

Zvaničnica Pentagona Lora Kuper izjavila je da postoji "pojačana hitnost" za naprednu obuku ukrajinskih snaga, nakon što je Pentagon saopštio da će SAD povećati broj ukrajinskih vojnika koje obučava svakog meseca. 
Ona je za Glas Amerike (VOA) rekla da je situacija potpuno drugačija kada se pogleda veština i sposobnost ukrajinskih vojnika danas, u odnosu na vreme kada su SAD prvi put počele da ih obučavaju nakon što je Rusija izvršila invaziju na Krim 2014. godine. 
"Zima će biti veoma dinamičan period. Mislim da neki ljudi razmišljaju o zimi kao o vremenu za odmor i obnovu resursa, ali ne vidimo nikakav znak da će Ukrajinci usporiti, a svakako očekujemo i da će Rusi možda pokušati da napreduju", rekla je Kuper, zamenica pomoćnika sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju. SAD su obezbedile Ukrajini milijardu dolara vojne podrške, uključujući oružje za protivvazdušnu odbranu, u rasponu od lako prenosivih Stingera do većih Nacionalnih naprednih raketnih sistema zemlja-vazduh (NASAMS), koji mogu da obezbede protivvazdušnu odbranu od napada projektilima kratkog do srednjeg dometa. Kuper nije želela da potvrdi navode medija da će SAD poslati odbrameni raketni sistem Patriot u Ukrajinu, navodi VOA. 

"Ali mogu da potvrdim da je protivvazdušna odbrana naš glavni prioritet i razmatramo brojne načine na koje možemo da podržimo Ukrajinu i njene potrebe za vazdušnom odbranom. NASAMS je bio deo toga", rekla je Kuper i dodala da je letošnja američka pošiljka delova sistema S-300 predviđena da održi snagu ukrajinskog PVO pre nego što NASAMS bude postavljen.

Kadirov pozvao Muslimane sveta ! "Budite na istom frontu jedinstveni sa Rusijom!

Foto: Reuters

Lider Čečenije Ramzan Kadirov pozvao je na kineskom jeziku muslimane iz celog sveta da se ujedine protiv NATO-a, poziv je objavio na Telegramu.
- Sjedinjene Američke Države i Evropa su u poslednjih 100 godina organizovale desetine ratova, vojnih prevrata i invazija. Milioni civila su bili njihove žrtve. Mada, u ovom trenutku organizuju još strašnije pretnje, uništavajucěi sve moralne vrednosti koje su formirali narodi svih zemalja tokom postojanja čovečanstva. Pozivamo ceo islamski svet, sve razumne ljude da se udruže protiv našeg zajedničkog neprijatelja - napisao je Kadirov. Prema njegovim rečima, Severnoatlantska alijansa preti čitavom svetu.
- Međutim, Rusija protivreči svim zapadnim prognozama, prkosi ovom zlu i samouvereno se krecěe ka pobedi. Ne dozvolite da vam NATO naređuje, jer cěe uskoro docěi i zgaziti vašu domovinu. Budite na istom frontu jedinstveni sa svojom bracěom - dodao je čečenski lider.

Kisindžer: Vreme je za mir u Ukrajini; Kijev: Kisindžer nije ništa razumeo

Bivši američki diplomata Henri Kisindžer izjavio je danas da se približilo vreme za prestanak sukoba u Ukrajini, kako bi se smanjio rizik od novog razornog svetskog rata, ali je Vlada u Kijevu odbacila te komentare i istakla da ne može biti nikakvog dogovora koji uključuje ustupanje ukrajinske teritorije.
"Dostizanje mira treba da poveže Ukrajinu i NATO u svakom slučaju. Neutralnost kao alternativa više nema smisla", napisao je Kisindžer (99) u autorskom tekstu za magazin Spektejtor, preneo je Rojters.
Dodao je da je u maju ove godine predložio obustavu konflikta nakon čega bi se Rusija povukla na linije fronta od pre početka sukoba, ali bi Krim ostao "predmet pregovora".
Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je na svom nalogu na Telegramu napisao da "gospodin Kisindžer nije razumeo ništa".
"Recept na koji on poziva, ali se plaši da kaže naglas, je jednostavan - umiriti agresora žrtvujući delove Ukrajine, uz garancije nenapdanja drugih država istočne Evrope", napisao je Podoljak.
On je dodao da svi oni koji se zalažu za mir "treba da shvate da svaki sporazum sa đavolom, odnosno mir na račun Ukrajinskih teritorija, jeste Putinova pobeda, kao i recept za uspeh za autokrate širom sveta".
Henri Kisindžer bio je držani sekretar SAD za vreme predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda, a susreo se sa Vladimirom Putinom više puta od kako je Putin postao predsednik Rusije, navodi Rojters.

Rusi potisnuli su ukrajinsku vojsku

Pripadnici Vazdušno-desantnih snaga iz Pskova potisnuli su ukrajinsku vojsku više od dva kilometra na Svatovskom sektoru fronta u Donbasu, rekao je Sputnjiku vojnik sa pozivnim znakom „Parker 13". On je pojasnio da je ovaj rezultat postignut za nedelju dana.
Prema rečima vojnika, dok su stigli do naznačene linije, vojnici su uništili pet neprijateljskih oklopnih vozila. Istovremeno, gubici u redovima ukrajinskih snaga kretali su se oko 50 ljudi, a zauzeta su i četiri uporišta.
Jedinice Oružanih snaga RF, uz podršku avijacije i artiljerije, potiskuju neprijateljske snage u pravcu Svatovskog.
Kako je novinarima rekao borac sa pozivnim znakom „Pljusak", Oružane snage Ukrajine postepeno se povlače pod udarima ruske vojske.
"Neprijatelj povremeno puca, dešava se, ali mi idemo napred i izvršavamo svoje zadatke. Oni tamo vrše pritisak i pokušavaju da napadnu", rekao je on.
Borci u rovovima kažu da redovno stižu, ali „nije tako strašno kako se predstavlja".

Pušilin izvestio o žrtvama granatiranja bolnice Kalinjin u Donjecku

Tokom granatiranja Donjecka, granate su pogodile zgradu bolnice u Kalinjinu, poznato je da je jedan teško ranjen, ima umereno povređenih, rekao je vd šefa DNR Denis Pušilinna svom Telegram kanalu .
- Tokom granatiranja Donjecka, neprijateljske granate su pogodile krov i prozor zgrade N6 DokTMO (kalinjinska bolnica). Trenutno je poznat jedan teško ranjen, ima umereno povređenih -  navodi se u izveštaju.
Pušilin je rekao i da su svi pacijenti iz granatirane bolnice u Donjecku evakuisani, a medicinsko osoblje nije povređeno, prenela je RIA.

Ukrajinske trupe granatirale su područje bolnice i medicinskog univerziteta u Donjecku

Ukrajinske trupe granatirale Kalinjinski okrug u Donjecku

Nekoliko granata palo je u blizini bolnice u Kalinjinu i Medicinskog univerziteta. Detalji se preciziraju.

Putin: Promene koje su u toku u Rusiji i celom svetu su na bolje

Foto: Tanjug/AP

Promene koje su u toku i u Rusiji i u celom svetu su na bolje, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u video obracmanju na Prvom kongresu ruskog pokreta dece i omladine.
- Ne proživljava trenutno samo Rusija velike promene, ceo svet se menja. Verujem da su te promene na bolje - rekao je on, preneo je TAS S.
Putin je istakao da se nada da će otvorenost i odlučnost Rusije učiniti svet pravednijim.
- Svet u kome su svi narodi zaista jednaki, gde svaki čovek ima pravo da poštuje, da sledi svoju tradiciju, da govori svojim maternjim jezikom, da poštuje pretke, gde svako ima mogućnost za samoostvarenje bez obzira na uslove u kojima je odrastao, na svoje poreklo - naglasio je predsednik Rusije.

Arestovič: Pokušali smo da ubijemo Gerasimova

Savetnik kancelarije Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič potvrdio je pisanje zapadnih medija da su ukrajinske vlasti pokušale da ubiju načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.
- Otkriću vam strašnu tajnu. Gerasimov je bio u Izjumu, koji smo mi granatirali. To je bilo u drugoj polovini aprila ili u maju. Granatirali smo štab u kojem se on nalazio. Potpuno smo ga sravnili. Međutim, on ga je napustio nešto ranije - rekao je Arestovič u programu jutjub-kanala Marka Fejgina. Kako je ranije objavio list "NJujork tajms", američki zvaničnici pokušali su da spreče Kijev da isplanira i izvrši napad na načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.
- Američki zvaničnici saznali su da general Gerasimov planira da ide na liniju fronta, ali su zatajili te informacije od Ukrajinaca, zabrinuti da bi atentat na njega mogao da dovede do rata između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Ukrajinci su ipak saznali za njegov put - navodi list.

Ukrajinci raketirali Donjeck

Ukrajinske snage su ponovo gađale centar Donjecka iz višecevnih sistema, saopštili su vlasti Donjecke Narodne Republike.
Ispaljeno je osam granata, piše Sputnjik.

Jedna osoba poginula u Belgorodskoj oblasti

U Belgorodskoj oblasti Rusije jedan muškarac je poginuo tokom granatiranja iz Ukrajine, dok je osam povređeno, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

RUSI PRIPREMAJU ODBRANU MELITOPOLJA, NA ULICAMA "ZMAJEVI ZUBI", OKO GRADA ISKOPANI ROVOVI!

 

 

Snimci napada ukrajinske artiljerije u Donjecku

 

 

 

 

RAKETNI NAPAD UKRAJINE NA BELOGOROD, JAKE EKSPLOZIJE ŠIROM GRADA!

 

 


Berbok: Nema prekida vatre u Ukrajini pod uslovima Moskve
 

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je protiv prekida vatre u Ukrajini i Donbasu pod ruskim uslovima.

Foto: Reuters

Analena Berbok

U intervjuu za nemački „Bild am zontag“ Berbokova se izjasnila protiv primirja pod uslovima Moskve – prema njenim rečima, takva opcija ne bi okončala „užas za narod Ukrajine, već upravo suprotno“.
 

 

LUKAŠENKO KREĆE NA KIJEV?! BRITANSKI GENERAL IZNEO ŠOKANTNE PODATKE, NOVI NAPAD STIŽE SA SEVERA?!

 

 

Rusi zauzeli Jakovljevku

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Jakovljevka u DNR, nastavlja se njegovo čišćenje od ostataka ukrajinske vojske, saopštio je u redovnom brifingu portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

U Donjeckom pravcu, ukrajinske snage su kontranapadom bezuspešno pokušavale da povrate izgubljene položaje.

PVO sistemi oborili su ukrajinsku bespilotnu letelicu u Donjeckoj Narodnoj Republici, a presreli su i devet raketa ispaljenih iz višecevnog raketnog sistema „Himars“ u Hersonskoj oblasti, Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici

 

KIJEV STRAHUJE OD MASOVNE OFANZIVE RUSIJE NA PROLEĆE, ZAHTEVAJU OD ZAPADA KASETNE BOMBE!

 

 

„Brimstoun 2“ stigao u Ukrajinu


Velika Britanija poslala je u Ukrajinu partiju visoko preciznih raketa „Brimstoun 2“, saopštilo je britanskog Ministarstvo odbrane na društvenim mrežama.

„U okviru svog paketa pomoći Velika Britanija je predala Oružanim snagama Ukrajine visoko precizne rakete ‘Brimstoun 2’. Ova pomoć je odigrala ključnu ulogu u obuzdavanju napredovanja Rusije“, navelo je Ministarstvo.

 

 

Rakete „Brimstoun 2“ imaju lasersko navođenje, a njihov domet je dva puta veći od raketa prethodne serije.
 

 

ZELENSKI PODIVLJAO TOKOM INTERVJUA, ZAPRETIO BATINAMA PUTINU - AJDE JEDAN NA JEDAN!

 

 


Zelenski pozitivno gleda na pregovore s Bajdenom o isporukama „Patriota“ Kijevu
 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da njegovi pregovori s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o isporukama protivraketnih kompleksa „Patriot“ Kijevu teku u pozitivnom pravcu.

U intervjuu za francuske televizijske kanale TF1 i LCI na pitanje novinara šta mu je Bajden rekao u vezi sa sistemima „Patriot“, Zelenski je rekao da stalno s njim o tome razgovara: „Pozitivno gledam na to pitanje. Veoma pozitivno“.

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

 

On je dodao da pregovarački proces teče, da se on lično bavi tim pitanjem, a da nivo njegovih odnosa s Bajdenom omogućava da se očekuje pozitivna odluka.

Prema rečima Zelenskog, sada se ukrajinska strana dogovorila s Francuskom o isporukama sistema „Kortal“.

„Borimo se za te sisteme, koji zavise od odluke Italije i Francuske. To su SAMP-T i drugi protivraketni uređaji“, dodao je Zelenski.
 

 

UKRAJINA GUBI PODRŠKU ZAPADA?! BRITANCI ŽELE PREGOVORE SA RUSKIM GENERALOM KOGA JE KIJEV POKUŠAO DA UBIJE!

 


Dron-kamikaza Lancet uništava ukrajinski tenk

 

 

 

Papa: Sukob u Ukrajini je "svetski rat"

Papa Franja smatra da je sukob u Ukrajini „svetski rat“ i da se neće uskoro završiti.

„Sada mi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski po treći put šalje jednog od svojih religioznih savetnika. Ja sam na vezi, primam, pomažem. Ne vidim kraj sukoba u kratkoročnoj perspektivi, jer je ovo svetski rat“, rekao je papa u intervjuu za španski list A-Be-Se.

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Papa Franja

Prema njegovim rečima, „već nekoliko ruku je uvučeno u rat“, u kojem ima „mnogo različitih interesa“.
 

 

ZAOŠTRAVA SE BORBA ZA ARKTIK, VAŠINGTON KRENUO U RUŠENJE RUSKE DOMINACIJE NAD SEVEROM PLANETE!

 

 

Oštećen stadion "Donbas arena" tokom ukrajinskog granatiranja

Stadion „Donbas arena“ u centru Donjecka oštećen je tokom ukrajinskog granatiranja grada, saopštio je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

Fudbalski stadion „Donbas arena“ izgrađen je 2009. godine i može da primi više od 52.000 gledalaca.
 

 

AMERIKA SPASILA ŽIVOT RUSKOM GENERALU?! KIJEV POKUŠAO DA LIKVIDIRA GERASIMOVA, UBISTVO SPREČENO U ZADNJI ČAS!

 

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane Američkog instituta za proučavanje rata

▪Ruske trupe izvele su jurišne operacije u oblasti Kremine. Ukrajinske snage izvele su kontranapade na području Svatova i Kremine.

▪Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije u oblasti Bahmuta i Avdijevke. Prema ukrajinskim izvorima, snage PMC „Vagner“ u selu Opitno su pojačane svežim jedinicama. 

 

 


Glavno iz izveštaja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine 

 

▪Oružane snage Ruske Federacije nastoje da poboljšaju taktičku situaciju na Limanskom pravcu i koncentrišu svoje napore na izvođenje ofanzivnih operacija na Bahmutu i Avdijevki.

▪Ruske trupe su tokom proteklog dana izvele jurišne operacije u oblastima više od petnaest naselja u Donbasu.

▪U pravcu Limanskog, ruske trupe su gađale položaje Oružanih snaga Ukrajine u Makejevki, Ploščanci i Červonopopovki u LNR.

▪Oružane snage RF izvele su 5 raketnih udara, a izvele su i 42 napada iz MLRS-a.

▪Opasnost od vazdušnih i raketnih udara ostaje na snazi širom Ukrajine.
 

 

 

Kličko: Obnovljeno snabdevanje Kijeva toplotnom energijom 

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je danas da je glavni grad Ukrajine stabilizovao sistem daljinskog grejanja, posle najnovijih ruskih napada na energetsku infrastrukturu zemlje.

"Konkretno, svi sistemi za snabdevanje glavnog grada toplotnom energijom su u potpunosti obnovljeni", napisao je Kličko na društvenoj mreži Telegram.

Foto: AP/Photo

Vitalij Kličko

Naveo je i da sve toplane rade potpuno normalno i da će tokom dana komunalne službe raditi na otklanjanju problema u domovima, u kojima zbog oštećenja prouzrokovanim granatiranjem snabdevanje prekinuto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vasilije

pre 1 godinu

Jakovljevka je 'pala" kao sto je pao i Bahmut, samo na recima, ukrajinci su jos u selu a ruska vojska je udaljena ceo kilometar od sela. Kod Svatova je bilo napredovanja za 2km ali na suprotnu stranu, ukrajinci su napredovali 2km i unistili 5 oklopnih vozila ( ista ona koja su predstvaljen kao da su unistena ukrajinska), pa sad ukrajinska vojska kontrolise skoro ceo put izmedju svatova i kremine i to u sirini od 4km od puta. Ovo je bio samo pokusaj 'izvrnute propagande" , kojom se nazalost sluze ruski ratni izvestaci kada krene lose po rusku vojsku ( isto kao Izjum letos, gde su" ukrajinske trupe se masovno predavale i povlacile" a grad pao za 1 dan i isto se desilo u Kupjansku i Limanu a evo nedavno i u Hersonu gde su "unistavane ukrajinske jedinice i oklopna vozila")

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija