• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.12.2022

17:54

NASA ASTRONAUT VRATIO SE NA ZEMLJU NAKON GODINU DANA PROVEDENIH U SVEMIRU! Posledice koje oseća su katastrofalne, plaća visoku cenu ali...

youtube.com/printscreen

Vesti

NASA ASTRONAUT VRATIO SE NA ZEMLJU NAKON GODINU DANA PROVEDENIH U SVEMIRU! Posledice koje oseća su katastrofalne, plaća visoku cenu ali...

Podeli vest

Astronaut NASA Skot Džozef Keli postavio je rekord za najduži boravak u svemiru

Međutim, za 340 dana provedenih u svemirskoj stanici, on danas plaća visoku cenu. O tome šta mu je, pisao je u knjizi "Izdržljivost". Glavne simptome boravka u vakuumu, opisane u knjizi, sažeo je portal Sci-Tech.

Rizik od raka

- Dok sam bio u svemiru, primao sam dnevnu dozu zračenja koja je jednaka 10 rendgenskih snimaka grudnog koša. To je povećalo rizik od razvoja raka do kraja života - kaže se u knjizi.

Zglobovi natečeni kao da će eksplodirati

- Osećam kako mi tkivo ispod nogu otiče. Odem do kupatila, upalim svetlo i pogledam dole u ​​svoja stopala. Vanzemaljski udovi. Zovem ženu, vičem iz kupatila: 'Dušo, vidi'. Ona se saginje i stišće mi noge. Izgleda kao da se igra sa vodenim balonom - opisao je.

Foto: youtube.com/printscreen

Skot Džozef Keli

Osip koji gori

- Boli me cela koža. Žena očajnički ispituje moje telo. Ispostavilo se da imam čudan osip na leđima, listovima i vratu - gde god je moje telo došlo u kontakt sa krevetom. Izgleda kao alergija, kao da me je napao roj pčela - piše Skot u svojoj knjizi.

Konstantna groznica

- Konačno sam uspeo da kažem nešto – Amiko, loše mi je, smrzavam se. Moj glas ju je zabrinuo. Njena hladna ruka prelazi preko mog ramena, pa preko čela. Nije joj bilo hladno, dok sam se ja smrzavao - pokušao je da opiše astronaut kroz šta je prošao.

Zastrašujući tok krvi u donjim ekstremitetima

- Trudim se da ustanem. Osećam ivicu kreveta. Polako klizim stopalima prema podu. Podižem leđa. Svaki put kada se pomerim osećam se kao da se davim u pesku. Osećam krv - napisao je Skot.

Foto: youtube.com/printscreen

Skot Džozef Keli

Talasi mučnine mnogo veći nego u prethodnim misijama

- Spavao sam nekoliko sati, ali sam bio u delirijumu. Uložio sam mnogo truda da dođem sebi, da kažem ženi kako mi je loše. Imam jaku vrtoglavicu. Groznica. Bol u celom telu. Nikada se nisam ovako osećao, čak ni u svemiru posle dugog putovanja - objasnio je.

Prerano starenje mišića i zglobova

- Marta 2016. vratio sam se na Zemlju nakon godinu dana u svemiru. Vraćao sam se tačno 48 sati. Guram se od stola i mučim se da ustanem. Kao starac koji ustaje iz svoje omiljene fotelje - rekao je.

Neverovatan osećaj gravitacije

- Sve boli. Svi zglobovi i mišići protestuju što sam u gravitacionom polju Zemlje. Vrti mi se u glavi, iako ne mogu da povratim. Svlačim se i penjem u krevet. Uživam u osećaju da me pokriva ćebe - piše u njegovoj knjizi.

Keli kaže da je bio svestan rizika koje preuzima od početka misije. Sada mora skupo da plati za napuštanje Zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17