• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

30.12.2022

22:49 >> 23:01

PUTIN POTPISAO! Jake eksplozije u Zaporožju! Oduzimanje oružja - Vazdušna opasnost u Ukrajini

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN POTPISAO! Jake eksplozije u Zaporožju! Oduzimanje oružja - Vazdušna opasnost u Ukrajini

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 310. dan

Jake eksplozije u Zaporožju

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji borave u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani saopštili su o jakim eksplozijama koje su danas odjeknule u blizini stanice, navodi se na sajtu agencije.

U današnjem saopštenju takođe se navodi da je rezervni dalekovod koji vodi do Zaporoške elektrane isključen kasno sinoć zbog oštećenja, prouzrokovanih granatiranjem.

Putin potpisao ukaz

 

 

Rendgen za automobile na Krimskom mostu

 

 

Ubijene dve osobe

Današnje podatke o umrlim u zemlji izneo je Kiril Timošenko, zamenik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine.

On je rekao da su danas dve osobe ubijene u Harkovu. Još dve osobe su povređene.

Timošenkova je rekla da su hitne službe trenutno na licu mesta. U međuvremenu, saopšteno je da je još jedna osoba ubijena u ruskim napadima na Černigovsku oblast na severu Ukrajine. Dodaje se da je to područje nakon eksplozije ostalo bez struje.

Obraćanje Zelenskog

 

 

Isključeno

Rezervni dalekovod do nuklearne elektrane Zaporožje prekinut je sinoć zbog oštećenja od granatiranja, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Rezervni dalekovod od 330 kv do nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini isključen je kasno sinoć zbog oštećenja izazvanih granatiranjem. To je danas izjavio generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi ", glasi poruka na sajtu agencije, prenele su RIA Novosti.

Oduzimanje oružja

Policija i borci Nacionalne garde Rusije pronašli su veliku zalihu oružja, uključujući pištolje, puške i municiju u Hersonskoj oblasti, saopštila je regionalna policija na Telegramu.

Policajci uz podršku boraca Nacionalne garde Rusije izvršili su inspekciju u domaćinstvu jednog stanovnika sela Bolšije Kopanji i pronašli oružje i municiju zakopane ispod staklenika, navodi se u saopštenju, preneo je TAS S.

Navedeno je da je zaplenjeno 12 pištolja Makarov, pištolji Margolin, ručni pištolj Iž-77, raketni pištolj Špagin, 20 lovačkih pušaka različitog kalibra i municija.

Uzbuna za vazdušnu opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine, saopštilo je tamošnje Ministarstvo za digitalizaciju. Prethodno su se sirene za vazdušnu opasnost čule samo na istoku i jugu Ukrajine. Podsetimo, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom prethodnog dana izveden masovan raketni napad na ukrajinske objekte usled čega je obustavljena proizvodnja i remont ukrajinske vojne tehnike i municije.

 

https://t.me/c/1486981915/37344

 

U zarobljeništvu 3,4 hiljade ukrajinskih vojnika

Oko 3,4 hiljade ukrajinskih vojnika je sada u zarobljeništvu, još 15 hiljada se vodi kao nestalo, saopštila je komesarka za obezbeđenje prava branilaca Ukrajine Alena Verbicka u intervjuu za nemački RND.

„Ne znamo šta je sa njima (sa nestalima - prim. aut.). Da li su i oni ruski ratni zarobljenici, da li su nasilno uklonjeni sa teritorija koje je okupirala Rusija, ili su, možda, odavno ubijeni. Takva neizvesnost je posebno teška za rođake“ - rekla je Verbitskaja.

 

Brifing ruske vojske: Masivni napad na sistem vojne uprave i energetske objekte Ukrajine

Oružane snage Rusije juče su izvele masivan raketni napad na ukrajinske objekte usled čega je obustavljena proizvodnja i remont ukrajinske vojne tehnike i municije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Oružane snage Rusije su 29. decembra izvele masivan napad visoko preciznim oružjem dugog dometa vazdušnog i morskog baziranja na sistem vojne komande i energetske objekte koji su obezbeđivali rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Cilj napada je postignut, svi predviđeni objekti su pogođeni“, saopštilo je Ministarstvo.

Kako je precizirano, usled udara „obustavljena je proizvodnja i remont vojne tehnike i municije, a takođe je obustavljeno prebacivanje rezervi Oružanih snaga Ukrajine iz zapadnih regiona Ukrajine“. Takođe se navodi da je strano oružje, koje je isporučeno ukrajinskoj vojsci, blokirano u pozadinskim područjima.

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana ruska vojska je u toku proteklog dana likvidirala 100 ukrajinskih vojnika. Uništeno je i sedam oklopnih vozila, dva pikapa, i pet automobila.
Lovačka avijacija Rusije je za dan oborila ukrajinski avion MiG-29 i dva helikoptera Mi-8.
Ruske raketne snage i artiljerija uništili su u DNR dva američka radara, a u Sumskoj oblasti radar protivvazdušnog raketnog sistema S-300.

U pravcu Donjecka u toku proteklog dana likvidirano je do 50 ukrajinskih vojnika, kao i sedam jedinica vojne tehnike, dok je u pravcu Južno-Donjeck ruska vojska za dan likvidirala preko 70 ukrajinskih vojnika i 11 jedinica vojne tehnike.

 

 

LNR i DNR dobili novi ustav

Parlamenti Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike jednoglasno su usvojili nove ustave. Za usvajanje nacrta glasala su sva 43 prisutna poslanika. U osnovnom zakonu se sada navodi da je LNR subjekt Rusije.

„Ovo je sudbonosni trenutak za našu republiku koji će nam omogućiti da ubuduće u pravnom polju započnemo formiranje organa vlasti i uprave Luganske Narodne Republike“, rekao je vršilac dužnosti lidera LNR Leonid Pasečnik.

Kako je istakao, usvajanje ustava govori o tome da se LNR maksimalno brzo i efikasno integriše u pravno polje Rusije i da postaje njen punopravni subjekt.

Po rečima Pasečnika, 2022. godina je bila teška, ali u isto vreme i sudbonosna godina.

„Uprkos svim poteškoćama, svi zajedno smo postigli cilj – ušli smo u sastav Rusije, deo smo Rusije, vratili smo se kući. Drugo, oslobodili smo naše teritorije od ukrajinskih neonacista“, poručio je on.

Pasečnik je naglasio da vlasti republike čine sve kako bi se specijalna vojna operacija završila što je pre moguće.

Oglasio se i vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

„Pišemo istoriju nove Rusije. Danas učestvujemo u istorijskom događaju. Ustav postavlja temelje ustavnog poretka Donjecke Narodne Republike“, izjavio je Pušilin.

Referendumi o ulasku Luganske i Donjecke narodne republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su u septembru. Stanovništvo regiona je većinom glasova podržalo inicijativu.
U Kremlju su 30. septembra potpisani sporazumi o prijemu novih regiona u sastav Rusije.

"PUTUJU HAMERIMA, PREVODIOCI SU SA NJIMA..." Ruski oficir otkrio koga su primetili kod Bahmuta i Soledara, jedna stvar "bode oči"

 

Stoltenberg: Oružjem do mira

Vojna podrška Kijevu od zemalja članica NATO doprineće uspostavljanju mira između Rusije i Ukrajine, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

„Koliko god to paradoksalno zvučalo, vojna podrška Ukrajini je najbrži put ka miru“, kazao je on.

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo: Oborili smo svih 16 ruskih dronova

Komanda vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da je jutros oborila svih 16 dronova kamikaza i dodala da su letelice došle sa jugoistoka i severa.

Građani Kijeva morali su rano jutros u skloništa, nakon što su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, dan nakon što je Rusija izvela jake vazdušne napade, javlja Rojters.

Neposredno posle dva sata iza ponoći po lokalnom vremenu, gradska vlada Kijeva izdala je upozorenje na Telegramu o aktiviranju sirena i pozvala je stanovnike da odu u sklonište.

Guverner Kijevskog regiona Oleksij Kuleba naveo je na Telegramu da su ruske snage u napadu koristile iranske dronove, preneo je Unian.

Očevidac je za Rojters rekao da je 20 kilometara južno od Kijeva čuo nekoliko eksplozija i dejstva protivvazdušne odbrane.
 

Ukrajinske snage su tokom noći granatirale Donjeck

Ukrajinske snage tokom noći granatirale su Donjeck ispalivši šest raketa iz višecevnih raketnih lansera, sapštile su vlasti. Napad se dogodio nešto posle dva sata iza ponoći, a za sada nema informacija o žrtvama.

Kijev poslao plaćenike u Artjomovsk i Soledar

Komanda ukrajinske vojske poslala je plaćenike u Artjomovsk (ukrajinski Bahmut) i Soledar kako bi usporili ofanzivu ruske vojske, izjavio je oficir narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.
Prema njegovim rečima, te jedinice opremljene su američkim oklopnim vozilima „hamer“, dok se koordinacija njihovih poteza vrši putem prevodilaca.

U Kijevu uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnot objavljena je u Kijevu tokom noći, saopštile su kijevske vlasti.
Pored Kijeva, sirene su se čule i u Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti.

Gubici kod Artjomovska i Soledara

Ukrajinske snage trpe velike gubitke kod Artjomovska (ukrajinski Bahmut) i Soledara, izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič. Kako je rekao, to se odnosi pre svega na južne delove Artgjomovska, kao i na južni deo Soledara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasilije

pre 1 godinu

Neke izjave ruskih oficijalnih vlasti su smesne.... nisu prekinuli proizvodnju ukrajinskih firmi koje proizvode oruzije iz prostog razloga sto oni silni generatori donirani sa zapada pa cak iz Kazastana zavrsili su kod vojnih objekata i fabrika oruzije i municije.... prekid elektricne struje samo osecaju bolnice, skole i civilno stnovnistvo... da bi prekinuli proizvodnju trebaju da gadjaju svaki generator pojedinacno a za to se ne isplati da se trosi jedna Kh-55 krstareca raketa koja je mnogo skuplja, cak i dotur zapadne vojne opreme zeleznicom ne vrse kompozicije sa elektricnim nego dizel lokomotivama, bas zato da ne bi doslo do prekida zbog napada na elek. mrezu. Izjave o broju ubijenih ukrajinskih vojnike moraju da se uzmu sa rezervom, narocito kod Bahmuta, jer tamo se ukrajinci brane, pa rusi nikako ne mogu da 'broje' mrtve posto ih ukrajinci prebacuju u pozadinu da ih sahrane... Na zalost kod ruskih snaga se odomacio izraz "strani placenici" za svakog ukrajinskog vojnika koji koristi ili zapadno oruzije ili vozila, pa ispada da ukrajinci uopste ne ratuju nego samo 'strani placenici" U Bahmutu od ukrajinskih snaga su satacionirane 58. pesadiska br. koja je pre 10 dana zamenila 57. pesadisku br., 24. mehanizovan br. ( tenkovi zarobljeni kod Izjuma, letos) koja je zamenila 43. mehanizovanu br. isto pre 10 dana, 335. samostalni pesadiski bataljon, nekoliko grupa jacine cete i 17. teritorijalni bataljon...ukupno 9200 vojnika dok jacina ruskih snaga koje napadaju je 19500 ljudi.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17