• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

09.01.2023

20:14 >> 20:22

NAPAD HELIKOPTERIMA! Rusi zauzeli... KRVAVE SCENE NA PIJACI KOD HARKOVA!

AP/Reuters

Vesti

NAPAD HELIKOPTERIMA! Rusi zauzeli... KRVAVE SCENE NA PIJACI KOD HARKOVA!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 320. dan

"Iran doprinosi ratnim zločinima u Ukrajini?"

Iran možda doprinosi ratnim zločinima u Ukrajini isporukom dronova Rusiji, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

"Njihovo oružje se koristi da ubija civile u Ukrajini i pokušava da unese hladnoću i mrak u gradove. To, sa naše tačke gledišta, dovodi Iran u poziciju u kojoj bi potencijalno mogao da doprinese raširenim ratnim zločinima", rekao je Salivan novinarima.

Rusi zauzeli...

Ruske snage tvrde da su zauzele selo Bahmutske u Donjecku, navodi se u saopštenju koje je objavio štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) na svom Telegram kanalu.

"Ruske oružane snage su 9. januara 2023. godine oslobodile selo Bahmutske na teritoriji Donjecke Narodne Republike", saopštio je štab.

To je selo koje se nalazi u blizini Soledara i Bahmuta. „Bahmut se drži uprkos svemu. I iako je najveći deo grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju stalne ruske pokušaje da napreduju“, rekao je juče Zelenski.

Napad helikopterima

Ukrajinski helikopteri su viđeni kako ispaljuju rakete dok su leteli iznad Hersona na jugu zemlje, prenosi Skaj njuz.

Ukrajinske trupe su ponovo zauzele Herson nakon ruskog povlačenja u novembru, ali su ruske snage nastavile sa svakodnevnim raketnim napadima i granatiranjem tog područja.

Čelendžer 2 u Ukrajini?

Prvi put - Zelenski na vezi sa...

 

 

Pogođena pijaca u Harkovskoj oblasti, ima mrtvih i ranjenih

Snažan ruski raketni napad u oblasti Harkova, pogođena je pijaca u selu Ševčenkove. Dvoje ljusi je poginulo i ćetvoro ranjeno, uključujući 10-godišnju devojčicu, saopštili su regionalni tužioci.

Teško povređeni ljudi ležali su na zemlji, a spasioci su se provlačili pored prevrnutih i zapaljenih tezgi. Na snimcima se vidi veliki krater i kako policajac iznosi devojčicu krvavog lica, javlja Rojters.

 

 

Nemačka trenutno ne planira da Ukrajini šalje tenkove Leopard 2

Nemačka trenutno nema planove da Ukrajini šalje tenkove Leopard 2, izjavio je danas portparol nemačke vlade. On je to rekao na konferenciji za novinare, a povodom vesti da će Nemačka poslati Ukrajini borbena vozila Marder, a na pozive Kijeva da pošalje još teškog naoružanja, prenosi Rojters. Nemački ministar ekonomije izjavio je ranije da Berlin ne isključuje mogućnost isporuke tenkova Leopard, koji su teža borbena vozila od Mardera.

 

OPŠTA BEŽANIJA IZ SOLEDARA! "OSTALI SMO DO POSLEDNJE KAPI KRVI!" Ukrajinski vojnik snimio oproštajnu poruku: Zbogom rodbino, volim vas! (VIDEO)

 

Ruski lovci oborili ukrajinske Su-25 i MiG-29, kao i helikopter Mi-8

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska je gađala živu silu i tehniku ukrajinske vojske u području Kupjanska, uništena je diverzantska grupa;
- Ruski lovci oborili su ukrajinske avione Su-25 i MiG-29, kao i helikopter Mi-8. Od početka specijalne operacije uništeno je 200 ukrajinskih helikoptera;
- U poslednja 24 časa likvidirano je više od 40 ukrajinskih vojnika južno od Donjecka, kao i više od 60 u području Krasnog limana;
- Ruska vojska nastavlja ofanzivu u području Donjecka, gde je likvidirano više od 80 ukrajinskih vojnika. Ruska artiljerija je aktivna na celom frontu;
- Tri ukrajinska skladišta oružja uništena su u DNR i Harkovskoj oblasti;
- Dva artiljerijska sistema Krab, poljske proizvodnje, uništena su u DNR i Zaporoškoj oblasti.

 

 

 

PROGON, ZATVOR, GAŠENJE MEDIJA... Zelenski ŠOKIRAO zapadni svet, STALJINISTIČKIM metodama KIJEVSKI REŽIM teroriše sopstveni NAROD?!

 

 


Broj izbeglica koje su stigle u Rusku Federaciju sa teritorija Ukrajine i Donbasa premašio je 5,1 milion ljudi, među kojima su 728.000 dece.
 

RUSI U RAT UKLJUČILI NAJMOĆNIJU ZVER, ALI BRITANCI TVRDE - IMA JEDNA CAKA: Nećete ga videti iznad Ukrajine, za to postoji jak razlog!

 

Poljaci razmatraju slanje "Leoparda" Ukrajini

Poljske vlasti razmatraju prebacivanje simbolično malog broja tenkova "Leopard" u Ukrajinu u saradnji sa drugim zapadnim zemljama, izjavio je predstavnik Kancelarije poljskog predsednika, zadužen za međunarodna pitanja, Jakub Kumoč, odgovarajući na pitanje o medijskim izveštajima o planovima Varšave da ove tenkove preda Kijevu.

„Slučaj je u razmatranju“, rekao je on za radio Zet, ističući da se „razgovara o predlogu da Poljska učestvuje u određenoj koaliciji zemalja koje imaju Leoparde“.

 

 

Kumoč je nazvao "apsolutnom dezinformacijom" govor o "velikom broju leoparda" koji će se isporučiti. Prema njegovim rečima, „reč je o simboličnoj podršci i učešću u koaliciji nekoliko zemalja. Reći da će Poljska predati nekoliko desetina ili stotina tenkova je apsurdno, stvaranje alternativne realnosti“, naglasio je predstavnik kancelarije poljskog lidera.
 

UKRAJINCI PRELAZE DNJEPAR?! Kijevu treba BRZ odgovor na NADIRANJE Rusa u Bahmutu, SPECIJALCI spremni DA NAPRAVE HAOS u Zaporožju!?

 

Raketni napad u Harkovskoj oblasti, povređena devojčica

Sedam ljudi, među kojima i 13-godišnja devojčica, povređeno je na pijaci u jutrošnjem raketnom napadu ruskih snaga na selu Ševčenkovo u Harkovskoj oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov.

Ruske trupe su i juče iz artiljerije i tenkova gađale naselja u Harkovskoj oblasti, prenosi Ukrinform.

 

Ukrajinski vojnici beže iz Soledara

U Soledaru je primetano masovno bekstvo ukrajinskih vojnika iz urbanih sredina, saopštio je Ivan Filiponenko, predstavnik Narodne milicije LNR.

Prema njegovim rečima, Kijev pokušava da sakrije povlačenje iz Soledara i ubedi svoju vojsku da je tamo u toku rotacija, što nije tačno.

On je takođe istakao da su ukrajinski diverzanti aktivni na liniji razdvajanja u LNR, ali je situacija u regionu potpuno kontrolisana.
 

FATALNA GREŠKA AMERIKE! NATO joj može DOĆI GLAVE, saveznici će ostaviti Vašington na CEDILU u NAJGOREM trenutku, dok Kina i Rusija...

 

Ruske snage oslobodile su stratešku tačku Bahmutsko u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopšteno je u štabu Teritorijalne odbrane DNR.

 

 

POČINJE OPKOLJAVANJE BAHMUTA! Ukrajinci BEŽE iz Soledara, Zalužni ODBIO naređenje za KONTRANAPAD, Kijev upada u PAKLENI KOTAO?!

 

Podoljak: Rusija spremna za bekstvo sa Krima

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, Mihail Podoljak, tvrdi da je Rusija već spremna za bekstvo sa Krima. Podoljak smatra da će Rusi, nakon što Krim bude potpuno u dometu vatre ukrajinskih snaga, početi da beže sa poluostrva, prenosi Unian.

Prema mišljenju Podoljaka, preuzimanje Krima je pitanje vremena. On je ocenio da Ukrajina u ratu mora ići do kraja, inače će njena deca za 3-5 godina ponovo plaćati cenu za pravo države da postoji.

Foto: Reuters

Rusija je 2014. godina pripojila poluostrvo Krim, nakon referenduma na tom poluostrvu na kojem se većina građana izjasnila za pripajanje Rusiji.

Ukrajina tvrdi da su ruske izjave o 600 ubijenih laž

Ukrajina je odbacila ruske tvrdnje da su ubili 600 ukrajinskih vojnika u napadu na Kramatorsk.

"To nije istina, ruska vojska napala je Kramatorsk sa sedam projektila juče u 23.30. Ali to nije imalo nikakvog uticaja na ukrajinsku vojsku", rekao je vojni portparol Serhij Čeravatji.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata:

▪ Ruske trupe nastavile su kontranapade na liniji Svatovo-Kremina . Šef administracije Luganska Sergej Gajdaj rekao je 8. januara da su ruske trupe prebacile nekoliko bataljona iz Bahmutske oblasti u oblast Kremenja.

▪Ruske trupe su nastavile ofanzivne operacije u Bahmutskoj i na zapadnoj periferiji Donjecka.
Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da su ruske trupe poslednjih nedelja proširile odbrambena utvrđenja u regionu Zaporožja duž linije Vasiljevka-Orehov.

▪Ruske vlasti su pojačale rad na izdavanju pasoša stanovništvu na pripojenim teritorijama.

 

 

Rusi se spremaju za ofanzivu u Zaporožju

 ▪ Nova ofanziva Rusije će, najverovatnije, biti u pravcu Zaporožja, rekao je Predstavnik vojnoobaveštajne službe Ukrajine u intervjuu za Corriere della Sera.

▪ Vadim Skibicki je rekao da se povećanje intenziteta napada očekuje između proleća i leta.

▪ On smatra da Belorusija trenutno ne planira ofanzivu na Kijev

▪ Rusija pojačava pritisak, sve više napada DNR.

▪ U pravcu Harkova ruska vojska nastoji da obuzda kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

▪ U delu Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije, kao i na Krimu, Rusi jačaju svoje pozicije.

▪ Uskoro može doći do novog napada ruske vojske na infrastrukturu Ukrajine u pozadini pada temperature vazduha.

Zelenski priznao: Teška situacija u Soledaru

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je večeras da ukrajinska vojska odbija ruske napade u gradu Bahmutu na istoku regiona Donbas i drži svoje pozicije u obližnjem gradu Soledar, ali u "veoma teškim uslovima".

Foto: AP/Photo

- Bahmut se drži, uprkos svemu. Iako je veći deo grada razoren u ruskim napadima, naši vojnici odbijaju konstantne ruske pokušaje za napredovanjem - rekao je Zelenski.

On je istakao da se Soledar drži, iako je tamo "još veće razaranje", dodajući da je situacija veoma teška.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vasilije

pre 1 godinu

Bahmutsko je zauzeto jos pre 4 dana ( objavila je i zapadna stampa i portali tada), zato su rusi uspeli da zauzmu pola Soledara ( industrijsku zonu), tako da nije nam jasno kakve ovaj naslov ima veze sa necim od danas... uostalom za juce nije bilo "rusi zauzimaju centar Soledara", "ukrajinci se masovno predaju", "Kijev pred katastrofom", a vidi danas, ni Soldar pao ni "katastrofa".... Celi rezultat je da su rusi IZGUBILI bitku za Bahmut posle 6 meseci NEUSPESNIH napada a ruski GUBICI su 11 000 ljudi, mrtvih i ranjenih a ukrajinaca tek 4500 ( podaci hakovani iz ukrajinskog ministarstva zdravlja)

Vava

pre 1 godinu

E, cim ukrajinci 'beze' iz Soledara, onda je opet lose krenulo za ruse, pa samo pre 1 nedelju 'bezali" su iz Bahmuta i sta se desilo.... rusi u Bahmut nisu mogli da udju...znaci nista od 'pada' soledara cim "ukrajinci beze".... Novinar Rojtersa jutros raskrinko veliku rusku laz ( cak se i Peskov upecao), u Krematorsku nije poginulo 600 ukrajinskih vojnika, cak nije poginuo niko, samo pored 2 navedene zgrade u ruskom izvestaju kao lokacija koja je pogodjena, nalazi se krater a na jednoj zgradi je ostecena fasada i prozori dok je druga citava. Slike zgrada iz Krematorska mogu da se vide na twiteru i raznim portalima....

koki

pre 1 godinu

A ti znas da su to bas te dve zgrade. Bio si tamo znas taj kraj. Ukrajinska arhitektura je komunisticka, takvih istih zgrada ima u svakom gradu.

miro

pre 1 godinu

E kad je fašista novinar iz fašističkog Rojtersa rekao da niko nije poginuo a još i krater i oštećena zgrada na tviteru (čiji beše tviter, ruski, beloruski,kineski ili S. Koreje) onda je to prava istina-kad bi se zezali.

PETAR

pre 1 godinu

ovi navijaci banderovca ko da su licno bili na frontu i mudruju ,po njma rusi povlace see za uralom u sibir..a u praksi rusi blizu berlina za vasu zalost RUSIJA UMIRIT SE NE MOZE DO PARIZA I MADRIDA..A VASA UKRAINA ILI PRAVILNO RECI BIVSA UKRAINA ONO STO OSTA OKO LJVOVA TO VAM JE DOSTA

Beograđanin

pre 1 godinu

Mi smo to već videli, sećate se MARKALA...što bi Rusi gađali pijacu, kao što su sami digli u vazduh severne tokove... To je toliko providno, da je samo za one koji ne znaju da papir trpi sve... kao I ovaj propisivač..koji je napisao ovaj tekst.

Boba

pre 1 godinu

Englezi ce donirati ukrajincima 20-ak tenkova Chelenger 2 s topom 120mm, Poljska isto razmatra slanja nekih starijih verzija Leoparda 2 (verzija A2, 20 komada) u Ukrajinu, Kanada planira da donira 30-ak tenkova Leopard 1 105mm a Australija jos 15 Leoparda 1. Razmatra se i donacija 20-ak grckih M60A3 105mm tenkova. Cim gospodin Ivan Filiponenko predstavnik milicije LNR kaze da ukrajinci beze a da se ne radi rotacija onda to "mora" da je tako, naime isti gospodin je pre 3 nedelje izjavljivao da ukrajinci 'beze" iz Bahmuta i da "nebrojeni lesevi ukrajinskih vojnika leze po putevima i poljima", a u stvari bas je bila rotacija trupa, dosle su 2 sveze brigade u bahmut, i tako posle "bezanja" grad ipak nije zauzet, isto se ponavlja i u Soledaru, pa da po gospodin Filiponenku ukrajinci beze, ruska vojska bi zauzela centar i stambene zone , a koliko vidimo nista od toga, jos uvek "tapkaju u mestu" u undustrijskoj zoni....

Aca

pre 1 godinu

Rusi ko srbi kad gube na frontu onda po civilima

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Ako su Ukrajinci mogli da slučajno obore svoj avion, onda mogu i da svoju pijacu pogode slučajno - ali i namerno, pa da za to okrive Ruse (takva taktika je primenjena granatiranjem pijace Markale).

Srba

pre 1 godinu

A evo ga i Ivan Filioponenko iz milicije LNR, isti onaj st je pre 3 nedelje objavio kako ukrajinci beze iz bahmuta, a kao sta znamo ukrajinci su jos u bahmutu,, rusi nisu uspeli da ga zauzmu, i sada Ivan tvrdi da ukrajinci beze iz Soledara, znaci i ovde nista cim on daje komentar, rusi su zaglavili na pola gradica nikako da zauzmu centar i stambenu zonu, a gubici u ljudstvu i tehnici se povecavaju, neke grupe vagnera su pretrpele i do 70% gubitaka, javljaju ruski blogeri na telegramu

Venik

pre 1 godinu

Pa zar opet Markale koja je to verzija prica.....

Rade R

pre 1 godinu

Vidim da ovde u komentarima ima mnogo "velikih stručnjaka" i navijača, i to navijača za fašizam! Nikome nije zapala za oko izjava ovog Amera! "Iransko oružje doprinosi ratnim zločinima"! A šta je sa američkim oružjem?! To oružje "ne ubija ljude"! Šta to njihovo oružje radi??? Ili Rusi možda "nisu ljudi"! Sramota!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija