• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

26.01.2023

15:01 >> 22:09

SNAŽNE EKSPLOZIJE KOD ZAPOROŠKE NUKLEARKE! STIGLA REAKCIJA IZ UN NA MASOVNU ISPORUKU TENKOVA! KANADA ŠALJE LEOPARDE!

Reuters/Tanjug/AP

Vesti

SNAŽNE EKSPLOZIJE KOD ZAPOROŠKE NUKLEARKE! STIGLA REAKCIJA IZ UN NA MASOVNU ISPORUKU TENKOVA! KANADA ŠALJE LEOPARDE!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 337. dan

Orban besan zbog "abramsa" i "leoparda"

Mađarski premijer poziva na hitan prekid vatre u Ukrajini

 

Kijevu stiže modernizovani "abrams"

Ukrajina će dobiti poboljšanu modifikaciju tenkova Abrams - M1A2 od Sjedinjenih Država, rekla je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing na brifingu

Snažne eksplozije kod Zaporoške nuklearne elektrane

Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ponovo su saopštili o snažnim eksplozijama u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju na sajtu agencije.

Foto: Informer

 

„Stručnjaci IAEA koji se nalaze u Zaporškoj nuklearnoj elektrani... izveštavaju da su se izvan objekta dogodile snažne eksplozije, što ukazuje na borbena dejstva u blizini objekta koji se nalazi na liniji fronta“, navodi se u saopštenju.

"Leopardi će biti uništeni i spaljeni"

Odluka Nemačke je kratkovida i nedosledna, a njeni tenkovi će doživeti sudbinu svojih prethodnika, smatraju ruski zvaničnici

 

UN se zalažu za mir u Ukrajini

Ujedinjene nacije se zalažu za uspostavljanje pravednog mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom – ovo što se sada dešava nije kretanje u tom pravcu, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik komentarišući masovne isporuke tenkova Kijevu.

Novinari su pitali Dižarika da li bi hteo da se obrati stranama sukoba, kako bi se izbežao najgori scenario u svetlu sve većih isporuka tenkova Ukrajini.
Portparol generalnog sekretara UN primetio je da se za narod Ukrajine već odigrava veoma loš scenario.

„Nećemo davati komentare svaki put kada (Kijev) dobije novo oružje“, rekao je on.

„Međutim, to nas neće zaustaviti da pružamo humanitarnu pomoć“, dodao je Dižarik.
 

Bil Gejts optužio ukrajinsku vladu za korupciju

Milijarder je izrazio žaljenje što Ukrajina, prema njegovim rečima, ima "jednu od najgorih vlada na svetu"

Kanada šalje Ukrajini četiri tenka

Kanada će predati Ukrajini četiri tenka nemačke proizvodnje „leopard 2“, saopštila je kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

„Oni će dati Ukrajini prednost zahvaljujući svojoj snazi i mobilnosti“, rekla je ona.

Ministarka je dodala da će tenkovi biti predati narednih nedelja, a njihov broj bi mogao biti povećan u koordinaciji sa saveznicima.
 

"Abramsi" kasno stižu

Američki tenkovi „Abrams“ neće stići u Ukrajinu na vreme za prolećnu kontraofanzivu, saopštila je zamenica američkog državnog sekretara za političke poslove Viktorija Nuland

 

Putanje ruskih raketa tokom današnjeg napada

 

 

Amerikanci uvode mere protiv grupe "Vagner"

Na spisku novih sankcija su se našle strukture i lica povezana sa grupom „Vagner“, kao i njenim osnivačem Evgenijem Prigožinom.

 

Sijarto: Snimci prikazuju "surovu" mobilizaciju Mađara u Ukrajini

Zakarpatski Mađari mobilisani su u ukrajinsku vojsku „na surov način“, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto.

Udar ruske rakete na ukrajinski vojni objekat

 

 

Franja i Kiril u Crnoj Gori?

Portal podgoričkog Dana piše da je papa Franja prihvatio da se sastane sa ruskim patrijarhom, pozivajući se na svoja saznanja.

Putin obećao hapšenje nacista

Ruski lider je poručio da ruski istražni organi, tužilaštvo i danas rade na otkrivanju nacističkih zločina.

Rusi na front šalju ubojito oružje

Bivši šef Roskosmosa i savetnik ruskog predsednika, Dmitrij Rogozin, je izjavio da Rusija ima oružje koje može automatski da pogodi moderne zapadne tenkove "leopard 2" i "abrams" koji će biti prebačeni u Ukrajinu

Brifing Ministarstva odbrane Rusije


- U protekla 24 sata ruska avijacija je uništila dva ukrajinska aviona Su-25 u oblasti Ugljedara i Andrejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici.
- U oblasti Ugljedara i Černova u Donjeckoj Narodnoj Republici i u Kancerovki u Zaporoškoj oblasti uništena su dva skladišta goriva za vojnu tehniku i tri skladišta artiljerijske municije ukrajinske armije.
- Grupacija „Istok“ Oružanih snaga Rusije je tokom ofanzivnih dejstava u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu likvidirala do 60 vojnika u protekla 24 sata, a pogođena su i dva skladišta goriva i tri skladišta municije.
- U pravcu Donjecka odredi grupacije „Jug“ Oružanih snaga Rusije su tokom ofanzivnih dejstava zauzeli bolje pozadinske položaje. U protekla 24 sata likvidirano je više od 40 protivničkih vojnika i uništeno osam jedincia tehnike, uključujući američku haubicu M109 „paladin“ i kontrabaterijski sistem AN/TPQ-50.
- Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su tokom proteklog dana presreli sedam projektila ispaljenih iz sistema „Oljha“, „Uragan“ i HIMARS u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, a oborena je i jedna raketa „harm“.
- U protekla 24 sata u krasnolimanskom pravcu ubijeno je ili ranjeno do 70 ukrajinskih vojnika, dok je u pravcu Kupjanska ruska artiljerija likvidirala više od 20 ukrajinskih vojnika, jedno oklopno vozilo i haubicu.
U Očakovu, u Nikolajevskoj oblasti, uništena je radarska stanica raketnog kompleksa S-300.
U oblastima naselja Dudčani i Tokarevka u Hersonskoj oblasti i Červonogrigorovka u Dnjepropetrovskoj oblasti pogođena su četiri skladišta s municijom.
Ruska operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija su tokom proteklog dana uništile ukupno 83 artiljerijska odreda na vatrenim položajima, kao i ljudstvo i vojnu tehniku u 119 područja.

 

 

 

Ruske snage zauzimaju nove položaje na prilazima Ugljedaru

Ruske snage zauzimaju nove položaje na prilazima Ugljedaru i uspostavile su kontrolu nad trasom koja vodi u grad iz Pokrovskog, saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.
„Ono što mogu tačno da kažem je da su naše snage presekle trasu Pokrovsk-Ugljedar. U toku je razmena vatre“, rekao je Gagin za televiziju „Prvi kanal“.

Proglašena energetska uzbuna zbog raketnih napada!

U vazdušnim udarima oštećena energetske infrastruktura Ukrajine. Objavljeno upozorenje za oblasti širom zemlje, stanovništvo Odeske oblasti upozoreni - restrikcije mogu trajati danima!

 

 

Vazdušna opasnost ponovo objavljena u četiri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost ponovo je objavljena u Odeskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

 

Ministar odbrane Nemačke: "Leopardi" mogu biti isporučeni Kijevu krajem marta

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus smatra da tenkovi „leopard“ mogu da budu isporučeni Ukrajini krajem marta.

„Mislim da ćemo svoje tenkove 'leopard' isporučiti, verovatno, krajem marta“, rekao je ministar.

Foto: Tanjug/AP

Tenk "leopard 2" uskoro na ukrajinskom frontu

Kremlj odgovorio Zelenskom

Iz Kremlja poručuju da se Moskva više puta isticala da je spremna za pregovore ali se Zelenski pripremao za rat, umesto da ispuni obećanja.

On je za mene "niko"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da nije zainteresovan da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i pregovara sa njim o miru

Zelenski priznao da ruske snage napreduju ka istoku

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je priznao da Oružane snage Rusije napreduju na istoku te zemlje.

„Na istoku oni napreduju“, izjavio je Zelenski u intervjuu britanskom televizijskom kanalu „Skaj njuz“.

Ranije je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio da odredi  "Vagnera" napreduju ka Artjomovsku, da se borbe vode u rubnim delovima grada di u četvrtima koje su donedavno bile pod kontrolom protivnika.

Zelenski ima novi zahtev

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je od zapadnih zemalja da isporuče Kijevu avione i rakete

Stigla nova ambasadorka SAD

Nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji Lin Trejsi stigla je u Moskvu, saopštila je američka ambasada.

"Očekujemo više od 30 projektila"

Očekujemo više od 30 projektila – rekao je portparol komande Vazdušnih snaga Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

"Približno šest Tu-95 poletelo je iz Murmanske oblasti i lansiralo rakete", rekao je Ignat.

 

Dim iznad Odese, čule se dve eksplozije

 

 

PVO, eksplozije, isključenja struje!

Širom Ukrajine jutros je izdato upozorenje za vazdušne napade, a građani su pozvani da ostanu u skloništima. Šef kabineta predsednika Andrej Jermak saopštio je da su prve ruske rakete oborene iznad teritorije Ukrajine, prenose ukrajinski mediji.

Zbog opasnosti od raketnog napada došlo je do vanrednih isključenja struje u Kijevu i Kijevskoj, odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Načelnik Nikolajevske oblasti Vitalij Kim objavio je da su iznad te oblasti dve rakete letele ka severozapadu. U Dnjepropetrovskoj, Vinickoj i Kijevskoj oblasti dejstvuje protivvazdušna odbrana, a u Odesi se čuju eksplozije, navodi Unian.

 

Masovni napad iz tri pravca

Ruska strateška avijacija i Crnomorska flota rano jutros oko sedam sati po srednjeevropskom vremenu pokrenule su masovni raketni napad na ciljeve širom Ukrajine

Poljska dobija prve "ambrams" tenkove ove godine

Poljska će dobiti prve tenkove "Abrams" iz Sjedinjenih država na proleće, izjavio je danas ministar odbrane Poljske Marijuš Blažčak. "Ovog proleća imaćemo prve 'Ambramse' u vlasništvu Poljske, koje će koristiti poljska vojska", rekao je Blažčak za državni Poljski radio 1. On je dodao da će ove godine stići 58 tenkova tipa "Abrams".

 

Eksplozije kod Vinice i Odese!

 

 

 

Trostruki udari 

Rusi trenutno imaju aktivne dronove "šahid“, avijavijaciju i pomorsku grupu – rekla je portparolka OK „Jug“ Natalija Humenjuk.

 

Eksplozije u regionu Kijeva i Dnjepra

 

 

 

Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini!

 

 

Ruske trupe ušle u Ugljedar

Vojnici su se učvrstili na periferiji grada, saopštio je u četvrtak savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski na TV kanalu Solovjov uživo.

"Ušli su i učvrstili se na periferiji i tako vezali neprijateljske snage. Naša artiljerija radi na neprijatelju koji pokušava da izvrši kontranapad", odgovorio je on na pitanje o dejstvima ruskih snaga u rejonu Ugljedar.

Prema rečima Kimakovskog, sada glavni zadatak ruskih snaga nije da direktno napadaju Ugljedar, već da zauzmu grad u klešta, „kao što je to uspešno urađeno u rejonu Soledara, a sada se radi u rejonu Artemovsk“.

"Ova taktika se veoma ozbiljno isplati", rekao je on. 

 

 

Bajden: Tenkovi dokaz o nepokolebljivoj podršci Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden se prilikom današnjeg obraćanja javnosti direktno obratio i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom rekavši da on danas slavi rođendan. 

"Uz tebe smo koliko god bude trebalo", rekao je on, prenele su agencije.

Bajden je dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin očekivao da će američka podrška Ukrajini s vremenom pasti i dodao da se u tome prevario.

"Mi smo ujedinjeni. Amerika je ujedinjena, baš kao i svet", rekao je Bajden dodavši da je odluka o slanju tenkova Abrams Ukrajini "dodatni dokaz o nepokolebljivoj podršci Ukrajini".

Nemačka je ranije danas službeno potvrdila da će poslati Ukrajini 14 naprednih tenkova Leopard 2 te dati odobrenje drugim zemljama da pošalju te tenkove nemačke proizvodnje Ukrajini, a Bajden je u večerašnjem obraćanju najavio da će SAD poslati Ukrajini 31 tenk tipa Abrams.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 1 godinu

Krajne je vreme da Putin ( Rusija ) tretira Zelenskog NA ISTI NACIN KAO STO SU AMERIKANCI TRETIRALI BINA LADENA !!! I kraj price i Rata !!!

Dragan

pre 1 godinu

Sumnjam da Rusi mogu da nešto urade.Samo puno pričaju.

Veteran

pre 1 godinu

UN vise ne postoji,ovo je sada na dalu zakon jacega!!!!!

Kosta

pre 1 godinu

Orban besni zto sto mu se ljulja fotelja i to dobro pa oce da pokaze svojim mafjarima koji grcaju u inflaciji, nestasicama i divljsnju vena, kako je neki fakotor a ustvsri u EU ga vise niko ne uzima oxbiljno

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17