• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/strana

01.03.2023

06:15

RUSIMA KRIM, DONBAS I JOŠ NEŠTO, A UKRAJINI... Amerikanci PRIZNALI, Rusija NAPREDUJE brže od Zapada, Kijev NEMA ŠANSE za pobedu - POTREBAN HITAN DOGOVOR!

Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

RUSIMA KRIM, DONBAS I JOŠ NEŠTO, A UKRAJINI... Amerikanci PRIZNALI, Rusija NAPREDUJE brže od Zapada, Kijev NEMA ŠANSE za pobedu - POTREBAN HITAN DOGOVOR!

Podeli vest

Najrealniji način da se okonča rat u Ukrajini jeste da se Krim i Donbas ostave pod de fakto kontrolom Rusije, uz prihvatanje ostatka Ukrajine u NATO i ne širenje njenih garancija na sporne teritorije, piše Farid Zakharija, jedan od vodećih kolumnista CNN-a.

Po njegovom mišljenju, nijedna strana nije dovoljno jaka da dobije rat, niti dovoljno slaba da zahteva mir. „Sukob je trenutno u ćorsokaku“, navodi Zakarija.

- Biće potrebne velike pobede da bi se suštinski promenila situacija. Ukrajina će morati da povrati oko duplo više teritorije nego što je uradila prošle godine, samo da bi vratila zemlje osvojene nakon invazije 2022. godine - piše autor, navodeći da Kijev nije imao uspeha tri meseca.

Rusima ide bolje, ekonomija napreduje

Za Rusiju stvari idu na bolje, uprkos nizu vojnih poraza. Osvojena teritorija je zadržana, ruska ekonomija je takođe uspela da se stabilizuje.

- Prema prognozama MMF-a, ove godine ekonomski rast Rusije će biti veći nego u Velikoj Britaniji ili Nemačkoj. Rusija slobodno trguje sa ekonomskim gigantima kao što su Kina i Indija, kao i sa susedima kao što su Turska i Iran. Zahvaljujući ovim i mnogim drugim zemljama, pored visokotehnološkog sektora, ima pristup svim dobrima i kapitalu koje je izgubila usled bojkota Zapada. Sada postoji ogromna svetska ekonomija koja ne uključuje Zapad, a Rusija može slobodno da pliva u ovim vodama - kaže Zaharija.

Kratkoročno, Zapad će povećati snabdevanje oružjem i novcem, smatra on.

- Uz sve ovo, teško je zamisliti potpunu pobedu u stilu Drugog svetskog rata. Većina ratova se završava pregovorima. A ovaj teško da će biti drugačiji - smatra kolumnista.

Foto: Tanjug/AP

Zaharija je objavio svoje viđenje završetka sukoba

Prema njegovom mišljenju, samo pretnja gubitkom Krima može dovesti Putina za pregovarački sto. Najrealniji scenario po mišljenju kolumniste CNN-a je:

- prekid vatre,

- povratak Ukrajini teritorija zauzetih nakon februara 2022. godine

- Teritorije pod kontrolom Ruske Federacije od 2014. biće predmet međunarodne arbitraže, tamo se mogu održavati lokalni referendumi pod pokroviteljstvom međunarodnih grupa.

- Ukrajina će dobiti bezbednosne garancije NATO-a, iako se one neće proširiti na sporne teritorije.

Foto: Deep State

- Ovaj kompromis - drugim rečima, Krim i deo Donbasa za de fakto članstvo u NATO-u i EU - može da se proda Ukrajincima jer će postići svoj dugogodišnji cilj da postanu deo Zapada. To bi moglo biti prihvatljivo za Rusiju, jer time mogu da zaštite delove Ukrajine koji govore ruski jezik - kaže Zaharija.

Potpuna pobeda nije moguća

Prigovarajući protivnicima takvog kompromisa, autor kaže da sumnja u potpunu pobedu Ukrajine.

 - U 2021. Rusija je bila više od tri puta veća od Ukrajine po broju stanovnika, skoro 15 puta veća od Ukrajine u smislu BDP-a i trošila je 10 puta više na budžet za odbranu. Poznato je da Rusi mogu da izdrže mnogo bola i patnje u ratu -  piše Zakarija.

On je podsetio da je ukrajinski BDP pao za 30 odsto, da zemlja živi samo od zapadne pomoći i troši duplo više nego što zarađuje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rajko

pre 1 godinu

..sto nas narod kaze ''sto je babi milo to se snilo'' ali nece da mogne tako... 1-Rusija vise ne vjeruje prevarantima sa zapada 2-Rusija zauzima svu Ukrainu ..razlog je taj posto je zaista nemoguce da takva nacisticka tvorevina kao ukraina postoji pokraj nje jednostavno to je nemoguce. 3-Nikakva neutralnost ukraine ne dolazi u obizr a pogotovo garancije tzv.NATO pa pobogu NATO upravo ratuje protiv Rusije o cemu mi pricamo ovdje? 4-Rusija ni u ludilu NE MOZE DOZVOLITI da bilo sta ostane od sadasnje ukraine kao nezavisna jer to ce kasnije uci u NATO integracije (sta je jucer izjavio Stoltenberg)..ako bilo koji dio ukraine ostane i udze u nato ....mimo toga sto ce onda rusi imati odskocnu nato dasku na uvijek moguci napad na ruse VEC jos nesto mnogo vaznije DALEKO VAZNIJE.. Sav Ptencijal nuklearnog odvracanja Rusije pada u vodu ako se to desi ..jer NATO moze sve ruske rakete da gadza u POCETNOM STADIJUMU ODMAH POSLIJE IZLASKA IZ NUKLEARNOG SILOSA-TO JE NEPRIHVATLJIVO. TO JE JEDINI RAZLOG ZASTO RUSI RATUJU SADA -JEDINI...

Normalac

pre 1 godinu

Kako god, ruski agresor će goreti u paklu. Sa njim i deformerska informbirovska gamad koja ovakvim objavama obmanjuje i dovodi u zabludu svakoga ko nije slobodouman.

master

pre 1 godinu

Mr, Zaharije, zasto ti mislis da rusi ginu, da bi dozvolili ukraini da udje u nato, to mr, Zaharije bi bila zelja amerike koja se nikada nece ispuniti, ali imate pravo da sanjate o tome.

Dragan I

pre 1 godinu

Komentar CNN, ako ga okrenemo na realnost, znaci da je Ukraina pred kapitulacijom. Prva godina specijalne operacije prosla. Ruski ciljevi polako se ostvaruju. Ukri nemaju vise tenkova i aviona, i sa municijom slabo stoje. Sa ljudstvom su jos gori, poceli su da apse ljude da mogu da ih mobilisu. A Zaharije kaze da niko nd moze da dobije rad. Cim tezak navijac kaze da je nereseno, mozete da mislite kakva je realnost. Sada treba ratni zlocinac da im potpise mirovni dogovor.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija