• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

11.03.2023

22:48 >> 19:12

NOVA STRATEGIJA MOSKVE! EKSPLOZIJE ODJEKUJU! Prigožin predsednik Ukrajine! Nemci spustili rampu Kijevu?!

Tanjug/AP

Vesti

NOVA STRATEGIJA MOSKVE! EKSPLOZIJE ODJEKUJU! Prigožin predsednik Ukrajine! Nemci spustili rampu Kijevu?!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 381. dan

Obraćanje Zelenskog

Prigožin: Postaću predsednik Ukrajine

Šef paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da namerava da se kandiduje za predsednika Ukrajine 2024. godine.

- Gledajući sve oko sebe, imam političke ambicije. Odlučio sam da se kandidujem za predsednika 2024. Za predsednika Ukrajine - rekao je Prigožin u video snimku objavljenom na Telegramu.

Nova strategija Moskve

Moskva je prilagodila svoje raketne napade kako bi probila ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, piše CNN.

- Izgleda da Moskva prilagođava svoje raketne napade kako bi dodatno zakomplikovala izazov za branioce, mešavinom podzvučnih krstarećih raketa, aerobalističkih raketa mnogo veće brzine kao što je "kinžal", a moguće je i mamcima i drugim protivmerama - rekao je Daglas Bari, viši saradnik za vojno vazduhoplovstvo na Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS).

Gradonačelnik: Eksplozije odjekuju u Melitopolju

Više od deset eksplozija odjeknulo je u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, gradu koji je pod ruskom kontrolom, saopštio je gradonačelnik Ivan Fedorov.

Fedorov je na Telegramu saopštio da su stanovnici prijavili da se čuju jake eksplozije na severu gradu, kao i da se informacije još proveravaju.

Nemačke železnice prestale besplatno da prevoze pomoć u Ukrajinu?!

Nemački železnički prevoznik „Dojče ban“ (Deutsche Bahn) ove godine prestao je da besplatno prevozi humanitarnu pomoć u Ukrajinu, piše nemački nedeljnik „Špigl“ pozivajući se na izvore.
Autor članka podseća da su železnički koncern „Dojče ban“ i Ministarstvo saobraćaja Nemačke bili obećali da će se u Ukrajinu besplatno prevoziti humanitarni teret, što su i činili nakon početka borbenih dejstava u znak podrške.

„Ta podrška se završila brzo kao što je i počela. Od 1. januara 2023. godine (podružnica koncerna 'Dojče ban') 'DB Kargo' po svoj prilici više ne nudi besplatan prevoz“, navodi se u članku.

Kako se navodi, od februara 2022. godine kompanija „DB kargo“, teretna i logistička podružnica koncerna „Dojče ban“, prevezla je u Ukrajinu 1.300 kontejnera sa humanitarnom pomoći. Troškovi transporta su, prema pisanju lista, iznosili oko pet miliona evra, a na sebe su ih preuzele železnice.

 

Ugljedar, navodno napad ruskih snaga na ukrajinske položaje

 

 

 

Zelenski bi da menja ime Rusije?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razmotrio je elektronsku peticiju, čiji autori predlažu da Rusija bude zvanično preimenovana.

 

Prvi "leopardi 1" početkom maja

Prvi tenkovi Leopard 1 iz Holandije, Danske i Nemačke stižu u Ukrajinu početkom maja, rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen.

On je to rekao nakon posete nemačkom preduzeću FFG, gde se ovi tenkovi remontuju za naknadno prebacivanje Oružanim snagama Ukrajine.

- Otišao sam tamo i video da radovi na pripremi tenkova "leopard 1" za Ukrajinu napreduju i moći ćemo da ih pošaljemo što je pre moguće - rekao je Poulsen.

Pretpostavlja se da će u okviru ovog programa u Ukrajinu biti prebačeno 80 tenkova. Biće obezbeđeni i rezervni delovi i municija.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinci minirali Artjomovsk američkim minama

Ukrajinska vojska minirala je ulice Artjomovska (ukrajinski Bahmut) koristeći američke mine, javljaju reporteri Sputnjika pozivajući se na informacije pripadnika grupe Vagner.

- Prilikom čišćenja određenih delova grada pronašli smo mine američke proizvodnje `klejmor`. U pitanju je pandan ruske mine MON-50. To komplikuje stvari - rekao je on.

Pripadnici Vagnera kažu i da se sve više susreću sa NATO naoružanjem i da je u poslednje vreme zapadno oružje više zastupljeno nego sovjetsko.

"Tornado-G" - ključno oružje

Posada višecevnog bacača raketa "tornado-G" Oružanih snaga Rusije uništila je osmatračnicu ukrajinskih militanata u pravcu Zaporožja, javlja dopisnik Sputnjika.

- Danas je postavljen zadatak da se uništi osmatračnica koju je otkrila bespilotna letelica naše vojske. Posada, koja se nalazila na udaljenosti od 200-300 metara od položaja, izašla je na poziciju i izvela napad. Bespilotne letelice su zabeležile da je osmatračnica uništena - rekao je komandant jedinice koja rukuje sistemom "tornado-G" Oružanih snaga Rusije.

Borac Vagnera: Ruska vojska juriša na svaku kuću!

Borac grupe Vagner opisao je žestoke borbe koje se vode na jugu Artjomovska u DNR.
Kako je rekao za Sputnjik, u južnim kvartovima grada ruska vojska je izvodila juriš na skoro svaku kuću.

- U svakoj kući se nalazilo nekoliko grupa protivnika - rekao je borac Vagnera.

 

Napad kod Hersona!

Ruski artiljerci noćas su napali jedinice Oružanih snaga Ukrajine kod Hersona, rekao je za RIA Novosti izvor upoznat sa situacijom.

Jedan projektil pao je na položaj ukrajinskih trupa u rejonu Antonovke. Kao rezultat toga, <...> gubici neprijatelja iznosili su osam vozila, 18 mrtvih vojnika Oružanih snaga Ukrajine, 10 ranjenih“, rekao je izvor.

"Rovovi kod Bahmuta"

 

 

 

U Harkovu ponovo ima struje

 

ISW: Rusi napredovali

Ruske snage su napredovale u Bahmutu i ​​od 10. marta čiste istočni deo grada, navodi se u jutarnjem sažetku „Instituta za proučavanje rata“ (SAD).

Geolokacijski snimci objavljeni 10. marta pokazuju kako ruske snage napreduju na nove položaje na severozapadu Bahmuta u krugu od 800 metara od fabrike za obradu metala AZOM.

Šta se dešava kod Kremene?

Ukrajinska komanda poslala je neobučene, nedavno mobilisane borce kod Kremene, rekao je za RIA Novosti potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

- Južno od sela Kreminnaja stiglo je oko stotinu novomobilisanih civila koji nisu prošli specijalizovanu obuku i skoro odmah nakon mobilizacije upućeni su u zonu borbenih dejstava - rekao je on.

Prema njegovim rečima, regruti su dobili uveravanja da ih vode na poligon. Maročko tvrdi i da ukrajinske trupe, povlačeći se iz Kremenne, ostavljaju mrtve, pa čak i ranjene, kojima se može pomoći.

Poslednjih meseci vode se žestoke borbe u ovom pravcu. Ukrajinska vojska redovno granatira Kremennu i Svatovo i pokušava da probije rusku odbranu, ali svi njeni napadi su zaustavljeni. Oružane snage Ukrajine tamo trpe velike gubitke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vasilije

pre 1 godinu

"ISW kaze : rusi su napredovali u Bahmutu...bla , bla.."( verzija na ruskoj stranici na telegramu koja ko zna kako "prevodi" ISW) pa i jesu, ali samo do reke Bahmutovke koja deli grad na manji istocni ( sada u ruskim rukama jer se 3000 ukrajinskih boraca povuklo na zapadnu obalu u utvrdjene zgrade i armiranobetonske fortifikacije i srusli su sve mostove na reci) i veci zapadni ( gde se nalazilo 7000 ukrajinaca a sada sa ovima ih je 10 000) gde je i centar grada. Nisu se vagnerovci "borili za svaku kucu" jer su ukrajinci jednostavno za 2 dana ispraznili istocni deo grada i otisli preko reke... Za vreme borbi u Bahmutu od Nove godine do sada oboreno je 12 jurisnih aviona Su-25 vojske RF, 1 supersonicni bombarder Su-24M, 1 helikopter Ka-52 aligator i 1 transportni helikopter Mi-17VTU Broj mrtvih i ranjenih vojnika RF za 7 meseci opsade Bahmuta je 27 000 ljudi dok su ukrajinci izgubili 11 000 ljudi. ( procena je da je na ruskoj strani poginulo preko 9000 boraca, vecinom propadnika vagnera , a na ukrajinskoj preko 4000)

Titty Mcboob

pre 1 godinu

Aha a ti znas sve tr informacije jer si tamo? Na polozajima? Cudno da Rusi gube svu tehniku a u zapadnim vestima nema nista o tome ama jednu jedinu rec?

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija