• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

31.03.2023

22:53 >> 20:17

AKO NATO UĐE U UKRAJINU KREĆE WW3! Nova pomoć Ukrajini! Godišnjica oslobođenja Buče! Eksplodirala mina!

Tanjug/AP

Vesti

AKO NATO UĐE U UKRAJINU KREĆE WW3! Nova pomoć Ukrajini! Godišnjica oslobođenja Buče! Eksplodirala mina!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 401. dan.

Uđe li NATO u Ukrajinu pokrenuće WW3

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da ukoliko zemlje EU pošalju takozvane „mirovnjake“ u Ukrajinu bez saglasnosti Rusije, oni će se smatrati neprijateljskim i predstavljaće legitimnu metu za Oružane snage Rusije.

Zajednička konferencija Plenkovića i Zelenskog

Premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održali su zajedničku konferenciju za novinare u Kijevu.

Kratak predah

 

 

"Rusija će omogućiti konzularni pristup uhapšenom američkom novinaru"

Moskva će omogućiti konzularni pristup uhapšenom novinaru Volstrit džornala (WSJ) Evanu Gerškoviču u skladu sa internim procedurama, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

U skladu sa našim internim procedurama, ovaj pristup će, naravno, biti obezbeđen“, rekla je ona za TV kanal Rusija 1. U četvrtak je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila da je Gerškovič, dopisnik moskovskog biroa VSJ, priveden u Jekaterinburgu zbog sumnje da je špijunirao u korist američke vlade.

Stiže nova pomoć u Ukrajinu

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je danas četvorogodišnji finansijski paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 15,6 milijardi dolara, kao podršku u odbrani od ruske agresije.

Kako prenosi Rojters, kredit predstavlja jednu od najvećih tranši finansijske pomoći Ukrajini do sada i najveći iznos kredita koju je ta međunarodna finansijska institucija dala zemlji u ratu.

Šef misije MMF-a za Ukrajinu Gevin Grej nedavno je izjavio da je rat u Ukrajini, osim što je uzeo "strašan humanitarni danak", i dalje ima razarajući uticaj na ekonomiju te zemlje.

Obeležena godišnjica oslobođenja Buče

Najmanje dva civila poginula su u današnjem ruskom bombardovanju nekoliko oblasti Ukrajine, koja obeležava godišnjicu oslobođenja grada Buča od ruskih snaga.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Buča, grad u blizini Kijeva, predstavlja "simbol zločina koje je ruska vojska počinila" od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

"Nećemo dozvoliti da se ti zločini zaborave. Ljudsko dostojanstvo neće dozvoliti da se oni zaborave. Na ulicama Buče svet je video rusko zlo. Ogoljeno zlo", rekao je Zelenski na državnoj ceremoniji u Buči, obećavajući da će kazniti počinioce zločina u tom gradu.

U prisustvu predsednika Moldavije i premijera Hrvatske, Slovačke i Slovenije, Zelenski je u Buči uručio medalje vojnicima, policajcima, lekarima, nastavnicima i pripadnicima hitnih službi.

"Ukrajinski narode, zaustavio si najveću antiljudsku silu našeg vremena. Zaustavio si silu koja ništa ne poštuje i želi da uništi sve što daje smisao ljudskom životu", kazao je Zelenski.

Eksplodirala mina

U eksploziji ruske nagazne mine u selu Posad-Pokrovske u Hersonskoj oblasti poginula su dva električara, a jedan je ranjen, saopštila je danas regionalna uprava. Selo Posad-Pokrovske se nalazi na zapadnoj obali reke Dnjepar. Ukrajinske snage oslobodile su to područje u novembru.

Plenković u Ukrajini

 

 

Borelj: Kina ne može da bude posrednik!

 

Harkov nakon ruskog granatiranja:

 

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao Ukaz o novoj koncepciji spoljne politike Rusije

 

Godišnjica oslobađanja Buče

Ukrajina obeležava prvu godišnjicu oslobađanja grada Buča od ruske vojske, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Kijev nikada neće oprostiti odgovornima za, kako navodi, zločine u tom gradu.

Ukrajinske snage povratile su Buču i Irpin kod Kijeva krajem marta prošle godine, a međunarodni istražitelji sada sakupljaju dokaze u tim i ostalim gradovima u kojima su, kako tvrde ukrajinske vlasti, ruske trupe počinile velike zločine, preneo je Rojters.

Rusija negira te optužbe, a nakon što je Ukrajina preuzela kontrolu nad Bučom, u javnosti su se pojavile fotografije tela na ulicama. Kijev tvrdi da su ruske snage držale grad 33 dana, i da je za to vreme ubijeno 1.400 ljudi, uključujući 37 dece.

- Više od 175 ljudi je pronađeno u masovnim grobnicama. Svedoci smo 9.000 ruskih ratnih zločina. Danas je 365. dan otkako je Buča opet slobodna - rekao je Zelenski. 

Premijer Slovačke Eduard Heger, predsednica Moldavije Maja Sandu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsednik vlade Slovenije Robert Golob i hrvatski premijer Andrej Plenković prisustvovali su komemorativnoj manifestaciji povodom godišnjice oslobođenja teritorija od ruskih trupa u ovom mestu.

 

 

Moskva odgovorila Lukašenku!

 

Rusi granatirali region Zaporožja!

"Okupatori su pogodili region Zaporožja", saopštio je kabinet predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. U saopštenju se navodi da ima povređenih.

 

 

 

Lukašenko traži prekid vatre!

 

 

 

Napeto u Kijevsko-pečerskoj lavri, pretnje monasima!

 

Plenković doputovao u Kijev!

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković jutros je doputovao u Kijev, gdje će se sastati s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsednikom vlade Ukrajine Denisom Šmihalom i predsednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

Uz njega je potpredsednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i hrvatska ambasadorka u Ukrajini Anica Djamić.

 

 

"Leopardi" precenjeni

Nemački tenkovi „leopard“koji se isporučuju Kijevu su precenjeni i nisu „čudo od oružja“, rekao je za časopis „Czdefence“ bivši načelni Generalštaba češke vojske general Jirži Šedivi.

- Turci su koristili ‘leoparde’u operaciji u Siriji protiv DAEŠ-a i izgubili su deset tenkova za samo nekoliko operacija - naveo je on.

Češki general je kritikovao zapadne političare zbog nepoznavanja stvarnog stanja na terenu u Ukrajini, kao i zbog toga što izjave vojnog i političkog vrha u Kijevu o gubicima i pobedama na frontu nemaju mnogo veze sa realnošću.


Rusi raketirali Harkov

Ruske snage izvele su večeras napad na Harkov, objavio je Ihor Terehov, gradonačelnik Harkova. Oleh Siniehubov, načelnik Vojne uprave Harkovske oblasti, rekao je da ruske snage napadaju i grad Harkov i ostatak Harkovske oblasti.

"Neprijateljske snage ponovno napadaju Harkov. Grad je pogođen najmanje šest puta, prema dostupnim informacijama. Napad je preduzet iz smera Belgoroda. Podaci o žrtvama i razmerama razaranja tek treba da budu potvrđeni. Ostanite u skloništima dok se sve ne razjasni", objavio je Siniehubov.

Prema Terehovu, još nije jasno ima li žrtva i povređenih.

 

 

Oboren MI-24!

U pravcu ka Zaporožju ruska PVO je oborila ukrajinski helikopter Mi-24, koristeći sistem "Buk", rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe "Istok" Aleksandar Gordejev.
Takođe, kod mesta Malinovka otkriveno je skrovište 40 ukrajinskih vojnika i pet oklopnih vozila.
 

Vagner: Odbranu Bahmuta držali i plaćenici iz Poljske i Gruzije

Odbranu Artjomovska (ukrajinski Bahmut) na južnim obodima grada držali su, pored ukrajinskih vojnika, plaćenici iz Poljske i Gruzije, rekao je za Sputnjik pripadnik „Vagnera“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Turski Leopardi su bili 2A4 verzija koja je sad daleko nadograđenija u svojoj A6 verziji koja će uskoro da kosi rusi ko kukuruz po ukrajinskim njivama. čak i A4 verzija je puno bolja od najnovijih ruskih T-55A poslanih u ukrajinu :D Ali ipak,T-55A je puno bolji od armate koja je još na papiru :D

svetskirijaliti

pre 1 godinu

Kad može cela zapadna evropa i Amerika da navodno pomažu Ukrajince oružjem ,može i Plenki nešto staviti u džep,od starog naoružanja .Iz tog razloga i postoji ona poslovica ;-mnogima RAT ,a malobrojnima taj rat -BRAT

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija