• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Arabnews/Informer

06.08.2023

21:15

Uranijum iz Nigera za Francusku i Zapad je ključni resurs, tu su i kineski naftovod, vagnerovci... Vojska se tu ne šalje!

EPA/googlemaps

Vesti

Uranijum iz Nigera za Francusku i Zapad je ključni resurs, tu su i kineski naftovod, vagnerovci... Vojska se tu ne šalje!

Podeli vest

Prošlonedeljni puč u Nigeru doveo je do diplomatske i bezbednosne konfuzije u regionu zapadne Afrike koja je prevazišla prethodne udare. Neočekivani potez Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država da razmotri upotrebu sile za uklanjanje hunte iz Niameja dodao je novu dimenziju krizi.

Uprkos pregovorima, hunta ostaje nepokolebljiva u svojoj odluci da ostane na vlasti, što dodatno komplikuje situaciju. Dodatna složenost, susedne hunte u Gvineji, Maliju i Burkini Faso su se obavezale da će podržati nigerijsku huntu, što situaciju čini potencijalno eksplozivnom.

Bogati resursi 

Države pod kontrolom hunte poseduju druge vredne resurse, što dodatno jača njihovu pregovaračku poziciju. Kao rezultat toga, region se nalazi u epicentru geopolitičkih interesa, sa velikim silama koje žele da obezbede pristup ovim dragocenim materijalima za svoje ekonomske i strateške aktivnosti.

Državni udar u Nijameju skrenuo je pažnju na bogate resursne kapacitete Nigera, posebno na njegovu ključnu ulogu u ispunjavanju energetskih potreba Evrope, posebno Francuske. Zemlja je sedmi po veličini proizvođač uranijuma na svetu, resursa na koji se Francuska uveliko oslanja decenijama.

- Francuska je, međutim, postepeno smanjivala svoje oslanjanje na nigerski uranijum u poslednjih 20 godina - rekla je za Arab Nevs Beatris Bianchi, konsultant sa sedištem u Senegalu i stručnjak za Sahel iz Med-Or Leonarda, italijanskog istraživačkog centra.

- Važno je da su Nigerova strategija diverzifikacije u trgovinskim partnerstvima i fokus Francuske na stabilnije zemlje doprineli ovoj promeni.

Niger nije jedina država u regionu pod kontrolom hunte sa vrednim strateškim resursima.

„Polumjesec" država pod vojnom vlašću, počevši od atlantske obale, uključuje Republiku Gvineju, koja je doživjela uspješan državni udar 2021. Gvineja je drugi najveći svjetski proizvođač boksita 2022. godine, sa obilnim rezervama . Boksit, esencijalni mineral u proizvodnji glinice za industrijalizovane ekonomije, značajno doprinosi globalnoj ceni minerala.

Mali i Burkina Faso, koji se često zanemaruju u diskusijama oko dinamike resursa ponovnog izbijanja puča, imaju ogroman značaj u ovom scenariju. Mali je 2021. godine bio rangiran kao četvrti najveći proizvođač zlata u Africi, sa proizvodnjom od 63,4 tone, dok je Burkina Faso sledila blisko kao peti najveći proizvođač sa 45 tona. „Privlačnost zlata privlači ne samo strane interese već i strane naoružane grupe koje žele da eksploatišu regione bogate resursima", rekao je za Arab Nevs Fidel Amakie Ovusu, bezbednosni analitičar iz Gane.

Misterija Vagner

- Poznato je da Vagner koristi prednosti ovih resursa pružajući 'bezbednost' zemlji. U Burkini Faso, obilje resursa privuklo je ekstremiste u njega - dodao je on.

Istovremeno, tvrdnja o Vagnerovom mešanju u poslove Nigera ne može se potkrepiti dostupnim dokazima. 

- Čini se da puč u Nigeru ima unutrašnje poreklo bez spoljne podrške.  Krhkost predsedništva predsednika (Mohameda) Bazuma, podele u vladajućoj stranci i tenzije u vojsci doprineli su događajima koji se odvijaju - rekao je Bjanki.

Ipak, posedovanje značajnih strateških resursa daje huntama širom regiona osećaj bezbednosti, uprkos protivljenju susednih zemalja i regionalnih blokova. 

- Njihova spremnost da trguju ovim resursima za opstanak učvršćuje njihovu moć, predstavljajući izazovnu dilemu za međunarodnu zajednicu - prokomentarisao je Ovusu.

Zbog toga se čini da je odgovor ECOVAS-a, regionalne političke i ekonomske unije 15 zemalja lociranih u zapadnoj Africi, i zapadnih partnera od najveće važnosti. 

- U zavisnosti od njegovog ishoda, mogla bi postojati mogućnost implementacije sankcija i potencijalnih uticaja na trgovinske sporazume - rekao je Bjanki.

Jedan od poduhvata koji se smatra „transformacionim" za privredu Nigera, a takođe pod velikim rizikom da bude pogođen sankcijama, je naftovod Niger-Benin. U vlasništvu i ugovoru sa China National Petroleum Corp., ovaj projekat predstavlja obećavajući razvoj za zemlju.

Trenutno je naftovod završen više od 75 odsto, a trebalo bi da počne komercijalni transport nafte u četvrtom kvartalu 2023. Prema Kai Ksueu, finansijskom advokatu sa sedištem u Pekingu, ovaj projekat ima ogroman potencijal za Niger. Očekuje se da će projektovana prodaja nafte povećati bruto domaći proizvod zemlje za 24 odsto i povećati izvoz za impresivnih 68 odsto do 2025. godine.

- Sankcije u Maliju poremetile su gorivo i snabdevanje, što je dovelo do nesigurnih životnih uslova za milione ljudi i učinilo novo finansiranje regiona manje atraktivnim. Tako da, na sreću, sumnjam da bi ECOVAS rizikovao iste mere koje su se izjalovile u Maliju - rekao je Kai za Arab Nevs.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Za Francusku je gubitak Nigera katastrofa! Sme li Pariz da, pored Kine i Rusije, krene u novi neokolonijalni rat!
O ovome se tu radi!

Za Francusku je gubitak Nigera katastrofa! Sme li Pariz da, pored Kine i Rusije, krene u novi neokolonijalni rat!

U eri američke jednopolarnosti, afričke države su bile izložene Zapadu. Jadne, očajne i nestabilne, mnoge afričke nacije bile su prisiljene da se oslone na svoje bivše kolonijalne gospodare, kao i na SAD, za različite oblike pomoći. Svet se ipak promenio i sada se otvara prilika da preuzmu vlast i zaštite zemlju od zapadnih grabežljivaca.

03.08.2023

07:30

sledeća vest

Vesti

Vučić odlikovao stalnog predstavnika UAE pri UN
Politika

Vučić odlikovao stalnog predstavnika UAE pri UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je danas u Njujorku Orden srpske zastave drugog stepena Muhamedu Isi Abušahabu, izvanrednom i opunomoćenom ambasadoru, stalnom predstavniku Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN.

27.09.2024

15:43

Nebojša Bakarec: Šta je to "Vouk" (ne)kultura?
Kolumne

Nebojša Bakarec: Šta je to "Vouk" (ne)kultura?

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se 22.09.2024. na drugoj plenarnoj sesiji Samita o budućnosti u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Održao je sjajan govor o tome kako Srbija ne želi da žrtvuje svoje tradicionalne vrednosti, istovremeno kritikujući „Woke“ („Vouk“ pokret).

27.09.2024

15:29

Kancelarija za IT i eUpravu glavni motor digitalne transformacije javne uprave: Srbija spremno dočekuje uspostavljanje Digitalnog novčanika
Društvo

Kancelarija za IT i eUpravu glavni motor digitalne transformacije javne uprave: Srbija spremno dočekuje uspostavljanje Digitalnog novčanika

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović je gostujući u Vestima Euronews-a govorio o važnosti uspostavljanja Digitalnog novčanika, kao i značaju uspostavljenog Centralnog registra stanovništva kao ključnim mehanizmima koji olakšavaju administrativne procedure građana. Naime, Evropska unija intenzivno radi na standardizaciji Digitalnog novčanika u vidu mobilne aplikacije koji će predstavljati jedno od rešenja da se na jednom mestu čuvaju lična dokumenta građana: vozačka dozvola, lična karta, zdravstveno osiguranje i dr.

27.09.2024

15:25

TV

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata
Partizan

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata

Vratio se! Legendarni srpski fudbaler Savo Milošević (51) danas je drugi put promovisan u šefa stručnog štaba fudbalskog kluba Partizan. Vratio se posle četiri godine, mada deo navijača smatra da nikad nije trebalo ni da odlazi. Ipak, drugi deo smatra da ni on neće ništa popraviti, a ovde su samo neke činjenice koje su obeležile njegov prvi boravak u redovima posrnulog giganta iz Humske!

27.09.2024

15:21

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija