• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji list

20.08.2023

19:57

Sad je i konačno potvrđeno! Ukrajina dobija moćno oružje: Ovo je velika vest za Kijev, ali ne treba očekivati čuda!

EPA/ALEXANDROS BELTES

Vesti

Sad je i konačno potvrđeno! Ukrajina dobija moćno oružje: Ovo je velika vest za Kijev, ali ne treba očekivati čuda!

Podeli vest

Isporuka najboljih američkih borbenih aviona F-16 trebalo bi da omogući Ukrajincima da bar „ublaže“ rusku prednost koju imaju u vazduhu

- Sjedinjene amerićke države u potpunosti podržavaju isporuku aviona F-16 Ukrajini, odobravaju obuku ukrajinskih pilota i tehničkog osoblja, a mi ćemo dobiti neophodnu odluku Kongresa za to - napisao je američki državni sekretar Entoni Blinken u pismu svojim danskim i holandskim kolegama.

Holandija i Danska ''nosioci'' obuke ukrajinskih pilota

Te dve zemlje će sprovesti obuku pilota i upravo je zbog toga u Hag stigao ukrajinski predsednik Zelenski. Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, Ukrajina će dobiti avione F-16 odmah po završetku obuke ukrajinskih pilota, piše Jutarnji list.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da su prvi piloti, tehničari i inženjeri već „odradili prve lekcije“. Ukrajina već duže vreme traži od Amerike ove avione kako bi parirala Rusima u vazduhu, gde trenutno imaju izvesnu prednost. Time je definitivno okončana saga oko primopredaje američkih vojnih aviona F-16 Ukrajini i označen početak „obuke” ukrajinskih pilota i posade.

Početkom ove godine ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je molio SAD za avione, a u maju je američki predsednik Džo Bajden odobrio obuku pilota. Osim toga, SAD su Danskoj, koja je uz Holandiju „nosilac” obuke ukrajinskih pilota, odobrile i pristup tajnoj, zaštićenoj i poverljivoj dokumentaciji neophodnoj za „taj proces”, navodi kijevska Ukrajinska pravda.

Hoće li američki borbeni avioni pomoći Kijevu da ublaži rusku rednost u vazduhu?

Danska i Holandija su tražile ove garancije od SAD. Isporuka najboljih američkih ratnih aviona F-16 trebalo bi da omogući Ukrajincima da bar „ublaže“ rusku prednost koju imaju u vazduhu, ali i, kako neki predviđaju, da možda ostvare određenu prednost i pomognu im da napreduju na frontu.

Međutim, to se neće dogoditi ni tako brzo, ni efikasno, preko noći. Naime, prema ukrajinskim izvorima, iluzorno je očekivati da bi prvi avion F-16 mogao da učestvuje u borbi pre početka 2024. godine zbog obuke koja će trajati najmanje tri do pet meseci.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je kijevskoj TV stanici da neće moći da koriste F-16 u svojoj kontraofanzivi ove jeseni i zime.

Naime, nije u pitanju samo obuka pilota, već treba obučiti i servisno-tehničko osoblje na terenu, kao i ostatak logističkog tima. Tako je danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen najavio da bi prvi piloti mogli da završe obuku početkom sledeće godine.

Pentagon:  F-16 na početku neće doneti drastične promene na frontu

Iako se od isporuke američkih aviona mnogo očekuje, da će oni biti „prekretnica” na ratištu, čak i u ratu, Pentagon i dalje veruje da, posebno na početku, neće doneti drastične promene na frontu, s obzirom na to da je ruska protivvazdušna odbrana i dalje efikasna. Ipak, uvereni su da će „dolaskom” F-16, posebno kada se isporuka ubrza i postane masovnija, Rusi izgubiti prevlast na nebu koju trenutno imaju.

Pentagon tvrdi da nakon uvođenja F-16 situacija na ratištu može da se promeni, ali tek posle nekoliko meseci, a može da potraje i čitavu godinu, jer „brzi kurs” nije efikasan i samo dugotrajna obuka može da uzvuče iz tih aviona maksimum koji mogu dati, prenosi američka televizijska stanica Si-En-Bi-Si (CNBC).

- F-16 nije ’srebrni metak - kaže penzionisani australijski general Mik Rajan, koji napominje da ukrajinska vojska nema takav sistem kao F-16 i da mnoge druge komponente treba prilagoditi tako sofisticiranoj opremi.

Sekretar američkog vazduhoplovstva Frenk Kendal takođe kaže za Glas Amerike da su F-16 „veoma važni za Ukrajinu u srednjoročnoj perspektivi“, ali da neće doneti kardinalnu promenu u ratu.

- Avioni će Ukrajincima dati određenu snagu, Rusija više neće biti tako superiorna u vazduhu, ali čuda ne treba očekivati - ističe Kendal.

Rumunija postaje oslonac južnom krilu NATO

Zbog toga će se, prema pisanju ukrajinskih medija, pored Danske i Holandije u proces verovatno uključiti i Rumunija, koja postaje sve važnija karika u evropskom bezbednosnom sistemu NATO-a. Rumunija postaje oslonac na južnom krilu NATO-a, a neki čak predviđaju da bi Bukurešt za NATO mogao da postane ono što je nekada bila Turska, koja je danas ipak neizvestan saveznik NATO-a.

U ceo proces „operacije F-16 za Ukrajinu“ biće uključeno čak 11 članica NATO-a.

Ukrajinci su još u proleće krenuli u kontraofanzivu, ali ona trenutno ne daje očekivane rezultate, iako su napredovali, posebno u južnom pravcu, ka Azovskom moru. Naime, u prvoj fazi kontranapada cilj je ovladati gradom Melitopoljom (Ukrajinci su udaljeni oko 60 km od grada), a njegovo oslobađanje otvorilo bi im put ka Berdjansku, luci na Azovskom moru, čime bi presekli kopnenu vezu Rusije sa aneksiranim poluostrvom Krim.

Američki institut za proučavanje rata (ISV) demantovao je nedavno pisanje Vašington posta o neuspehu na „melitopoljskoj liniji”. Međutim, dok ne stignu F-16, Ukrajina će morati da sprovodi svoje kontraofanzivne planove bez njih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!
Politika

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!

Ovih dana smo svedoci žestokih pritisaka na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod. Ipak, ovaj put su ti pritisci mnogo perfidniji, a samim tim i opasniji. Pod maskom kulture sećanja, pokušava nam se udariti žig genocidnog naroda. Zato smatram da mi Srbi nemamo pravo na ćutanje. Podrška predsednicima Vučiću i Dodiku, u borbi za nacionalno dostojanstvo i nacionalni opstanak, potrebnija je nego ikada, saopštio je načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković.

21.05.2024

13:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija