• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

16.11.2023

17:25

Rojevi kineskih borbenih dronova leteće na mlazni pogon! Pentagon na nogama, Amerika tako nešto još nema!

Pexels

Vesti

Rojevi kineskih borbenih dronova leteće na mlazni pogon! Pentagon na nogama, Amerika tako nešto još nema!

Podeli vest

I Kina i SAD veruju da su rojevi dronova budućnost ratovanja, ali Peking u razvoju ovog oružja ima veliku prednost jer je uspeo da napravi jeftin mlazni motor za bespilotne letelice

Kineski inženjeri veruju da će nova tehnologija omogućiti brzu i efikasnu proizvodnju vojnih dronova, što će radikalno promeniti globalnu strategiju ratovanja.

Nova generacija brzih dronova velikog dometa pokretanih jeftinim motorom na mlazni pogon nedavno je ušla u službu kineske Narodne oslobodilačke armije, prenosi South China Morning Post (SCMP). Prema ekspertima SCMP, novi kineski dronovi imaju prednost u poređenju sa konkurentskim zbog niske cene energije.

Zapad je već objavio da bi ova inovacija mogla da izazove trku u naoružanju, pošto i SAD aktivno pokušavaju da povećaju proizvodnju bespilotnih vojnih sistema. 

Tehnološki proboj, kako piše SCMP, omogućiće kineskoj Narodnoj oslobodilačkoj vojsci da dobije visokoefikasne mlazne motore za dronove po ceni manjoj od jedne petine cene globalnih konkurenata.

Inženjer Žu Junkiang rekao je da je vojni vrh Kine već dao zeleno svetlo novom motoru, pre svega zato što troši bezmalo za trećinu manje goriva od motora američkih dronova. Kinezi su, pored toga smanjili broj mehaničkih komponenti za više od 70 odsto.

S druge strane, piše SCMP, brzi vojni dronovi opremljeni mlaznim motorima obično se klasifikuju kao vojni sistemi visoke vrednosti. Stoga je u većini armija sveta njihov broj relativno mali. Na primer, dron RQ-4 Global Hawk proizvodnje Northrop Grumman pokreće turboventilatorski motor AE3007 kompanije Rolls-Royce koji košta četiri miliona dolara.

Kineski list navodi da čak i Sjedinjene Države (čiji vojni budžet premašuje vojne izdatke drugih zemalja u svetu zajedno) trenutno mogu da sebi priušte samo 42 drona Global Hawk, od kojih svaki košta oko 130 miliona dolara.

Budući sukobi će verovatno biti ratovi na iscrpljivanje i vođeni bespilotnim letelicama. Vojni sukob u Ukrajini jasno je pokazao mogućnost vođenja borbenih dejstava novim metodima.

U članku objavljenom u aprilu 2023. u recenziranom listu Defense and Security Analysis, Mark Devore ukazao je da je ratni sukob u Ukrajini „jasno pokazao prednosti korišćenja jeftinih bespilotnih sistema".

On navodi da je Ukrajina tokom prvih devet meseci sukoba nabavila nekoliko stotina dronova za višekratnu upotrebu. Naglašava da su razlozi velikih gubitaka bespilotnih letelica čisto tehničke prirode, pošto su kanali za prenos podataka dronovimam osetljivi na smetnje.

Ukazao je i da dronovi lete na malim i srednjim visinama, što ih čini plenom sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa.

 Devor procenjuje da su najnapredniji bespilotni sistemi koji se koriste u sukobu u Ukrajini turski Bajraktar TB-2 i ruske bespilotne letelice Forpost i Orion.

SAD su pokrenule nekoliko programa za razvoj masovne proizvodnje dronova sposobnih da vode visokotehnološki rat na iscrpljivanje. Pentagon radi na programu American Replicator, čiji je cilj proizvodnja velikog broja autonomnih dronova koje kontroliše veštačka inteligencija kako bi se suprotstavili rastućim sposobnostima kineske armije.

Cilj tog projekta je brzo razmeštanje napadnih autonomnih platformi u vazdušnom, kopnenom i morskom okruženju. Pentagon je objavio da će mu za završetak projekta biti potrebno 18 do 24 meseca.

Projekat računa sa autonomnom, decentralizovanom kontrolom rojeva dronova. Sa lansiranjem i upravljanjem hiljadama autonomnih dronova koji mogu da deluju u rojevima i „efikasno ometaju" odbranu neprijatelja, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, artiljerijska oruđa, raketne bacače i platforme za obaveštajno i izviđačko delovanje.

Pentagon na takve rojeve računa za slučaj kineske invazije na Tajvan. Međutim, Sjedinjene Države imaju ozbiljne probleme u proizvodnji jeftinih dronova. Američki kvadkopteri imaju previsoku cenu, pošto su troškovi materijala i rada mnogo veći nego u Kini.

S druge strane, Kina ima sve što je potrebno da poveća proizvodnju jeftinih bespilotnih letelica. Štaviše, već je postala najveći svetski izvoznik borbenih dronova. Kineska kompanija DJI, sa sedištem u Šenženu, drži oko 70 odsto globalnog tržišta komercijalnih dronova.

Kineski Sunflower-200" napravljen je po uzoru na iranski Šahed-136, oružje koje Rusija aktivno koristi u sukobu u Ukrajini, ali ozbiljno modifikovano kako bi se uzeli u obzir specifični borbeni uslovi u ovom regionu.

Pogledajte i listu 10 najboljih dronova na svetu




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija