• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

12.03.2024

22:20

Izgubili smo bitku, distopijska budućnost je stigla! AI, skeneri dlanova, prepoznavanje lica, čipovanje mozga... Šta je sledeće?!

Fotoilustracija/Pixabay

Vesti

Izgubili smo bitku, distopijska budućnost je stigla! AI, skeneri dlanova, prepoznavanje lica, čipovanje mozga... Šta je sledeće?!

Podeli vest

Ljudi često kažu da ako se ništa ne učini da se to zaustavi, svet će u nekom trenutku u budućnosti postati distopijska noćna mora. Međutim, realnost je da smo već tu. Samo u poslednjih nekoliko godina, napredak u stvarima kao što su AI (veštačka inteligencija), sistemi bezgotovinskog plaćanja, i još mnogo toga, desio se tako brzo da bi se moglo reći da smo trenutno u distopiji - iako ima još mnogo toga da dođe .

Osim ako neka vrsta događaja "crnog labuda" to odmah ne zaustavi, distopijska budućnost će brzo postati distopijska sadašnjost - a na mnogo načina već jeste.

Uzmimo za primer skeniranje dlana. Plaćanje hrane i drugih stvari pokretom ruke umesto gotovinom ili kreditom nekada je bio futuristički koncept iz Knjige Otkrivenja. Međutim, neke prodavnice ga već koriste, uključujući Vhole Foods Market i njegovu matičnu kompaniju Amazon u svojim prodavnicama Amazon Fresh.

- Sistem za prepoznavanje dlanova funkcioniše tako što povezuje informacije o plaćanju korisnika sa njihovim jedinstvenim otiskom dlana - objašnjava The Ekpose (UK). 

- Ako ste član Amazon Prime, možete ga povezati i sa svojim Prime nalogom - nema više petljanja u Amazon aplikaciji tražeći svoj kod u prodavnici."

- U Vhole Foods-u, samo prevucite dlanom preko čitača kada ste spremni da platite i sistem će pronaći vaš Prime nalog, primeniti sve popuste i naplatiti kreditnu karticu sa kojom ste se prijavili.

Kada stvarnost postane video igra

Šta je sa sistemima za prepoznavanje lica? Na nedavnom skupu distopijskih globalističkih lidera G20 u Brazilu, svaki učesnik je bio primoran da „prođe kroz proces biometrijske verifikacije skeniranjem lica koristeći Serpro štandove".

Šta je "Crni labud" i da li nam se već desio?!

"Crni labud" je koncept u ekonomskoj i sociajalnoj teoriji koji sa bazira na tezi da postoje teško predvidljivi i retki događaji koji imaju imaju posebne karakteristike mogu imati značajne posledice na društvene i ekonomske sisteme. Autor koncepta je Nasim Nikolas Taleb, koji je u svojoj knjizi „Crni labud. Pod znakom nepredvidivosti" (2007) koristio termin „događaji crnog labuda" (engl. TBS, The Black Swan).
Sa stanovišta autora, skoro sva značajna naučna otkrića, istorijski i politički događaji, dostignuća umetnosti i kulture su događaji „crnog labuda". Primeri takvih događaja: razvoj i primena interneta, Prvi svetski rat, raspad Sovjetskog Saveza, napadi 11. septembra i svetska ekonomska kriza. Taleb takođe primećuje da čovečanstvo nije u stanju da uspešno predvidi svoju budućnost, a poverenje u njegovo znanje je ispred samog znanja i dovodi do pojave „prekomernog samopouzdanja".
Nasim Taleb veruje da se uloga „crnih labudova" povećava sa razvojem međusobne povezanosti u svetu:
Internet i globalizacija pretvorili su svet u složen sistem koji se sastoji od zamršene mreže odnosa i drugih blisko povezanih faktora. Ova složenost ne samo da povećava verovatnoću crnih labudova, već otežava predviđanje čak i običnih događaja.

Inače, Serpro je brazilska državna agencija za obradu podataka koja planira da uvede prepoznavanje lica širom zemlje. Kupovina i prodaja u bliskoj budućnosti će verovatno zahtevati skeniranje lica, kao i plaćanje pokretom ruke, a ne gotovinom ili kreditom.

- Ako počnu da uvode ovu tehnologiju, neizbežno će je usvojiti sve više institucija. I onda se jednog dana probudiš i otkriješ da ne možeš da nađeš posao, otvoriš bankovni račun ili kupiš namirnice bez skeniranja lica - šta ćeš onda da radiš - upozorava The Ekpose. 

Apple je upravo objavio svoje zloglasne slušalice sa proširenom realnošću Apple Vision Pro kako bi kontinuirano „pojačavale stvarnost", čineći svakodnevni život više poput video igrice nego stvarne stvarnosti. Ovo će se dobro povezati sa sistemima plaćanja za prepoznavanje lica i skeniranje dlana.

- Apple tvrdi da je Vision Pro, čija cena počinje od 3.499 dolara, početak nečega što se zove 'prostorno računarstvo', što se u osnovi svodi na pokretanje aplikacija svuda oko vas - objašnjava The Ekpose.

- A reklame kompanije za to ne smanjuju taj pritisak ni malo: prikazuju ljude koji stalno nose Vision Pro. Na poslu! Pranje odeće! Igraju se sa svojom decom! Ambicija je ogromna: postaviti aplikacije i informacije na više slojeva stvarnog sveta - proširiti stvarnost."

Foto: Shutterstock

 

Tu je i novi čip za moždani implant Neuralink Elona Muska, koji će ljude pretvoriti u transhumanističke hibride robota. Iz nekog razloga, mnogi konzervativci vole Maska jer on govori mnogo konzervativno-snishodljivih stvari o Ksuu, ali tip je nastrojen da uništi čovečanstvo i pretvori sve u hibridne računare.

Ljudski život je svet, kao i prirodni svet oko nas, ali Musk i njemu slični žele da ga unište „proširujući" ili „hibridizujući" prirodni svet, uključujući ljude, kompjuterima. Samo reci ne, kao što je jednom rekla pokojna Nensi Regan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija