• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.06.2024

17:19

Bajden sprema rat u Libanu? Novi planovi Bele kuće za Bliski istok osvanuli u javnosti!

AP/shutterstock

Vesti

Bajden sprema rat u Libanu? Novi planovi Bele kuće za Bliski istok osvanuli u javnosti!

Podeli vest

Dosadašnji pritisak američkog predsednika Džoa Bajdena na prekid vatre doveo je do daljeg nasilja u Gazi i preti da preli rat u Liban dalje podstičući nove tenzije u regionu.

Govor koji je Džo Bajden održao 31. maja, u kojem je predstavio izraelski predlog o prekidu vatre, pozivajući i Hamas i izraelsku vladu da ga prihvate, pružio je tračak nade da su SAD konačno spustile tenziju.

Američki predsednik je dao, kako se činilo, razuman plan puta da se obezbedi trajni prekid neprijateljstava u Gazi i razmena zarobljenika.

Neposredan odgovor Hamasa bio je da se na govor posmatra „pozitivno“, uz tvrdnju da je za to potrebno izraelsko povlačenje snaga iz Gaze i potpuni prekid rata, kako bi se pristao na bilo koji predlog.

Foto: Reuters

 

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je ostao pri svojoj prethodnoj retorici o potrebi uništenja Hamasa, ukazivao je da neće pristati na prekid vatre.

Netanjahu je otišao još dalje tvrdeći da opis izraelskog predloga o prekidu vatre Džoa Bajdena nije tačan, takođe jasno stavljajući do znanja da neće biti primirja dok se ne ostvare njegovi ratni ciljevi

Davanje legitimiteta tvrdnjama izraelskog premijera je članak objavljen u Ekonomist- u koji je otkrio detalje predloga, u kojem je postalo jasno da će trofazni prekid vatre biti teže zaključiti, nego što je Bajden tvrdio.

Iako je u zapadnim medijima objavljen niz članaka, uključujući intervju Rojtersu sa anonimnim zvaničnikom Bajdenove administracije, u kojima se predsednikove akcije prikazuju kao hrabar pokušaj pritiska na Izrael da pristane na sopstveni predlog, čini se da ovaj potez propada.

Foto: Tanjug/AP

 

Kako svakodnevno raste broj mrtvih u opkoljenoj Gazi, izraelska vlada nastavlja da objavljuje svoju nameru da uništi Hamas i palestinsku stranku sa kojom se navodno sprema da zaključi sporazum.

Ovo pošto je američki državni sekretar Antoni Blinken poslat na još jedno putovanje po Bliskom istoku kako bi pokušao da pomogne u zaključivanju sporazuma o prekidu vatre dok se napori približavaju krahu.

Izrael, u međuvremenu, nastavlja da eskalira svoj napad na najjužniji grad u Gazi Rafu, dok obnavlja upade i napade iz vazduha širom pojasa.

Sve ovo ide u prilog nedavnoj presudi Međunarodnog suda pravde kojom je Izraelu naloženo da obustavi svoju vojnu operaciju u Rafi .

Povrh ovoga, bitke sed-za-koce koje se vode od oktobra između Hezbolaha i izraelske vojske duž libanske granice, takođe su eskalirale do onoga što mnogi smatraju tačkom bez povratka; čineći novi rat Izraela i Libana skoro neizbežnim.

Foto: Shutterstock

 

Sve ovo veoma podseća na ono što se dogodilo ranije, kada je Hamas 6. maja objavio da je pristao na predlog o prekidu vatre.

Priznato je da je predlog skoro identičan onom koji je Antoni Blinken više puta hvalio kao „ snažan “ dogovor tokom svoje poslednje posete regionu.

Istog dana, izraelska vojska je odmah pokrenula svoju dugo zaprećenu ofanzivu na južnu Gazu, zauzevši prelaz Rafa između palestinske teritorije i Egipta.

Tada je izraelski premijer ponovio ono što je ranije dosledno govorio o težnji za uništenjem Hamasa i njegova vlada je odlučila da signalizira njihovo odbijanje da pristane na prekid vatre

Foto: EPA/ EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

 

Opet, s obzirom da SAD sada iznose sopstveni predlog o prekidu vatre Izraela, izgleda da se situacija nije mnogo promenila.

Benjamin Netanjahu je u teškom položaju na domaćem planu, nakon što nije uspeo da postigne nijedan od svojih ratnih ciljeva u Gazi, suočava se sa izgledom da se njegova vladajuća koalicija raspadne ako prihvati sporazum o prekidu vatre bez ičega da pokaže tokom osam meseci rata.

Izraelski narod takođe snažno podržava ponovnu okupaciju pojasa , sa 0% anketiranih izraelskih Jevreja koji su rekli da bi voleli da Hamas nastavi da upravlja opkoljenom obalnom enklavom nakon rata.

Foto: Tanjug/AP

 

I ne samo to, kada je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan, pozvao na izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta, američka vlada je zapretila sudu.

Američki zakonodavci su odmah počeli da prave nacrt zakona za sankcionisanje MKS.

Kada je Međunarodni sud pravde donio svoje privremene presude, kao rezultat dosad uspješnog postupka za genocid u Južnoj Africi protiv Izraela, SAD su objavile da se ne slažu sa zaključcima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Amerika imala savršen plan u Evropi! Evo kako su od celog kontinenta napravili svoju koloniju!
Live TV

Amerika imala savršen plan u Evropi! Evo kako su od celog kontinenta napravili svoju koloniju!

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su pokušaji sa zapada da izoluje Rusiju propali. Sa druge strane, njegova poseta Severnoj Koreji izazvala je tenzije na Zapadu. O ovome, ali i o sve težoj situaciji u Gazi govorili su, u emisiji "Rat uživo", prof. dr Stevica Deđanski, analitičar i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program javio se iz Nemačke politikolog Andreja Lović koji je govorio o novim unutrašnjim problemima koje ima ova država.

19.06.2024

19:53

Amerika se trese od sastanka Putina i Kim Džong Una! Dva lidera potpisala ugovor koji Zapadu nikako ne odgovara! (VIDEO)
Live TV

Amerika se trese od sastanka Putina i Kim Džong Una! Dva lidera potpisala ugovor koji Zapadu nikako ne odgovara! (VIDEO)

Vladimir Putin prvi put posle 24 godine posetio je Severnu Koreju. Kremlj je ovaj događaj opisao kao prijateljsku državničku posetu, ali Amerika je zabrinuta zbog saradnje dve države. Predsednik Putin pohvalio je Severnu Koreju za pomoć Rusiji u ratu u Ukrajini. Nakon posete Severnoj Koreji, Putin planira i posetu Vijetnamu. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Slobodan Dimitrijević iz Srpsko ruskog pokreta i Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

19.06.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija