• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: GT/svpressa.ru

04.07.2024

22:30

Srbijo, ovo traži od Đinpinga! Kinezi ukrotili "nuklearnu paru", NE će sada grejati gradove, desalinisati vodu i prerađivati naftu

Reuters

Vesti

Srbijo, ovo traži od Đinpinga! Kinezi ukrotili "nuklearnu paru", NE će sada grejati gradove, desalinisati vodu i prerađivati naftu

Podeli vest

"Prvi put u svetu" - tako danas možemo da govorimo o gotovo svakoj kineskoj tehnologiji u energetskom sektoru. A evo još jednog: Kinezi su pokrenuli prvi industrijski projekat na svetu za proizvodnju pare u nuklearnoj elektrani.

U nuklearnoj elektrani Tianvan u Lianjungangu (provincija Đangsu) sprovodi se projekat smanjenja emisije ugljen-dioksida. Para proizvedena u nuklearnoj elektrani više ne isparava besciljno u atmosferu, već se transportuje do petrohemijske baze kroz cev dugu 24 km. Projekat je nazvan Heki broj 1 i zvanično je pušten u rad 19. juna, piše Global Times. Ovo označava korak napred u sveobuhvatnom korišćenju nuklearne energije u Kini - osim proizvodnje električne energije ili zadovoljavanja potreba za grejanjem urbanih domaćinstava.

Projekat Heki br. 1 smatra se ekološki prihvatljivim i sa niskim sadržajem ugljenika, navodi Kineska uprava za atomsku energiju (CAEA). Projekat bi mogao godišnje da obezbedi do 4,8 miliona tona čiste pare bez ugljenika, što je ekvivalentno smanjenju sagorevanja uglja za 400 hiljada tona godišnje.

Para proizvedena iz čiste energije, piše Dmitrij Kapustin, takođe bi mogla da smanji emisije ekvivalentne 1,1 milion tona ugljen-dioksida, 184 tone sumpor-dioksida i 263 tone azotnih oksida. I ekvivalentno povećanju površine pošumljavanja za 2900 hektara. To jest, u stvari, zbog racionalnog korišćenja pare, u Lianiungangu je zasađena džinovska šuma.

Sve radi ovako. Nuklearna reakcija (njena temperatura može da dostigne 2500 stepeni) pretvara cirkulišuću rashladnu vodu u paru u generatoru visokog pritiska. Dobijena para se šalje kroz cevovod do petrohemijske baze. Štaviše, kako piše Global Times, voda koja će se pretvoriti u paru proizvodi se iz desalinizirane morske vode.

Da bi se osigurala bezbednost, u okviru projekta je kreirano nekoliko tačaka za praćenje radijacije za detekciju radioaktivnosti u pari u realnom vremenu. Ako se to dogodi, sistem će biti automatski onemogućen.

Para proizvedena nuklearnom energijom može se koristiti u proizvodnji hemikalija. Ovo značajno smanjuje upotrebu standardnog uglja u petrohemijskim proizvodima i štetne emisije u atmosferu.

Heki br. 1 razvili su inženjeri Kineske nacionalne nuklearne korporacije (CNNC). Sada, pored primene u grejanju i pari, nuklearna energija se takođe može široko koristiti u proizvodnji izotopa i vodonika, u desalinizaciji morske vode.

- Projekat Heki br. 1 je i dalje prvi, ali se onda može ponoviti u nacionalnoj petrohemijskoj industriji. Nastavićemo da istražujemo nove primene nuklearne energije, kao što je proizvodnja vodonika - kaže Zhang Ii , predsednik Jiangsu Nuclear Pover Co, operater nuklearne elektrane Tianvan, 

Si Đinping je, podsetimo, postavio za cilj postizanje "vršne" emisije ugljenika do 2030. godine, a zatim status "ugljenično neutralnog" do 2060. godine. Jedan od zadataka je da se ubrza nuklearna energija. Dok se mnoge zapadne zemlje okreću obnovljivim izvorima energije, Kina želi da ojača svoje globalno liderstvo u nuklearnim elektranama.

U nastojanju da smanji emisije gasova staklene bašte, zemlja primenjuje nuklearnu tehnologiju u svim oblastima života ljudi, uključujući industriju, poljoprivredu, medicinu, zaštitu životne sredine i bezbednost.

U novembru 2022. godine pokrenut je demonstracijski projekat nuklearnog daljinskog grejanja u Hongjanheu, provincija Liaoning, koji je postao prvi projekat daljinskog grejanja nuklearne energije u severoistočnoj Kini.

Kasnije je u okrugu Haijan, u provinciji Džeđijang, počela proizvodnja prve kineske nuklearne toplotne energije za industrijsku upotrebu.

Prošlog meseca, Državni savet je objavio akcioni plan za očuvanje energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida, uz napomenu da se do kraja 2024. godine procenjuje da će potrošnja energije i emisija ugljen-dioksida po jedinici BDP-a pasti za oko 2,5, odnosno 3,9 odsto.

Državni savet je govorio o potrebi uredne zamene električnog pogona parnim i pozvao petrohemijska preduzeća da prouče mogućnost korišćenja nuklearne energije za snabdevanje parom i toplotom.

Važno je da se kineska industrija nuklearne energije razvija uglavnom uz pomoć Rusije. Ista nuklearna elektrana Tjanvan u kojoj je proradio generator pare još uvek nije radila punim kapacitetom. Izgradnja je počela u oktobru 1999. godine i postala je prvi primer civilne nuklearne saradnje između Rusije i Kine.

U nuklearnoj elektrani sada ima šest ruskih blokova (iako je kontrolnu sobu projektovao Simens), a postavljena su još dva.

Nuklearna elektrana će raditi punim kapacitetom do 2027. godine, a tada će postati najveća nuklearna elektrana na svetu, sa proizvodnim kapacitetom većim od 9.000 MV. Ne zna se, međutim, da li su ruski stručnjaci pozvani da dizajniraju inovativni generator pare.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija