• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.09.2024

00:00

Šta se ovo dešava sa Evropom?! Svet više nikada neće biti isti: Predsednik Portugala najavio promene na koje niko nije spreman!

Reuters

Vesti

Šta se ovo dešava sa Evropom?! Svet više nikada neće biti isti: Predsednik Portugala najavio promene na koje niko nije spreman!

Podeli vest

Govoreći na završnoj ceremoniji Nacionalnog susreta mladih u Aveiru, predsednik Portugala Marselo Rebelo de Soza je izjavio da se Evropa nalazi na kraju istorijskog ciklusa i na početku drugog, prenosi "Euraktiv".

Portugalski predsednik je upozorio na "duboku krizu evropskih političkih sistema" dodajući da je neophodno "napraviti rezove".

- Mi se nalazimo na prekretnici, posle koje svet neće ostati isti - rekao je Soza, upozoravajući da će svet posle američkih izbora, kakav god bio njihov ishod, postati drugačiji, kao i posle promena u Kini, pozicioniranja Ruske Federacije ili sila u usponu poput Južne Afrike, Brazila, Turske i Indije.

Prema rečima šefa portugalske države, postoji osećaj da se svet menja, a ratovi se obično dešavaju u periodima neizvesnosti.

- Otuda potreba da se borimo za mir u Evropi, Africi, ali i na Bliskom istoku - dodao je predsednik Portugala.

Rebelo de Soza je rekao da su ovi sistemi pravljeni u neko drugo vreme i da su trajali "po inerciji".

Kako je naglasio: "Evropski politički sistemi su u dubokoj krizi i zato se stvaraju praznine kroz koje ulaze nove realnosti, koje će neki nazvati populističkim, jer se ovi sistemi, napravljeni za posledice Drugog svetskog rata, sada nalaze u krizi."

On smatra da se politički sistemi nisu prilagodili digitalizaciji, klimatskim promenama, naučnom i tehnološkom napretku, povećanoj mobilnosti i težnjama mladih ljudi.

- Alternativa je stara po idejama, po strukturama, po organizaciji, i sa starim ljudima, to je problem Evrope - kaže Soza, upozoravajući da "Evropa zaostaje" i da je "izgubila zamah", iako vodi borbu protiv klimatskih promena i migracija.

Za portugalskog predsednika postoje i "pozitivni faktori", kao što su fondovi EU, ali samo na kratko.

- Nije novac ono što rešava problem, već znanje - istakao je Soza, tvrdeći da je "od suštinskog značaja da mladi ljudi stignu do centara odlučivanja u opštinama, regionima i takozvanoj centralnoj vlasti."

To je neizbežno, dodao je portugalski predsednik, jer, "ako se to ne desi, ovo vreme će biti izgubljeno ".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Šok na izborima u Nemačkoj! Političarka koja brani Srbiju i mrzi NATO ostvarila neočekivan rezultat: Njene reči o agresiji na SRJ odzvanjaju Evropom!
VELIKE PROMENE

Šok na izborima u Nemačkoj! Političarka koja brani Srbiju i mrzi NATO ostvarila neočekivan rezultat: Njene reči o agresiji na SRJ odzvanjaju Evropom!

Sara Vagenkneht, nekada vodeća figura socijalističke levice u Nemačkoj, koja je osnovala je stranku Savez Sara Vagenkneht (BSV) nakon napuštanja stranke Levica, na jučerašnjim izborima u pokrajinama Tiringiji i Saksoniji osvojila je 16 odsto i 12 odsto glasova. Vagenkneht je poznata po oštroj kritici NATO-a i podršci Srbiji, kao i kritikama prema režimu u Prištini.

03.09.2024

10:40

sledeća vest

Vesti

TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)
Live TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)

Nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) slavi istorijski uspeh, velikom pobedom u istočnoj državi Tiringiji, a malo joj je nedostajalo da osvoji i najviše glasova u drugoj državi, Saksoniji. AfD je u Tiringiji osvojio skoro trećinu glasova, devet procenata ispred konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i daleko ispred tri vladajuće nemačke stranke. Ovo neverovatno političko dešavanje za Informer je komentarisao akademik Dragan Radenović u "Info jutru".

05.09.2024

12:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija