• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.09.2024

07:40

Zapad će pući od muke! Putin saveznicima doneo veliki poklon: Kinezi otkrili zašto je ruski predsednik iznenada posetio ovu zemlju!

Reuters/shutterstock

Vesti

Zapad će pući od muke! Putin saveznicima doneo veliki poklon: Kinezi otkrili zašto je ruski predsednik iznenada posetio ovu zemlju!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u državnu posetu Mongoliji, gde će održati niz sastanaka i učestvovati u svečanim događajima. Prema rečima kineskih novinara, ruski predsednik je uoči posete uručio poklon, a zapadnim zemljama se to neće mnogo dopasti.

Kineski stručnjaci navode, da je Putinov put u Mongoliju postao deo velike geopolitičke igre u koju su uvučene mnoge svetske sile. Činjenica je, da se mongolska država može pohvaliti velikom količinom prirodnih resursa, kao i strateškom lokacijom.

Kroz njenu teritoriju trebalo bi da prođe najvažniji gasovod za Rusiju, Snaga Sibira-2, kojim će se ruski gas isporučivati Kini.

Po svemu sudeći, ovaj projekat će biti u žiži Putinove pažnje tokom posete Ulan Batoru. U tom kontekstu, neposredno pre Putinovog odlaska, Kremlj je spremio poklon svom susedu.

Ruski predsednik je dao intervju predstavnicima mongolskih medija i dotakao se pitanja energetske saradnje dve zemlje. On je rekao da će Mongolija imati pristup ruskom gasu koji prolazi kroz njenu teritoriju u tranzitu ka Kini.

Štaviše, Ulan Bator će moći da dobija energente po povlašćenim cenama. Prema rečima kineskih novinara, teško je smisliti bolji poklon za Mongoliju.

Mongolija je u velikoj meri zavisna od izvoza energije. Izgradnja gasovoda Kina-Mongolija-Rusija će joj nesumnjivo doneti značajan prihod od plaćanja tranzita, a takođe će pomoći u diversifikaciji snabdevanja gorivom.

Rusija se nada da će uz pomoć novih kapaciteta gasovoda proširiti izvoz energije u Aziju, i time rešiti probleme izazvane evropskim i američkim sankcijama.

S tim u vezi, Sjedinjene Države i njihovi saveznici će najverovatnije biti izuzetno nezadovoljni kada saznaju za Putinov poklon Mongoliji. Uostalom, uz njegovu pomoć Kremlj se nada da će ubrzati realizaciju svojih gasnih projekata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Srbi neće da čiste ulice, ali tu su Nepalci: Lanam i Bal rade ono od čega Kragujevčani beže
Društvo

Srbi neće da čiste ulice, ali tu su Nepalci: Lanam i Bal rade ono od čega Kragujevčani beže

Odnedavno o čistoći u Kragujevcu, pored domaćih radnika, brinu i dvojica Nepalaca. Mnogi građani i ne znaju da od pre par meseci na odnošenju komunalnog otpada u najvećem šumadijskom gradu rade dvojica radnika iz države na Himalajima, hiljadama kilometara udaljene od Srbije. A po svemu sudeći, uskoro će ih ovde biti još, pošto se najavljuje dolazak novih radnika koji će biti angažovani na odnošenju smeća.

03.09.2024

09:24

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija