• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.10.2024

13:40

Hitno! Počinje najstrašniji udar na Putina od početka rata! Ceo svet na nogama, da li će Rusija ovo preživeti?! Svi čekaju udarnu odluku...

Shutterstock, Reuters

Vesti

Hitno! Počinje najstrašniji udar na Putina od početka rata! Ceo svet na nogama, da li će Rusija ovo preživeti?! Svi čekaju udarnu odluku...

Podeli vest

Ako Saudijska Arabija sprovede planove za povećanje proizvodnje nafte kako bi zaštitila svoju poziciju globalnog lidera na naftnom tržištu, Moskva bi mogla ostati bez sredstava za vođenje svoje ratne ekonomije, piše Politiko.

Rijad je sve frustriraniji neuspehom drugih petrodržava da usklade smanjenje proizvodnje nafte radi povećanja cena na oko 100 dolara po barelu — što je znatno više od trenutnih 70 dolara.

Trgovci naftom smatraju da je Saudijska Arabija sada spremna da odgovori, koristeći svoju moć da preuzme tržišni udeo i poveća profit izvozom više nafte, čak i uz pad cena.

Posledice po rusku ekonomiju

Ova strategija mogla bi značajno oboriti cene nafte, što bi predstavljalo ozbiljan problem za ruskog predsednika Vladimira Putina. Nafta i gas su u protekloj deceniji bili najveći pojedinačni izvor prihoda za rusku državu, čineći čak polovinu državnog budžeta.

Mihail Krutikhin, ruski analitičar za energetiku sa sedištem u Norveškoj, izjavio je da bi mogući potez Saudijske Arabije predstavljao „ogroman rizik“ za ruski budžet, s obzirom na preveliku zavisnost od prihoda od nafte. Ovo je samo jedan od nekoliko nepredvidivih faktora na horizontu, uključujući i američke predsedničke izbore.

„Dakle, sada nam ostaje samo da se opustimo i čekamo – obavezno ponesite kokice“, rekao je Krutikhin.

Plan Saudijske Arabije i izazovi za Rusiju

Saudijska Arabija „savršeno razume da ruske kompanije ne poštuju zahteve o smanjenju proizvodnje, pa stoga prave sopstvene planove“, dodao je Krutikhin.

Aleksandra Prokopenko, ekonomistkinja i saradnica Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, složila se da su ulozi visoki za Kremlj.

- Po trenutnim kursevima, pad cena nafte od 20 dolara doveo bi do smanjenja prihoda za 1,8 triliona rubalja (20 milijardi dolara), što je ekvivalentno otprilike 1 odsto ruskog BDP-a - rekla je.

- Vlada bi se suočila s izborom da li da smanji potrošnju — što je malo verovatno tokom rata — ili da prihvati inflatorne pritiske i visoke kamatne stope - dodala je Prokopenko.

Moguća promena saudijske strategije

Prošle nedelje, „Fajnenšel tajms“ je izvestio da bi Saudijska Arabija mogla da odustane od svojih dugoročnih ambicija da ograniči snabdevanje sirovom naftom kako bi podigla cene na oko 100 dolara po barelu.

Stručnjaci za naftno tržište nemaju sumnje da Saudijska Arabija ima ogromne kapacitete za proizvodnju i izvoz, te bi mogla da promeni taktiku i usmeri se ka tržišnoj dominaciji kroz povećanje obima.

- Globalna ekonomija je prilično usporena, a potražnja za naftom nije onakva kakvu bi Saudijci želeli. Neki proizvođači, uključujući Rusiju, dosledno premašuju svoje kvote, što znači da su cene daleko od 100 dolara po barelu, a Saudijci gube strpljenje. Ovo bi bio način da Saudijska Arabija pošalje upozorenje tržištu da će delovati - rekao je Adžaj Parmar, direktor za analitiku naftnog tržišta u firmi ICIS za robnu inteligenciju.

Rusija i OPEC+ sporazum

Rusija, zajedno sa zemljama poput Kazahstana i Iraka, optužena je za isporuku više nafte nego što je dogovoreno sa OPEC+ kartelom, koji okuplja naftne države radi kontrole globalne ponude i cene. Moskva je konstantno premašivala svoju dobrovoljnu kvotu, koja trenutno iznosi 8,98 miliona barela dnevno, uprkos stalnim obećanjima da će proizvodnju uskladiti sa ciljem.

Profit Rusije od fosilnih goriva porastao je za 41 procenat samo u prvoj polovini ove godine, prema podacima ruskog Ministarstva finansija, uprkos zapadnim sankcijama uvedenim zbog rata u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Evo koliko u Beogradu košta grobno mesto: Sve zavisi od nekoliko faktora
Društvo

Evo koliko u Beogradu košta grobno mesto: Sve zavisi od nekoliko faktora

U Beogradu ima oko 200 grobalja, ali samo na nekoliko njih je moguće izgraditi novo grobno mesto. U većini slučajeva sahranjuje se na mestima već postojećih grobnica, čiji je "zakup" istekao, a taj rok obično ide do 50 godina. Cene grobnih mesta kreću se od 19.500, pa do i više od 600.000 dinara u zavisnosti od toga za koliko je grobnica ljudi predviđena, a jedna sahrana u proseku košta 95.728 dinara (oko 820 evra), odnosno 115.228 dinara ili oko 985 evra (sa izgradnjom novog grobnog mesta).

03.10.2024

14:35

TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča
Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

03.10.2024

14:31

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija