• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Tomković

01.06.2024

19:31

Nema mnogo igrača kao što sam ja! Birmančević puca od samopouzdanja (VIDEO)

Informer

Fudbal

Nema mnogo igrača kao što sam ja! Birmančević puca od samopouzdanja (VIDEO)

Podeli vest

Moje najjače oružje je što napadam dubinu i tako stvaram probleme protivniku, a takvih igrača je malo, pogotovo u našoj reprezentaciji, poručuje Veljko Birmančević!

Fudbaler Sparte iz Praga, s kojom je ove sezone osvojio "duplu krunu" u Češkoj, vratio se u nacionalni tim posle tri godine. Nije odigrao ni minut u proteklim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali se pomalo neočekivano našao na konačnom spisku putnika za Nemačku.


Piksija je ubedio izvanrednim partijama u dresu praškog kluba, budući da je upisao 22 gola i 12 asistencija, ali i činjenicom da se jednako dobro snalazi na poziciji levog krila, desnog krila, pa i "desetke".


Ubeležio je dosad tri nastupa za "orlove", ali sve u prijateljskim utakmicama. Iako bi na EP mogao tek da debituje na takmičarskim mečevima za Srbiju, Birmančeviću ne fali samopouzdanja.


- Pre svega, presrećan sam zbog poverenja koje mi je ukazao selektor. Odličan je osećaj. Dugo nisam bio ovde. Što se tiče mojih igara i pozicije koja bi najviše odgovara - u formaciji 4-4-2 i 4-3-3 najviše igram kao levo krilo, a ponekad i desno. U Spartinoj formacji 3-4-2-1 igram na poziciji iza špica, tu smo nas dvojica, pa mogu i levo i desno. Osećam se odlično samo da igram u napadu. Moja najveća vrlina je što stalno napadam prostor i dubinu, a mislim da nema mnogo igrača koji to rade, pogotovo u reprezentaciji. Mislim da u tom segmentu mogu da pomogem timu, da napadam dubinu i da tako napravim problem rivalima. Uporan sam. Mogu po 20-30 puta da napadnem dubinu, da se ponavljam, volim da koristim te stvari koje znam. Mislim da je to najpametnije u fudbalu, da radiš ono u čemu si dobar, bez mnogo filozofije - kaže Birmančević.


Mladi krilni igrač odiše samopouzdanjem, ali takođe više puta naglašava da će biti zadovoljan bilo kojom minutažom na EP.


- Ovde sam došao pre svega nakon dobre sezone u klubu, sezone sa mnogo golova i asistencije i uz osvojenu "duplu krunu", ali da se borim za svoje mesto. Koliko god da dobijem šansu, pet minuta, deset minuta, ja ću dati sve od sebe da je iskoristim. Čak i ako ne dobijem šansu da igram, biću ponosan to sam uopšte ovde. Daću sve od sebe kao u klubu, a tamo me svi znaju da sam borac i u ofanzvi, i u defanzivi - dodaje nekadašnji polaznik Partizanove omladinske škole.

 

 

 


Sezona na izmaku nije došla iznenada i nije jedina u kojoj je Birmančević skrenuo pažnju na sebe. Ipak, između prvog Piksijevog poziva i poslednje prošlo je tri godine! Bivši igrač Čukaričkog priznaje da se, kako se sezona bližila kraju, nadao pozivu na EP, ali do poslednjeg časa je trajala neizvesnost.


- Namestilo se u odličnom trenutku da se vratim ovde. Biće pravo iskustvo za mene da idem na EP i veruem da će mi pomoći kasnije na klupskom nivou, da odem na viši stepenik. Želim da odem u neku od "liga petice". Pa, da posle toga budem spreman i za sledeće Svetsko prvenstvo. Inače, uvek razmišljam korak po korak, od meča do meča. Volim da odradim sve obaveze maksimalno. Kako je išla sezona, a bilo je golova, asistencija, nadao sam se pozivu. Video sam pred kraj sezone da sam blizu povratka u reprezentaciju. Ali sam nastavio da radim kao što uvek radim. Nadao sam se, ali nisam bio siguran jer nisam bio dugo u timu - objašnjava Birmančević.


Budući da nije prošao kvalifikacije sa "orlovima" i da ne igra u "ligama petice", možda bi mogao da se provuče ispod radara skautima naših protivnika u grupi na EP, pa bi mogao da bude Piksijev džoker, tajno oružje.


- Ako dobijem šansu, kolika god da bude, daću sve od sebe da je iskoristim. Ne možeš nikad da znaš hoćeš li dati gol, ali svaku šansu ću probati da iskoristim. Došli smo da se borimo za svoju zemlju, ali selektor je taj koji odlučuje ko će da igra i koliko. Ja sam tu šta god da treba, uvek sam tu za svoju zemlju. 

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Konačno, Birmančević veruje da "orlovi" mogu da prođu grupu sa Engleskom, Danskom i Slovenijom.


- Mentalitet je najbitnji u fudbalu, a mi imamo mnogo igrača koji su ove sezone osvajali lige i kupove. Dokazali su da mogu i znaju da pobeđuju, a to je potrebno da imaš da bi ostvario veliki rezutat. Ako budemo igrali kao što smo počeli da treniramo, siguran sam da ćemo proći dalje - podvlači Birmančević.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija