• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Nedeljković

24.04.2021

08:58

SPREČENO JE UBISTVO FUDBALA! Legendarni as Zvezde opleo po Realu, Juventusu...

Fudbal

SPREČENO JE UBISTVO FUDBALA! Legendarni as Zvezde opleo po Realu, Juventusu...

Podeli vest

Klubovi koji su hteli da formiraju svoje takmičenje obogatili su se preko UEFA, a sad kad su u finansijskim problemima, hteli su da se spasu tako što bi ubili fudbal, kaže Dejan Savićević, predsednik FS Crne Gore i član IO FIFA

Superliga bi ubila fudbal i drago mi je što nije zaživela, kaže za Informer predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević!

Predstavnik Evropske fudbalske unije (UEFA) u Izvršnom odboru Svetske fudbalske federacije (FIFA) ističe da su se klubovi koji su pokušali da oforme svoje takmičenje žestoko osramotili.

Koji, bre, Totenhem?

Florentino Perez će da određuje ko je veliki, a ko nije? Ne znam po kojoj je to logici Totenhem veliki klub
Dejan Savićević


- Mnogo je ružno to što su uradili Real Madrid, Juventus i ostali klubovi iz Superlige. Njihovi predstavnici bili su dvolični. Pravili su se da sarađuju sa UEFA, a istovremeno su iza leđa radili na formiranju svoje lige. Jasno je da od toga sada nema ništa, ali mnogo je bezobrazno, da ne upotrebim i neku težu reč, što su uopšte i pokušali. To bi bilo ubistvo fudbala, nema šanse da bi se održalo, čak i da su uspeli da je formiraju - ocenjuje Savićević.

Preplaćivali igrače

Motiv za formiranje Superlige bio je novac, jer se ispostavilo da 12 klubova osnivača Superlige trenutno duguje zastrašujućih 8,5 milijardi evra. Zbog toga su pronašli finansijera, američki investicioni fond "Džej Pi Morgan", koji je bio spreman da im te dugove pokrije kroz bonuse i nagrade u Superligi.

Foto: reuters

 

 

Jednoglasna podrška

 

Predsednici svih fudbalskih saveza iz Evrope podržali su Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) u borbi protiv Superlige, otkrio je Dejan Savićević.
- Bio sam na samitu UEFA u Montroju juče i prekjuče i tamo nisam sreo čoveka koji je pričao pohvalno o Superligi, baš nijednog. Svih 55 predstavnika nacionalnih saveza podržalo je UEFA, čak i predstavnici iz Italije i Španije, iako su njihovi klubovi bili osnivači te neslavne lige. Svako ko želi dobrobit fudbalu stao je na stranu UEFA. Siguran sam da će predsednik Aleksandar Čeferin naći način da zaštiti svoja takmičenja kako se nešto slično ne bi opet desilo - ističe Savićević.

- Poenta cele priče je što su klubovi koji su oformili Superligu u ogromnim finansijskim problemima. Za to im nije kriva UEFA. Oni su se preko UEFA bogatili, igrali njena takmičenja, podizali sebi cenu i dovodili preplaćena pojačanja. I sad kad su shvatili da je takav način poslovanja neodrživ, rešili su da okrenu leđa UEFA i nađu spas u nekom ko će da im plaća da igraju između sebe. Najbolju stvar im je rekao predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, kad ih je pitao gde su bili pre 20-30 godina. Nisu imali novac i samim tim nisu ni bili veliki klubovi, tada su postojali neki drugi velikani - kaže Savićević.

Šansa za svakoga

Superliga je trebalo da bude praktično zatvoreno takmičenje u kojem bi osnivači imalo zagarantovano mesto. Savićević naglašava da je od suštinske važnosti da svi evropski klubovi imaju šansu da igraju u Ligi šampiona.

- Draž Lige šampiona je u tome što klubovi iz zemalja kao što su Srbija i Crna Gora mogu da se nadaju da će, ako to zasluže na terenu, moći da se takmiče sa najboljima. Svako ima priliku da se dokaže, a ne da predsednik Florentino Perez određuje ko je veliki, a ko mali klub. On kaže da nije zvao Bajern u takmičenje, a zvao je Totenhem. Ne znam po kojoj je to logici Totenhem veliki klub, a Bajern nije. Pritom, nije istina da nije zvao Bavarce. Možda nije lično on, ali njegovi ljudi jesu, a Bajern ih je odbio. Sramno je to što su pokušali da urade - zaključuje Savićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sladjan

pre 3 godine

Da zvezda Ili bilo koji klub sa balkana duguje milijardu evra,svake godine bi ladno igrali najmanje cetvrtifinale lige sampiona......vece rezultate bi imali od reala sigurno

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija