• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vladimir Tomković

25.11.2022

21:03

DIREKTOR REPREZENTACIJE SRBIJE STEVAN STOJANOVIĆ DIKA ZA INFORMER: Potcenili smo sebe i prerano se predali

Starsportphoto

Fudbal

DIREKTOR REPREZENTACIJE SRBIJE STEVAN STOJANOVIĆ DIKA ZA INFORMER: Potcenili smo sebe i prerano se predali

Podeli vest

Previše smo poštovali Brazil, a sebe smo potcenili i predali se već na poluvremenu, kaže u razgovoru za Informer direktor reprezentacije Srbije Stevan Dika Stojanović

Dan posle poraza od “karioka” na startu Svetskog prvenstva u Kataru Dika je sumirao utiske, objasnio nam čime je to bio neprijatno iznenađen Dragan Stojković Piksi, ali i šta svi u taboru srpskog tima očekuju od mečeva sa Kamerunom i Švajcarskom.

Potcenili sebe

Kakva je atmosfera među igračima i u stručnom štabu dan posle poraza od Brazila?

Foto: printscreen

 


- Skoro da nije bilo spavanja, a bilo je priče do jutarnjih sati. Ništa nije tragično, znali smo da je Brazil favorit, to je petostruki osvajač Svetskog prvenstva i glavni kandidat za osvajanje Mundijala. To su juče i dokazali igrom protiv nas. Malo smo analizirali igru i mislim da smo ih previše respektovali. U redu je da poštuješ Brazil, treba tako, ali ne valja kad potceniš sebe.

 

 Vaš je utisak da su igrači potcenili sebe?

- Da. Mi smo sebe baš potcenili i čini mi se da smo se već u poluvremenu predali. Kao da su igrači u svlačionici pomislili da protiv onako jakog Brazila ne mogu ništa da urade, pa su odmah računali da imaju još dve utakmice u kojima treba da tražimo prolazak dalje. Moj je utisak kao da im se to vrtelo u glavama i naravno da im je odmoglo.

Foto: Predrag Milosavljević

 

Smatrate li da statistički podatak o šutevima u okvir gola, 10:0 u korist Brazila, najbolje govori o odnosu snaga?

- Selektor je imao problema oko sastava tima. Naši špicevi Vlahović i Mitrović nisu 100 posto spremni. Zato nismo igrali sa ta dva napadača kako bismo inače počeli utakmicu. Oni bi povukli ekipu visoko gore.

Hajde da nam rastumatiče dve Piksijeve izjave koje su izazvale veliku pažnju. Prva je da je bio neprijatno iznenađen kako je ekipa loše izgledala na fizičkom planu u drugom poluvremenu. Druga je da mu je rečeno da su igrači zdravi, a oni očigledno nisu bili. Gde je došlo do greške, čija je to odgovornost?

-  Da razjasnim, da nema drugih insinuacija. Došlo je do greške u komunikaciji. Selektor se nije najbolje izrazio ili novinari nisu najbolje razumeli šta je hteo da kaže. Piksi jeste pitao igrače da li su OK, da li ih nešto boli ili ne. Konkretno Mitrovića, Vlahovića i Kostića. Ali znali smo da oni ne mogu da istrče utakmicu kao obično, jer u svojim klubovima nisu igrali nekoliko poslednjih utakmica. A to kako ih nije prepoznao, on je više mislio u psihološkom smislu, jer su se predali i kao da se nisu dovoljno borili, kao da nisu verovali.

Cilj Srbije je druga runda

Veruju li da su bolji od Kameruna i Švajcarske?

- Siguran sam da ni Kamerun, ni Švajcarska ne umeju da igraju bolje od nas. Kroz našu igru, onakvu kakvu smo navikli da gledamo od reprezentacije u prethodnih godinu i po, siguran sam da možemo do dve pobede. Naš je cilj druga runda.

Kakvi je danas, u ovom trenutku, situacija sa Mitrovićem, Vlahovićem i Kostićem?

- Oni su zdravi. Mitar je izgurao ceo meč, Kostić je zdrav, ali hteli smo da ga sačuvamo za ove dve utakmice koje slede. Vlahović je isto rekao da je OK. Ništa ih ne boli i to je važno, a teško je računati da će oni sad biti fizički 100 posto spremni.

Foto: Peđa Milosavljević

Selektor Dragan Stojković

Kakav su utisak na vas ostavili Kamerun i Švajcarska u međusobnom okršaju?

- Afričke ekipe su nepredvidive, pa i Kamerun. Imaju par brzih igrača, na njih treba obratiti pažnju. Švajcarska ima koncepciju igre, ne uživaju u lepoti, ali su iz strpljenja dali gol. Čak mogu da kažem da su i srećno dobili utakmicu. Kamerun je u prvom poluvremenu pretio, imao dve ili tri šanse, ali kao da nisu znali da realizuju te prilike. Ne bih rekao da su bili sebični, nego brzopleti. Imaju oni adute i vidite da ovde na Mundijalu nijedan meč nije lak, ali mi znamo svoj kvalitet.

Očekujete li da Brazil dobije i preostala dva meča u grupi?

- Oni ništa neće prepuštati slučaju. Ozbiljna su ekipa i hoće što pre da osiguraju plasman u drugu rundu. Očekujem da protiv Švajcarca izađu u najboljem sastavu i da pobede, a onda bi eventualno mogli za meč sa Kamerunom malo da izmešaju tim. Ali videli ste da je Brazil nas veoma respektovao, odigrali su sa 100 posto snage.

Na osnovu reakcije kod prvog gola, kad je cela klupa skočila i uletela na teren, a Tite poleteo u zagrljaj kolegama, baš je delovalo da im je laknulo. Kako je vama izgledalo?

- Upravo tako. Ipak su nas respketovali, nije bilo ono “ma koja Srbija”. Njih 200 miliona, nas koliko? Šest. 

Foto: Predrag Milosavljević

 

Naši igrači davali su velika obećanja pre meča, velike izjave o pobedi, o četvrtfinalu i polufinalu Mundijala. I onda kad se desi takav meč u kojem Brazil zaista izgleda kao liga iznad, da li postoji strah da će opasti moral ekipi?

- Možda je i bolje da se malo spusti euforija. Jeste se puno pričalo. Lično sam uvek za umerene izjave. Ali vraćam se na ono da smo sebe previše potcenili. I verujem da se u narednim utakmicama neće desiti da toliko padnemo.

Piksi je pričao da će morati drugačije da bira tim za naredne mečeve, da igraju zdravi i spremni. Znači li to da će biti i neke promene plana u smislu slabijih treninga, više dana odmora?

- Nisam o tome pričao sa stručnim štabom, jer se ne mešam u njihov posao. Kad je turnirsko takmičenje tu nema velikog intenziteta, već samo trening oporavka. Da se osvežiš, da budeš spreman za sledeću utakmicu. Ne znam šta će tačno da rade, to je pitanje za Piksija.

Ako pobedimo Kamerun, onda će utakmica sa Švajcarcima opet da bude “na nož”. Pogotovo zbog predistorije sa prošlog Mundijala. Da li je to dobro ili loše po nas?

Porodice posetile igrače

- Tako se namešta, da nam ta utakmica odlučuje. Ali hajde da prvo preskočimo Kamerun. Da to rešimo kako treba i biće vremena za Švajcarsku.

Foto: Predrag Milosavljević

 

Svim igračima su doputovale porodice, supruge, deca, devojke... Kad se viđaju sa njima, kakav je plan?

- Nema tu nekog striktnog pravila, jer su momci izuzetno korektni i nema tu nikakve greške. Ne zloupotrebljavaju tu slobodu koju imaju. Juče su ih malo obišle porodice, pre podne, pre odlaska na trening, i sigurno im je prijalo.

Imate li mir u hotelu Riksos?

- Da, izolovani smo u svom delu hotela i potpuno smo sami kad tako poželimo. Kad hoćeš da se vidiš s ljudima, onda odeš u drugi, da kažem otvoreni deo hotela. A u svom delu imamo totalni mir, svoje prostorije za ručak, za trening, za sastanke, za odmor... Imamo dva bungalova na samoj plaži, lepa hladovina, tu momci siđu da se druže, a tu isto niko od gostiju ne može da priđe. Kad je igračima potreban mir, imaju idealne uslove. Zadovoljno smo sa svim uslovima, stvarno je lepo.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 1 godinu

Ko je ovaj Dika Stojanovic?Ja sam stvarno imresioniran njegovim izjavama.Pitam se zasto uvek nasi celnici za saradnike uzimaju ljude gluplje od sebe , a hoce dobar rezultat?!Pogledajte strucni stab reprezentacije i Upravni odbor FSS, pogledajte sva ta imena i sve ce vam biti jasno da su to iskljucivo prijatelje Piksijeve zene.Oni su u Kataru sada se one druze.Nema buducnosti niti nastavka takmicenja.Bice to jos jedna sramna fudbalska bajka.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17