• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.12.2022

06:58

SRAMOTA, FIFA SE PRAVI LUDA! Binić ogorčen: Prezime Jašari simbolizuje čoveka koji je ratovao protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

REUTERS/Suhaib Salem

Fudbal

SRAMOTA, FIFA SE PRAVI LUDA! Binić ogorčen: Prezime Jašari simbolizuje čoveka koji je ratovao protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

Podeli vest

Džaka posle trijumfa Švajcarske nad Srbijom (3:2) na SP obukao dres sa prezimenom Jašari, a svetska kuća fudbala smatra da to nema nikakve veze sa Ademom Jašarijem, osnivačem zločinačke OVK, prenosi britanski "San"

Rođen je u Bazelu pre više od 30 godina, ali šiptarske korene ne zaboravlja i Srbe provocira gde stigne. Za najnoviju provokaciju Granit Džaka, kapiten fudbalske selekcije Švajcarske, ipak neće biti kažnjen jer FIFA ne smatra da je u njegovom oblačenju dresa sa prezimenom Jašari bilo političke konotacije.

Džaka je pomenuti dres sa brojem 26 i prezimenom Jašari obukao posle utakmice grupne faze Mundijala protiv Srbije u kojoj je Švajcarska slavila sa 3:2 i eliminisala "orlove" sa turnira, a kako prenosi britanski "San", fudbaler Arsenala neće snositi nikakve posledice.
Prave se ludi

Sramota je da se FIFA u ovom slučaju pravi luda na evidentnu provokaciju sa jasnom političkom konotacijom
Dragiša Binić

Voli momka

Jasno je, međutim, i vrapcima na grani da je fudbaler albanskog porekla podsetio na Adema Jašarija, osnivača zločinačke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je ubijen u martu 1998. godine dok se nalazio na čelu pomenute terorističke organizacije.

Džaka je posle utakmice naveo da njegov sramni gest nema nikakve veze sa politikom i da je samo želeo da podrži mladog fudbalera Ardona Jašarija sa kojim provodi mnogo vremena. Reč je o momku koji je u septembru debitovao za A selekciju iz Švajcarske, koji je poreklom sa Kosova i Metohije.

- Nema nikakve političke ideje iza dresa. Ardon je momak kog stvarno volim i sa kojim provodim dosta vremena svakog dana. U njegovim godinama stigao sam daleko koliko i on i često traži savete od mene, tako da sam mu obećao da ću obući dres - poručio je Džaka.

Međutim, i vrapcima na grani je jasno da je dres sa prezimenom Jašari bio nova provokacija upućena srpskim fudbalerima i srpskom narodu. Da je tako, smatra i bivši fudbaler Crvene zvezde i član legendarne generacije koja je u Bariju 1991. godine postala prvak Evrope - Dragiša Binić.

- Sramota je da se FIFA u ovom slučaju pravi luda na evidentnu provokaciju sa jasnom političkom konotacijom. Prezime Jašari simbolizuje čoveka koji je ratovao protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i toga su svesni i Džaka i ljudi koji sede u Nionu - izjavio je Binić za Informer.

Foto: tanjug

Zoran Gajić

Gajić: Dvostruki aršini


Ministar omladine i sporta Zoran Gajić kaže da je odluka FIFA da ne sankcioniše Granita Džaku očekivana, jer kada su u pitanju prekršaji protiv naše države, tada važe dvostruki aršini. On smatra da bi srpski fudbaleri i te kako dobili kaznu da su nešto slično uradili na utakmici protiv Švajcarske.

- Mene to uopšte ne iznenađuje. To nije ništa novo kada su u pitanju međunarodne sportske institucije. U pitanju su dvostruki aršini. Kada god im se učini da je neko od srpskih sportista napravio neki prekršaj, odmah kažnjavaju, a kada su drugi u pitanju, naravno nema nikakve kazne. Video sam Džakino objašnjenje, meni to ne pije vodu - kaže Gajić za naš list.

Foto: Peđa Milosavljevic Informer

Šaćiri i Džaka provociraju u Rusiji

 

Stalno provocira

Podsetimo, Džaka je i na prethodnoj utakmici između Srbije i Švajcarske, odigranoj 2018. na Mundijalu u Rusiji, takođe provocirao srpske fudbalere i navijače praveći rukama dvoglavog orla koji simbolizuje takozvanu "veliku Albaniju".

- Neverovatno je da je FIFA zaboravila na taj gest Džake od pre četiri godine, kada je razmatrala da li da ga kazni zbog Jašarijevog dresa. Evidentno je da se radi o čoveku koji na svaki način pokušava da isprovocira Srbe - dodao je Binić.

Bonus video

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17