• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dejana Kljajić

03.12.2020

10:59

ŽELJKO REBRAČA ZA INFORMER! Jokić je lider, ali nije vođa kao Đorđević i Danilović!

Košarka

ŽELJKO REBRAČA ZA INFORMER! Jokić je lider, ali nije vođa kao Đorđević i Danilović!

Podeli vest

Nikola Jokić je vođa na terenu, ali se ipak razlikuje od lidera iz moje generacije, Saše Đorđevića i Predraga Danilovića, kaže za Informer naš čuveni košarkaš Željko Rebrača!

Centar koji je sa reprezentacijom Jugoslavije bio šampion sveta, olimpijski vicešampion i dva puta prvak Evrope ističe da bi Jokić svakako imao mesta u tom našem legendarnom timu iz devedesetih godina.

Šta mislite o Nikoli Jokiću, da li je on rođeni lider poput onih koji su igrali u vašoj generaciji?

- Nikolu bih nazvao tihim liderom. Nije mnogo glasan, ali svojim igrama vuče ekipu. Posvećen je košarci, pripremi, njegova košarkaša inteligencija je ogromna. On svojim pristupom daje primer drugim igračima. Možda se ne vidi da je vođa kao što se videlo kod Đorđevića i Predraga Danilovića, ali to je samo zato što Jokić na drugi način vodi ekipu.

Foto: USA Today

 



Đorđević i Danilović su izjavili da Nikola Jokić, pa čak ni sjajni Luka Dončić, ne bi mogao da bude deo vaše čuvene generacije i da bi u tom timu mesta bilo samo za Bogdanovića. Da li ste saglasni s tim?

- Košarka tad i ova koja se igra sad različite su. U NBA se u naše vreme igralo mnogo snažnije, sa snažnijim odbranama, na manji broj poena. Sad je to sve kao ol-star utakmica. Igra se jedan na jedan, da bude što više koševa kako bi igra bila interesantna publici, posebno mlađim generacijama. Ipak, mislim da bi Jokić svakako imao mesta i u našoj ekipi.
 

Nisam razlupao svlačionicu 1998.

 

Kružila je priča da ste na Svetskom prvenstvu 1998, posle osvajanja titule, razlupali svlačionicu jer je za najkorisnijeg igrača proglašen Dejan Bodiroga, a ne vi. Da li je zaista bilo tako?
- Ne znam da li je neko pokušao da posvađa Dejana i mene, ali u tome nema ni trunke istine. U tom momentu nisam razmišljao ni o kakvoj nagradi. Ništa nije bilo razlupano, bilo je samo suza radosnica. Ispraćeni smo na taj turnir kao da idemo tamo da budemo osmi ili deveti. A mi smo bili silno motivisani da pokažemo da smo i dalje vrhunski tim. Posle svega kroz šta smo prošli osvojili smo SP i proradile su emocije


Kako gledate na to što su Jokić i još neki igrači nekoliko puta odbili da igraju za reprezentaciju? To je bilo skoro nedopustivo u vaše doba.

- Igrači su tad imali drugačiji mentalitet. Sad klinci mladi odlaze u NBA, a tamo postoje posebna pravila kojima moraju da se prilagode. Košarka je sada biznis, a NBA klubovi štite svoju investicije. Tako je bilo i kad sam ja igrao, a sad je to još izraženije. Ne kažu oni tebi direktno "nemoj da igraš za reprezentaciju", ali ti to saopšte tako da sam možeš da zaključiš da ne bi trebalo.

Koje je onda rešenje za to?

- Košarkaški savez i mi ovde bi trebalo da se prilagodimo tome i da od naših igrača izvučemo maksimum. Moramo da im omogućimo da pruže najviše što mogu. Neće oni nigde da pobegnu, ali svakako da ne žele da se povrede, pogotovo ne u godini u kojoj bi trebalo da potpišu novi ugovor. Siguran sam da bi u toj situaciji 99 odsto ljudi postupilo isto kao i oni.

Foto: Starsportphoto

 

Da li je neuspeh što je Srbija u prethodnih nekoliko godina izgubila tri finala na velikim takmičenjima, a potom na prethodnom Mundobasketu bila peta?

- Ne možemo da gledamo tako. Ima uspona, padova, novih generacija, trenera, mi generalno imamo dobar sistem. Malo je počelo da se kvari, ali treba da vratimo onaj sistem koji smo imali da se pridržavamo toga i uspeh neće da nas zaobiđe. Srebro, mnoge zemlje bi bile zahvalne za tako nešto. Treba da se uklopi i hemija da bi se osvojilo to zlato i svašta nešto. Deli te par sekundi ili par akcija do zlata.

Kako pamtite duele sa Zvezdom i da li je to za vas predstavljalo nešto posebno?

To je uvek specijalno. Dva naša najveća kluba sada, u Jugoslaviji i Evropi. Dueli daju motiv da više radiš, da napreduješ, pokažeš se u najboljem svetlu. Igrati protiv Zvezde, pred njihovim navijačima, steći respekt pred delijama znači. Zvezda i Partizan treba da postoje, da se takmičimo, ali da ne prelaze granicu. Respektujem sve igrače koji su igrali u Zvezdi kao i obrnuto.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17