• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

03.04.2022

10:08

Žarko Šešum za Informer o rivalima Srbije u kvalifikacijama za EP: NORVEŠKA JE FAVORIT, ALI IMAMO ŠANSE ZA PRVO MESTO!

Ostali sportovi

Žarko Šešum za Informer o rivalima Srbije u kvalifikacijama za EP: NORVEŠKA JE FAVORIT, ALI IMAMO ŠANSE ZA PRVO MESTO!

Podeli vest

Nekadašnji kapiten Srbije Žarko Šešum izneo je prve impresije posle žreba za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za rukometaše u Nemačkoj 2024.

Bivši kapiten srpske reprezentacije  Žarko Šešum komentarisao je žreb za Evropsko prvenstvo i ekipe u grupi sa Srbijom, Finsku, Slovačku i Norvešku.

Žarko Šešum je trenutno trener mlađih kategorija u ekipi “ Lavovi” iz Bačke Palanke, dok je njegov brat Pero Šešum pomoćnik selektora kadetske reprezentacije Srbije.

Osvajač srebrne medalje na prvenstvu Evrope u Beogradu kaže da je Norveška glavni favorit za prvo mesto, ali da Orlovi imaju svoje šanse u duelu sa Skandinavcima.

Foto: Reuters

 

- Mislim da je grupa zadovoljavajuća. Nama treba da  bude cilj da prođemo na prvenstvo. Norveška je favorit broj jedan, ali i mi imamo kvalitete i ubeđen sam da možemo da se plasiramo - jasan je Šešum. 

Preostale dve ekipe u grupi prethodnih godina nisu imale previše uspeha na međunarodnoj sceni. Finci ne uspevaju da dođu do velikih takmičenja, dok je Slovačka učestvovala na EHF Euro 2022 budući da je uz Mađarsku bila domaćin. 

- Finska i Slovačka nisu ekipe našeg renomea, ali kvalifikacije uvek mogu da budu opasne zato što se igraju tokom cele godine, nikad ne ne zna u kom će sastavu da bude koja reprezentacija.
Finska je jedna reprezentacija koja uvek igra rasterećeno i brzo. Slovačka isto tako, ali mislim da nisu na našem nivou i da bi smo mi trebali da budemo u prve dve ekipe u grupi i plasiramo se na to prvenstvo - 
siguran je Šešum. 

Foto: Reuters

Lazar Kukić

Srpski reprezentativci igraju u dobrim evropskim klubovima, ali im kao kolektivu treba kontinuitet.

- Da, naši igrači svi igraju u dobrim klubovima, u evropskim takmičenjima, dosta su opterećeni EHF kalendarom, tako da definitivno treba biti oprezan. Naša reprezentacija ima kvalitet , igrači su svi u dobrim godinama, ali im fali iskustva, i nastupa u reprezentaciji, to ne može da se uradi na brzinu, tu mora da prođe određeno vreme, ali smo na dobrom putu. Što se tiče samih igrača, sa selektorom Špancem, i mi smo sad u tom njihovom prepoznatljivom stilu gde je srednji bek pokretač i motor igre, što je  u našem slučaju Lazar Kukić koji ima kvalitet da predvodi ekipu, i da oko njega profitiraju ostali igrači. On ima jako dobru sezonu u Benfici, i dobro se razvija, i definitivno mi se sviša kako naša reprezentacija izgleda - iskren je bivši reprezentativac. 

Norveška je broj, bez dileme, jedna od najboljih reprezentacija na svetu. Skandinavsku četu predvodi as Kila Sander Sagosen. 

- Norveška je tu i po rejtingu i kvaiitetu i po formi glavni favorit za prvo mesto, ali imamo i mi svoji aduta i mislim da momci definitivno njima to neće lako prepustiti, tako da imamo svoje šanse čak i za prvo mesto.Visok rejting, dobra reprezentacija, prepoznatljiv skandinavski stil, sa puno trčanja, kao Danska i Švedska. Prethodnih par godina sa ovom generacijom su stalno u vrhu - rekao je Šešum, a potom nastavio u istom ritmu o Sanderu Sagosenu. 

Foto: Reuters

Sander Sagosen (Norveška)

Da, prva zvezda Norveške i trenutno jedan od vodećih igrača na svetu, o njemu ne treba da se troše reči. Vođa nove generacije Norveškog rukometa. Pokazuje svoj kvalitet iz vikenda u vikend, na svim turnirima među najboljim igračima,, definitivno  igrač broj 1, ali Norvežani imaju dosta kvalitetnih igrača koji igraju po jakim klubovima, imaju sigurno reprezentaciju koja na svakom takmičenju ide na medalju.

Nakon Evropskog prvenstva u Mađarskoj od reprezentacije se oprostio Petar Nenadić. Iako nismo dočekali njegov povratnički debi u dresu nacionalnog tima jasno je da će jedan od najboljih rukometaša sveta mnogo nedostajati Srbiji u budućnosti. 

- Sigurno da jeste, on je igrač izuzetnog individualnog kvaliteta koji može dosta da doprinese svakoj ekipi samim tim i našoj reprezentaciji, međutim, to je njegova odluka i treba je poštovati - dodaje Žarko Šešum. 

Bivši reprezentativac, a danas trener u Lavovima iz Bačke Palanke, ipak, u prvi plan ističe tim, a ne pojedinca. 

- Ne možemo da izdvojimo samo Kukića. Mislim da je naš glavni adut odbrana, dobri golmani i da to selektor Đirona vrlo dobro zna i da na tome treba da se bazira naša igra!
Mi imamo dva golmana koja su sličnog kvalitaeta, tako da ne mislim da se gubi ako jedan brani, a drugi ne. Mi smo jedna od retkih ekipa koja ima luksuz da u timu ima dva podjednako dobra golmana, što selektor Đirona dobro zna, i to na sjajan način koristi
- dodao je nekadašnji as Rajn Nekar Levena, a potom objasnio da Srbija ima još mnogo talentovanih čuvara mreže. 

Foto: Starsportphoto

Vladimir Cupara


- Ali mi tu sigurno imamo još mladih golmana. Treći golman je Bomaštar, a na pragu reprezentacije su i Jandrić, Ivanišević. Imamo dobar centralni blok u odbrani sa novim igračem Pešmalbekom, tako da mislim da imamo reprezentaciju koja je dobro pokrivena na svim pozicijama. Sada samo treba biti strpljiiv i ja se nadam kontinuitetu kod svih njih pa da se zajedno radujemo.

Prokomentarisao je i svoju generaciju.

- Mi smo kroz moj reprezentativni staž promenili mnogo trenera, i ja mislim da je to greška, jer smatram da je ključ, kontinuitet i poverenje, i da treba da se istrpi neko vreme, ako je dobro super, ako ne, onda da promenimo, ali nikada nisam bio pristalica onoga da se nešto kako se kaže narodski “prebija preko kolena” i na brzinu. Tako da treba pustiti Đironu za sada, jer je meni lično slika o reprezentaciji pozitivna.

Foto: rss.org.rs

 

Izneo je Šešum mišljenje o Draganu Pešmalbeku koji je izabrao da igra za Srbiju iako je prošao sve mlađe kategorije Francuske reprezentacije.

- Momak koji je trebao da igra za Francusku, ali se odlučio za nas - Pešmalbek. Izuzetno pojačanje za naš nacionalni tim. Sada su modernom rukometu mnogo su traženi i cenjeni igrači, pivotmeni koji igraju u oba pravca, tako da mislim da je ogromno pojačanje, čovek koji igra na visokom nivou, u Nantu, a sledeće sezone prelazi u Vesprem upravo kod Nenadića, igra, sredinu odbrane, ali igra i napad tako da uz Marsenića kapitena reprrezentacije vrlo je bitno da imamo još jednog igrača koji može da igra u oba pravca da bi mogli da držimo taj kontinuitet u igri, da držomo visok tempo, i to je ponaljam još jednom ogromno pojačanje za reprezentaciju.
Takvi igrači su “tražena roba”, koji igraju u sredini odbrane, ali može i da istrči  kontru. Dostojna zamena za Rastka Stojkovića. Ali ponovo, ne smemo zaboraviti Marsenića koji je u najačoj ligi na svetu zaslužio ugovor na pet godina u ekipi Berlina, koja je u borbi za ulazak u Ligu šampiona.

Foto: Rukometni savez Srbije

Dragan Pešmalbek

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17