• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.10.2021

19:24

ĐOKOVIĆ JE OVAKO POKORIO SVET! Mučio se godinama, a onda shvatio - SNAGA NA USTA ULAZI!

USA Today

Tenis

ĐOKOVIĆ JE OVAKO POKORIO SVET! Mučio se godinama, a onda shvatio - SNAGA NA USTA ULAZI!

Podeli vest

Nikada Novak Đoković nije krio kako se hrani, čak je i želeo da probudi svest ljudi, pa je i objavljena knjiga "Serviraj za pobedu" u kojoj najbolji teniser sveta otkriva javnosti kako je uspeo da isrhanom pronađe put do vrha

U jednom trenutku je Novak Đoković mislio da je iscrpljenost povezana sa astmom, promenio je trenera, ali ništa nije pomagalo! Čak je bio i na operaciji nosa, ali rešenje se nije naziralo.

Počeo je srpski as da da praktikuje i jogu kako bi skupio energiju koja mu je ruku na srce i te kako falila! Međutim, doktor i nutricionista Igor Cetojević je predložio jedno rešenje. Često je gledao Novaka na mečevima, temeljno ga analizirao i bio je siguran da je Đoković alergičan na pšenicu. I nije pogrešio! Novak je vrlo brzo izbacio gluten, a njegov uspeh je vrtoglavo krenuo!

Foto: Starsportphoto

 

Ali to nije sve! O svemu se može diskutovati, ali ishrana je jedna od tema o kojoj će uvek biti različitih komentara, mišljenja i stavova. Objasnio je Srbin nedavno koncept autofagije, čime je ovaj termin preko noći zaživeo u narodu!

Celer

Ujutru uzmem malo tople mineralne vode s limunom i limetom. Potom zavirim u frižideru, gde držim zelene stabljike celera. Njih ubacim u sokovnik za hladno ceđenje, kako bih dobio sok od celera -  kaže Novak.

Sve je više ljudi u svetu, posebno u Srbiji koju su makar na kratko, pokušali da urade ono što novak  čini, makar i na nekoliko dana! Objasnio je kojom namirnicom obično započinje jutro, otkrio je do detalja ishranu pred najveće izazove:

- Skoro sam pričao o autofagiji. Nije to izgladnjivanje. Jedeš, ali u određenom vremenskom prozoru. Kada ne jedeš i dalje konzumiraš tečnosti, stvari koje ne opterećuju digestivni sistem, oduzima ti energiju, samo hrana koja ti je potrebna za trening - objasnio je načelni koncept ovog načina ishrane.

Foto: tanug/ap

 

Izbacio gluten i pokorio svet

– Gluten je belančevina koja se nalazi u većini žitarica, sa izuzetkom pirinča i kukuruza, kao i u pekarskim i drugim proizvodima dobijenim od njih. Takođe se izostavljaju i namirnice u kojima gluten može da bude dodat kao aditiv, poput suhomesnatih proizvoda, kečapa, prerađene hrane. 

Zatim je objasnio kako se hrani pred mečeve

- Pred mečeve ne jedem mnogo, ne pojedem četiri jaja sa slaninom ujutru, a znam da ima i takvih sportista. Finale Vimbldona je bilo u 14 časova po lokalnom vremenu, najviše bih bio na tečnostima i laganoj hrani pred mečeve, na primer - batat. Bareno povrće bez začina i ulja, samo da mi da snage i energije, voće pre toga. Ovsene pahuljice i tako to. Onoliko koliko ja osećam da je potrebno i naravno i dosta tečnosti. Hidriram se sa vitaminskim tečnostima i sportskim pićima. Ali, to sam ja! Znam dosta sportista koji vole da se najedu i osećaju sitost i da je to to.

Foto: AP/Photo

 

Naš najbolji teniser objasnio je razliku između tenisa i ostalih sportova, kao i da ishrana nije ni prirodno da bude ista za sve!

Autofagija

Prema sopstvenom priznanju, Novak poslednjih godinu i po dana primenjuje proces autofagije, koji je karakterističan po tome što ne jede 16 sati, zatim u periodu od 8 može da konzumira hranu.

- Tenis nema iste fizičke zahteve kao neki drugi sportovi. Moj meč može da traje i pet sati, u toku mečeva uglavnom jedem urme, nekada i banane, ali pretežno urme. Pijem dva različita energetska pića, mnogo vode i to je to. Verujem u emocije i psihu. Kažu kad si u strahu zgrči ti se stomak i ne možeš da jedeš. Strah, trema i motivacija, sve što se dešava kad izlaziš na finale Vimbldona zgrči ti stomak. Ne misliš da nešto jedeš i znaš da ćeš imati energije, zato to što si uradio uoči tog dana si uradio na pravi način da budeš na maksimumu. Plus adrenalin, maratonci trče po 10 sati, a ne pojedu ništa. Neko bi se zapitao - kako?! Ipak, sve je moguće!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17