• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.05.2024

19:16

Milena Dudvarski najbolja ženska uloga! Učenici 14. gimnazije izveli predstavu za pomoć maturantima Zanatske škole (FOTO/VIDEO)

Privatna arhiva

Beograd

Milena Dudvarski najbolja ženska uloga! Učenici 14. gimnazije izveli predstavu za pomoć maturantima Zanatske škole (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Učenici dramske sekcije 14. beogradske gimnazije izveli su danas predstavu "Igraj Crnjanskog" u humanitarne svrhe kako bi pomogli svoje drugove, maturante srednje Zanatske škole u Beogradu.

Pozdravljajući prisutne pred početak predstave, direktorka Zanatske škole Vesna Leontijević je podsetila da obrazuju decu sa poteškoćama u rasvoju.

- Akademska znanja mogu ili ne da se steknu, ali bitno je da kada uđu u školu da se zagrle na vratima. Vrlo je zanimljivo raditi sa takvom decom, jer su krajnje iskrena - istakla je Leontijević.

Prema njenim rečima, učenici 14. gimnazije su bili njihovi gosti, družili se, imali radionice i "mogli su da shvate kolika je potreba te dece da budu prepoznata u društvu i budu njegov deo".

Direktorka 14. gimnazije Marija Miletić je istakla da neguju ermpatiju, društvenu odgovornost i svestranost, a među njihovim nastavnicima Živković je svojim "dolaskom u školu unela novu vrstu energije u dramsku sekciju".

- Deca koju ćete gledati su nesebična i uspevaju da sve steknu, nauče, pokažu i prošire svoje vidike. Drago mi je da ste u ovom broju ovde i da ovo neće biti poslednja predstava humanitarnog karaktera. Ovo je najlepše mesto gde deca daruju decu - istekla je Miletić.

Rediteljka i dramaturškinja Milica Živković je rekla Tanjugu da su došli na ideju da malo podstaknu empatiju i humanost i izvođenjem predstave pomognu učenicima Zanatske škole kako bi "prikupili sredstva za njihovu maturu i maturske haljine".

Cena ulaznice je bio dobrovoljni prilog, a prihod od ulaznica namenjen je maturantima Zanatske škole u Beogradu, koja je posvećena profesionalnom rehabilitacijom učenika sa smetnjama u razvoju i učenju. Prema njenim rečima, predstava je nastala po tekstu koji je sinkretizam različitih delova iz dela Miloša Crnjanskog u jednu zaokruženu celinu.

- Mislim da je to važno za učenike, jer im je ponekad Crnjanski težak i udaljen, a izuzetno je značajan za našu kulturi i književnost. Ovo je pravi način da se učenici sretnu sa Crnjanskim i njegovim delom - ocenila je Živković. Predstava "Igraj Crnjanskog" je uspešno izvedena u Kragujevcu 26.

Pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije, gde je Milena Dudvarski osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu. U predstavi igraju i Marko Đurović, Boris Pavlović, Teodora Pribaković, Anastasija Oluić, Jana Lukić, Dunja Đurđević i Vera Pejković, a asistent rediteljke je Marko Đurović. Publika je nakon izvođenja imala priliku da sa rediteljkom i glumcima razgovara o antiratnoj poetskoj drami, koja podseća da svaki čovek neprestano traga za svojom zvezdom u beskrajnom plavom krugu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!
Politika

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!

Čitajući kojekakve budalaštine koje udarna Đilasova pesnica i fantom koji je pored grada u kome živi menjao čak i ime pa se danas zove Borko izjavljuje prosto se, samo od sebe, nameće pitanje - da li on zaista smatra građane Srbije ludim i glupim?

21.06.2024

18:10

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set