• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Telegraf.rs

21.06.2024

19:42

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

A.Nedeljković/Telegraf.rs

Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

Podeli vest

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

Prema podacima iz knjige "Ja sam Rom, čovek kao i Vi" autora Agrona Osmanija, na Kosovu i Metohiji živelo je nešto više od 160.000 Roma, dok stvarni broj iznosi oko 270.000. Mnogi Romi su svoje strahote dokumentovali u dnevnicima, knjigama i memoarima.

Osmani u svojoj knjizi opisuje: "Skrivali smo se od bombardovanja, skrivali od noćnih zlih sila i pljačkaša! Ja sam Rom, čovek kao i Vi, i nisam znao od koga više da se krijem. Ko će mi naneti težu patnju i smrt… Žalost je velikom snagom uzimala maha".

Foto: Foto: A.Nedeljković

 

U junu 1999. godine počelo je paljenje romskih kuća, a Romi koji su uspeli preživeti i napustiti Kosovo i Metohiju, rasuli su se po Evropi, Kanadi i Americi.

Većina pripadnika romske zajednice koji su došli u Francusku kao žrtve rata, dobila je papire koji su im omogućili ostanak i pokretanje novog života. Manji broj dobio je politički azil, drugi su dobili status izbeglica, a neki i državljanstvo, navodi Osmani.

Romska zajednica u Francuskoj održava međusobne kontakte i pomaže jedni drugima, a osnovali su i brojne nevladine organizacije putem kojih neguju svoju kulturu i tradiciju. Među njima se ističe Unija Roma s prostora bivše Jugoslavije u dijaspori (Union des Roms de L’ex Yougoslavie en Diaspora et en Doubs – 25), sa sedištem u Troyesu i Besanconu.

Foto: Foto: A.Nedeljković

 

Tribine posvećene stradanju Roma sa Kosova i Metohije održane su od 12. do 14. juna u Troyesu. Na tribinama se razgovaralo o položaju Roma u Francuskoj i mogućnostima za snažniji razvoj njihove zajednice, kao i o predlogu romskih izaslanika iz više od 20 evropskih zemalja koji su se od 15. do 17. maja 2023. sastali u Berlinu kako bi definisali svoj odnos prema stradanju Roma na Kosovu i Metohiji i predložili proglašenje 13. juna Danom sećanja na stradale, prognane, ubijene i nestale Rome s Kosova i Metohije.

Ovaj predlog je jednoglasno prihvaćen na tribinama u Francuskoj, i odlučeno je da će se ovaj dan od sada redovno obeležavati, posebno u onim državama, gradovima i mestima gde živi brojna romska zajednica poreklom sa prostora bivšeg Kosova i Metohije.

Tribine je pratila prigodna izložba dokumentarnih fotografija Nedžmedina Nezirija, a početak programa obeležilo je prikazivanje potresnih dokumentarnih filmova istog autora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba!
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba!

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada!
Live TV

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada!

Juče su održani pregovori u Briselu o Kosovu i Metohiji. Svi su se pojavili, ali se nisu svi sreli. Aljbin Kurti je izbegao susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Da li Kurti nije hteo ili nije smeo da se sastane sa predsednikom, ostaje dilema. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba u Sloveniji.

27.06.2024

16:43

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija