• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

10.10.2020

11:43

SRAMOTAN NAPAD NA SRPSKU CRKVU: Vandali upali u dvorište Vladičanskog dvora u Novom Sadu, PRIČINILI ŠTETU!

Vesti

SRAMOTAN NAPAD NA SRPSKU CRKVU: Vandali upali u dvorište Vladičanskog dvora u Novom Sadu, PRIČINILI ŠTETU!

Podeli vest

Iz sedišta Eparhije bačke je objavljeno da je višemesečna medijska haranga koja se vodi protiv Srpske Pravoslavne Crkve kulminirala napadom na Vladičanski dvor u Novom Sadu.

U noći između četvrtka i petka , zasad nepoznati počinioci su upali na gradilište i u dvorište zgrade administrativnog centra Eparhije bačke, u centru Novog Sada, gde Episkop bački Irinej(Bulović) stoluje, živi i radi.

- Podsećamo da su pojedini mediji tokom proteklih sedmica – ne birajući sredstva, a imajući jasan cilj – vodili perfidnu kampanju protiv Eparhije bačke i njenog Episkopa. Pod plaštom zabrinutosti za kulturno i istorijsko nasleđe zgrade Vladičanskog dvora, izrečene su mnoge uvrede, klevete i laži kako bi se narušilo poverenje u Srpsku Crkvu, sa tendencijom na diskreditovanje ugleda Episkopa bačkog g. Irineja – istakli su iz sedišta Eparhije bačke.

Foto: Tanjug

Vladika Irinej

Oni su dalje naveli da, iako su plasirane vesti o navodnoj ugroženosti novinara pojedinih medija, rezultat takvog „profesionalnog i objektivnog” novinarstva je proizveo direktno ugrožavanje bezbednosti sveštenstva SPC a posebno, u ovom slučaju, vladike Irineja i njegovih najbližih saradnika.

- Koliko su pojedinci bili odlučni u nameri da pričine štetu Eparhiji bačkoj i da ugroze osnovno ljudsko pravo na život, imovinu i slobodu kretanja svih lica koja žive i rade u Vladičanskom dvoru, vidi se i iz počinjenog (ne)dela. Policija je načinila uviđaj.

Foto: Eparhija Bačka

 

Na lice mesta je došao g. Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je, zajedno sa izvođačem radova, konstatovao da će rokovi za završetak radova biti produženi usled nanete štete Vladičanskom dvoru i, radi bezbednosti objekta, biće uveden 24-časovni fizički nadzor. Ovo je atak na sâm Dvor kao spomenik kulture, a cela situacija je prouzrokovana pisanjem zlonamernika o načinu rada i obnovi Dvora – ističu u Eparhiji bačkoj.

Zoran Vapa je kazao da , na svu sreću, ono što je uništeno moguće je nanovo uraditi, tako da će tek u narednim danima biti tačno definisano kolika je materijalna šteta.

- Probaćemo i da na bazi sigurnosnih kamera nadležni organi uđu u trag počiniocima – naglasio je Vapa.

Foto: Shutterstock

 

Iz Eparhije bačke postavljaju pitanje i da li će se vinovnici događaja zaustaviti na ovome ili će – ne dao Bog – dobiti inspiraciju za nastavak ovog vandalskog čina, a mediji nastaviti da stvaraju atmosferu linča, gazeći principe osnovnih ljudskih prava i evropskih vrednosti, koje prividno podržavaju.

U napadu na Eparhiju bačku SPC prethodnih dana prednjačili su mediji poput sajta Nova.rs N1, kao i nekoliko lokalnih sajtova, koji u dužem vremenskom periodu vode kampanju protiv Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irinije i pojedinih vladika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set