• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

11.10.2020

10:12

MURAL S KOŠARKAŠIMA ŠOKIRAO NOVOSAĐANE! Možete li da prepoznate ko je ko?

Vesti

MURAL S KOŠARKAŠIMA ŠOKIRAO NOVOSAĐANE! Možete li da prepoznate ko je ko?

Podeli vest

Veliki mural sa likovima srpskih košarkaških legendi koji su obeležili jedan period u NBA ligi, a na kome su Greg Popovič, Igor Kokoškov, Pit Maravič, Vlade Divac, Peđa Stojaković, Nikola Jokić i Darko Miličić, oslikan je na fasadi zgrade na Bulevaru oslobođenja broj 113 u Novom Sadu. Mural je urađen u okviru Dana američke kulture u najvećem gradu u AP Vojvodini

Ovaj mural  je odmah  uzburkao duhove Novosađana, jer skoro niko ne liči na stvarne likove naših legendi igre pod obručima.

- Onaj brko mi liči na  Nikolu Plećaša, našeg svetskog šampiona one reprezentacije iz 1970. godine. Ni ovi drugi, osim možda Divca, nisu ni  približni – rekao je penzioner M.P.(75), i sam nekadašnji košarkaš lokalnih klubova.

Foto: Informer

On dodaje da u ovom slučaju ne sumnja u dobru nameru Amerikanaca, ali ističe da ne treba ni grad, ni američka ambasada, da se brukaju ovako neprepoznatljivim likovima slavnih košarkaša i trenera našeg porekla.

- Malo je reći da sam bio šokiran kad sam prolazeći juče Bulevarom video mural. Još su ga slikali... Boje, likovi u nekakvim balonima, kompozicija slike, sve je to tragičan neukus. Pitao sam nekog čoveka koji je stajao ispod dizalice sa kantom u ruci ko su ti likovi u balonima, a on mi je rekao da su to poznati košarkaši. Ti košarkaši liče na sebe koliko i voštana figura u Jagodini na Novaka Đokovića – kaže Radovan L.(54), koji živi u blizini mesta gde se nalazi mural.

Kako je navedeno iz Gradske uprave, mural zauzima više od 100 kvadrata, njegova izrada se privodi kraju, a na njemu je radio strit art umetnik Uroš Štrboja u okviru Dana američke kulture.

- Ovo je još jedna u nizu akcija koje smo realizovali u saradnji sa američkom ambasadom, a cilj je da popularišemo kulturu i da doprinesemo povezivanju ljudi i boljem upoznavanju. Drago mi je što projekat doprinosi našim prijateljskim odnosima, a zahvaljujući talentovanom umetniku Novi Sad dobija još jedan impozantan mural posvećen legendama košarke koje takođe povezuju Ameriku i Srbiju – izjavio je Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu u Novom Sadu.

Foto: Informer

Savetnik za odnose s javnošću u ambasadi SAD Timoti Standart je rekao da je američka ambasada ponosna na dugogodišnje partnerstvo sa Gradom Novim Sadom u oblastima kulture i obrazovanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set