• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

13.09.2021

09:58

Tijana došla čak iz Štutgarta da obuče banatsku nošnju

V. N.

Vesti

Tijana došla čak iz Štutgarta da obuče banatsku nošnju

Podeli vest

Tijana Lončina (24) iz Štutgarta došla je čak u Kikindu za „Dane ludaje“, kako bi ostvarila svoju davnu želju da ponese banatsku narodnu nošnju

Tijana je putem interneta kontaktirala osnivača i rukovodioca Ženske pevačke grupe „Melizmi“ iz Kikinde, Biljanu Mandić, kojoj je izložila svoju želju da poseti grad i obuče banatsku narodnu nošnju.

-Iako sam rođena i odrasla u Štutgartu, moji roditelji su rodom iz Bosanske Krupe, i sve što ima veze sa Balkanom dobro mi je poznato i vrlo blisko. Na internetu sam videla banatsku nošnju koja mi je uvek bila jako lepa, jer je jednostavna, a ipak ima detalje koji joj daju posebnu draž i lepotu, što me se najviše sviđa. Poželela sam da je nosim, a putem društvene mreže Fejsbuk videla sam da ŽPG “Melizmi”, osim divnih glasova njenih članica, nastupa upravo u banatskoj nošnji. Taj spoj tradicije i pesme me je najviše privukao. Biljana Mandić mi je omogućila da dođem i prisustvujem na “Danima ludaje”. Ostvarila mi se želja da nosim banatsku nošnju. Jako sam srećna zbog toga i zahvalna-rekla je za Informer Tijana.

Foto: V. N.

Ova devojka bila je gošća grupe „Melizmi“ koja je na manifestaciji imala svoj štand sa raznovrsnim banatskim specijalitetima koje su napravile vredne ruke članica, a Tijana je sedela pored i zadovoljno se smeškala što je uspela da dođe i ostvari svoju veliku želju.

-Bila sam oduševljena kad me je Tijana kontaktirala, jer to znači da kao Ženska pevačka grupa uspešno promovišemo i čuvamo od zaborava narodnu tradiciju, kroz stare narodne pesme svojstvene za ove prostore  i banatsku nošnju koja je prelepa i zbog samog zlatoveza. Tako se i Tijani probusila želja da nas poseti i mi smo je rado ugostili-rekla je osnivač i rukovodilac ŽPG „Melizmi“, Biljana Mandić.

Na njihovom štandu našle su se i starinske stvari bez kojih je nekada svaka kuća u Banatu bila nezamisliva. Jedna od njih je i komlov, specijalno pripremljen kvasac koji su davno domaćice same proizvodile za mešenje hleba i drugih slanih i slatkih proizvoda od testa. Od njega, kažu domaćice, testo narasta „kao ludo“.

-Uz pomoć ovog „divljeg kvasca“ koji se, ili nalazio u prirodi od biljaka koje su pospešivale rast testa ili su ih ljudi sami pravili od kukurznog i pšeničnog brašna, pravio se hleb. Komlov se stavljao u brašno i uz njegovu pomoć se cipovka (drugi naziv za okrugli hleb) u vidu testa mesila u drvenoj posudi koja se zove naćve. To je bio veliki hleb koji se pravio za celu nedelju i predstavljao je u davnoj prošlosti glavnu namirnicu na banatskim prostorima-rekla je Mandić.

Da je doživela jedno novo i lepo iskustvo, ali i naučila dosta o običajima na banatskim prostorima, potvrdila je gošća Tijana Lončina koja će u Štutgart odneti mnoštvo lepih uspomena koje će dugo pamtiti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set