• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

21.09.2021

11:04

OD ROGATE DINJE DOBRA ZARADA! Vlade je proletos iz radoznalosti posejao seme iz Afrike, NIJE NI SLUTIO ŠTA ĆE SE DESITI/FOTO/

Z.G.

Vesti

OD ROGATE DINJE DOBRA ZARADA! Vlade je proletos iz radoznalosti posejao seme iz Afrike, NIJE NI SLUTIO ŠTA ĆE SE DESITI/FOTO/

Podeli vest

Kada su proletos Vlade Krstonić i njegov sin i snaja iz Milićevog sela kod Arilja zasejali seme kivano – afirčke dinje ili rogate dinje nisu ni slutili da će tako roditi

Od šest biljaka u plasteniku imaće oko 50 kg, a cena po kilogramu je sasvim zadovoljavajuća – 1.500 dinara.

- Ovo nam je došlo kao ogledni rad, a ako uspemo sve da prodamo sigurno ću iduće godine zasadti ceo plastenik – kaže Vlade Krstonić.

Foto: Z.G.

 

Plod ove veoma sočne i korisne biljke Vladov sin je dobio u oktobru prošle godine. Odvojili su seme i u februaru zasadili u kontejner sa 60 otvora.

- Iz svakog semena je nikla bilja. Nisam imao prostora u plasteniku pa sam zasadio samo 6 rasada, a sve ostalo napolju u zemlju bez folije i bilo čega drugog. I sada, kada je došlo vreme sazrevanja i sami smo iznenađeni kako je rodila.

Foto: Z.G.

 

U plasteniku tih šest kivana doneli su dosta plodova, još ih nismo sve izbrojali, niti smo sve obrali. Obrali smo samo šest komada koji su sazreli, a ostalo je sigurno još oko četrdesetak. One što smo zasadili vani još nismo dirali, niti znamo koliko ima plodova.

Zanimljivo je da je lišće još zeleno i pored ove suše, bez kiše i vode. Ta biljka napolju nije ništa trpela, zeleni se kao da se svaki dan zaliva - kaže Vlade. Plod koji je u klasi teži od 400 do 500 grama. Najbolja je kada kora dobije narandžastu boju, a može se jesti i pre. Ima ukus dinje sa bananom ili krastavcem.

Foto: Z.G.

 

- Nisam dovoljno upoznat sa tržištem, ali su mi prijetelji rekli da je veoma tražena u Beogradu i da je cena 1.500 dinara po kilogramu. Čuo sam da je jedan proizvođač iz Dragečevskog kraja za samo nekoliko sati prodao pun kamion ove dinje po toj ceni – dodao je Vlade.

Vlade je poznati proizvođač jagoda, maline vilamet i heretidž (koju sada bere), kupine, paprike, paradjza, a verovatno će biti poznat i po proizvodnji rogate dinje.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set