• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zvezdana Gligorijević

13.12.2021

14:52

DRAMATIČNA AKCIJA SPASAVANJA NA TARI! Ljubomir i Jelena ostali zavejani u snežnoj mećavi /VIDEO/

Z. G.

Vesti

DRAMATIČNA AKCIJA SPASAVANJA NA TARI! Ljubomir i Jelena ostali zavejani u snežnoj mećavi /VIDEO/

Podeli vest

Užički vatrogasci Radomir Smiljanić, šef smene, Vidoje Stanojević, Milan Selaković i Nemanja Penezić u subotu veče iz snežne vejavice na Tari spasili Ljubomira Stevanovića i Jelenu Stevanović iz Beograda

Veliku pomoć im je pružio i njihov kolega iz Bajine Bašte Slobodan Sredojević, kao i dvojica meštana.

Snežna mećava na Bulibanovcu na Tari, mrak, hladnoća, nije omela hrabre vatrogasce da na prvi poziv u pomoć hitno reaguju. Posle 4 sata traganja i pružanja pomoći Beograđani su spašeni.

Foto: Z. G.

- Dobili smo poziv oko 20.15 časova, kada nas je meštanin Kremana zvao i rekao da je njegov kum i jedna žena zaglavljeni u snegu. Rekao nam je da treba da ih izvadimo odatle i prebacimo do njihove kuće.  Odmah smo seli u džip i na prikolici povezli kvad sa gusenicama. Dok smo išli ka Tari, pozvali smo kolege iz Mokre gore i Bajine Bašte radi podrške, kao i kolegu Slobodana Sredojevića, koji ima traktor sa grtalicom na Tari i dobro poznaje ovu planinu – kaže Radomir Smiljanić.

Potraga po planini

Nakon sat i po vremena vožnje stigli su do Tare i Bulibanovca. Sada ih je trebalo pronaći po prostranstvima Tare. U pomoć su im se priključili Slobodan Sredojević, koji ima vikendicu tu i meštani.

Foto: Z. G.

- Na svu sreću muškarac je imao mobilni telefon i skoro punu bateriju, kao i vozilo puno goriva. To je bila sreća u toj nesreći. Sve vreme smo bili u kontaktu sa njim. Rekao nam je da je skrenuo sa puta i pokušavao da opiše gde se nalazi. Međutim, prvo nam je opisao pogrešno mesto. Nije video farove od našeg vozila. Bitno nam je bilo što pre da ih nađemo. Pošli smo na drugi put. Sneg je padao sve jače, a temperatura je bivala sve niža. Ponovo smo ga zvali i pitali da li vidi plava svetla od rotacije. Rekao nam je da ih vidi. Ugasili smo svetla i pitali da li ponovo vidi. Rekao je da ih ne vidi. Onda smo ponovo upalili svetla i rekli njemu da upali svetlo na mobilnom. U daljini smo videli kako maše. Možda je bio udaljen nekoliko stotina metara, možda čak i kilometer – prepričava ovaj vatrogasac nesvakidšanji događaj.

Tražili ih po mrklom mraku

Njih četvorica vatrogasaca je pošlo ka jedva vidljivom svetlu. Išli su preko zavejane poljane i kroz šumu. I napokon su došli do Ljubomira.

Foto: Z. G.

- Ljubomir je išao ka nama i susreli smo se. Bio je savijen, očigledno da mu je bilo mnogo hladno. Rekao nam je da je žena ostala iza njega i da pratimo tragove. Prihvatili su ga dvojica kolege i odveli do našeg vozila, a nas dvojica smo nastavili put do žene. Sneg je sve jače padao, vetar jako duvao, pa su se njegovi tragovi sve slabije videli. Bilo je tu još nekih jedva primetnih tragova, verovatno od divljih životinja. I nakon nekih par stotina metara našli smo i nju. Ona je bila sva promrzla. Nosili smo je naizmenično do vozila – kaže Smiljanić.

Foto: Z. G.

Kada su ih smestili u vozilo malo su se ugrajali. Odvezli su ih do hotela “Omorika”, gde im je ukazana pomoć.

- Trebalo nam je sat vremena da ih nađemo i još sat da ih odvedemo na bezbedno. Posle smo uz pomoć Sredojevića izvukli i naš automobil i opremu – dodao je hrabri vatrogasac.

Slobodan Sredojević kaže da te noći nije radio, već da je bio kući u Račanskoj šljivovici na Tari.

- Tu imam kuću, a zbog svojih potreba imam traktor i grtalicu. Udaljen sam oko 5 km gde su bili zavejani ljudi iz Beograda. Kada su me kolege iz Užica zvale, odmah sam rekao da ću doći. Pozvao sam i dvojicu drugova, komšija da pođu sa mnom. Oni su pošli automobilom, u slučaju da zatreba da se ogrejemo. Dok su kolege iz Užica išli peške po ove ljude, sneg je već zavejao njihovo vozilo i put, te je grtalica dobro došla da raščisti sneg. Sva sreća te se sve dobro završilo – rekao je Slobodan.

Nisu prvi put na Tari

On je veliki ljubitelj Tare i dobro je poznaje.

- Ovog čoveka Ljubomira viđao sam letos na Tari, dok sam se šetao ili vozio motorom. On je odavde, ali ima stan u Beogradu. Valjda su pošli u kuću na Taru, pa su skrenuli sa puta i nisu mogli da se snađu po mraku i snegu – dodao je Slobodan.

Direktor VU “Tara”, kome pripada “Omorika”, Ljupko Ćirović, kaže da onim imaju lekara u hotelu.

- Njima dvoma je lekar odmah ukazao pomoć. Žena je bila u lošijem stanju. Bilo joj je predlagano da je odvezu do doma zdravlja u Bajinoj Bašti, ali ona nije htela. Prenoćili su u hotelu, a onda su ujutru otputovali za Beograd – rekao je za Informer Ćirović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set