• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

01.03.2022

13:35

NISMO ZAVRŠILI SA SNEGOM? Direktor RHMZ otkriva prognozu za ceo mesec, EVO ŠTA NAM DONOSI MART!

Vesti

NISMO ZAVRŠILI SA SNEGOM? Direktor RHMZ otkriva prognozu za ceo mesec, EVO ŠTA NAM DONOSI MART!

Podeli vest

Prognoza vremena sa izgledima vremena do kraja marta 2022. godine

Posle natprosečno toplog februara, u prvoj polovini marta očekuje se hladnije, a u drugoj polovini prosečno toplo vreme, s češćom pojavom slabe kiše koja će u prvoj dekadi trećeg meseca tokom noći i jutra biti praćena kratkotrajnom susnežicom ili snegom, kaže prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ.

Dakle, očekuje se promenljivo vreme karakteristično za mart za ovo klimatsko područje, odnosno u narodu poznato i kao Baba Marta.

Detaljna vremenska prognoza za mart

Utorak, 1. 3. 2022. godine

Pretežno oblačno, u centralnim i južnim krajevima Srbije mestimično sa susnežicom i snegom slabog intenziteta. Sredinom dana u nižim predelima ponegde se očekuje i kratkotrajna kiša. U Vojvodini suvo uz kraće sunčane intervale. Na planinama manje povećanje visine snežnog pokrivača. Vetar slab i umeren, severni. Najniža temperatura od -5 do 0 stepeni (u Beogradu oko 0 stepeni), a najviša od 2 do 7 stepeni (u Beogradu oko 5 stepeni).

Sreda, 2. 3. 2022. godine

Umereno do potpuno oblačno i u većem delu suvo. Provejavanje slabog snega očekuje se tek ponegde u planinskim predelima. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije povremeno jak, severozapadni. Najniža temperatura od -4 do 1 stepeni (u Beogradu oko -1 stepeni), a najviša od 4 do 8 stepeni (u Beogradu oko 6 stepeni).

Foto: prinstcreen

Vremenska prognoza za 1. mart 2022.
Četvrtak, 3. 3. 2022. godine

U većem delu suvo uz delimično razvedravanje, samo će ujutro i pre podne na jugoistoku i istoku Srbije biti pretežno oblačno, ponegde sa susnežicom i snegom slabog intenziteta. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije povremeno jak, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od -3 do 3 stepeni (u Beogradu oko 0 stepeni), a najviša od 7 do 10 stepeni (u Beogradu oko 8 stepeni). Uveče i u toku noći na severoistoku Srbije (Banat, Braničevo, donje Podunavlje) naoblačenje sa mešovitim padavinama (kišom i snegom).

Petak, 4. 3. 2022. godine

Prolazno naoblačenje sa severoistoka Srbije premeštaće se preko ostalih krajeva zemlje, uslovljavajući kratkotrajne mešovite padavine (kišu i sneg). Posle podne i uveče razvedravanje sa severa. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Najniža temperatura od -4 do 1 stepeni (u Beogradu oko 0 stepeni), a najviša od 6 do 10 stepeni (u Beogradu oko 8 stepeni).

Foto: V. N.

Subota, 5. 3. 2022. godine

Pretežno sunčano. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni, krajem dana u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura od -4 do 1 stepeni (u Beogradu oko 1 stepeni), a najviša od 7 do 11 stepeni (u Beogradu oko 8 stepeni).


Pretežno sunčano. Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od -4 do 1 stepeni (u Beogradu oko 1 stepeni), a najviša od 7 do 11 stepeni (u Beogradu oko 9 stepeni). Uveče i u toku noći sa severa postepeno naoblačenje, a vetar će biti u skretanju na severozapadni.

Profesor Nikolić potom je dodao koji su izgledi vremena u periodu od 7. 3. do 10. 3. 2022. godine.

- U ponedeljak i utorak (7. i 8. 3.) pretežno oblačno sa mešovitim padavinama (kišom i snegom). U planinskim predelima povećanje visine snega za 5 do 10 cm. Sredinom sedmice (9. i 10. 03. 20222 god.) umereno oblačno i uglavnom suvo, sa slabim jutarnjim mrazem i dnevnom temperaturom bez veće promene - naveo je on.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Što se ostatka meseca tiče, sagovornik objašnjava kakvi su to izgledi vremena pre nama, i to konkretno za period od 11. 3. do 31. 3. 2022. godine.

- Naoblačenja sa kišom mestimično, ili lokalnim pljuskovima, prognoziraju se oko 14. 03. 2022 god., u periodima od 16. 03. do 21 .03, kao i od 24. 03. do 28. 03. 2022. godine. Krajem druge i početkom treće dekade marta u jutarnjim satima je u Centralnoj, Južnoj i Istočnoj Srbiji ponegde moguća i pojava kratkotrajne susnežice, ili snega. Na planinama iznad 1200 m nadmorske visine padaće sneg uz povećanje visine snežnog pokrivača. Nešto i

Foto: Printscreen TV Pink

Dr Jugoslav Nikolić

- U periodu od 11. 3. do 20. 3. 2022. godine jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od 0 do 5 stepeni; u Istočnoj i Južnoj Srbiji od -2 stepena do 2 stepena; po pojedinim kotlinama i na visoravnima Jugozapadne Srbije i do -6 stepeni, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 8 stepeni do 12 stepeni; u Vojvodini i Zapadnoj Srbiji početkom i krajem druge dekade marta i do 15 stepeni. Zatim, u periodu od 21. 03. do 31. 03. 2022. godine jutarnja temperatura vazduha biće u intervalu od 1 do 7 stepeni; po pojedinim kotlinama i na visoravnima Jugozapadne Srbije oko -3 stepeni, a najviša dnevna od 10 do 16 stepeni; u Zapadnoj i Južnoj Srbiji i do 18 stepeni.

Nikolić navodi da će ukupna količina padavina u periodu od 11. 03. 2022. do 31. 03. 2022. godine očekuje se u intervalu od 20 do 40 mililitara, u brdsko-planinskim predelima lokalno i do 60 mililitara.

Za kraj, kratak rezime profesora Nikolića je da će prvu dekadu marta obeležiti mala količina padavina i slab jutarnji mraz, a dnevna temperatura biće oko i malo ispod proseka (od 7 do 11 stepeni). Na planinama zadržavanje snežnog pokrivača.

Foto: RINA

Visina snega na planinama:

Kopaonik – 98 cm,

Zlatibor – 27 cm,

Tara – 28 cm,

Stara Planina - 60 cm,

Kukavica - 65 cm.

BONUS VIDEO: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set