• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs

09.05.2022

13:02

Biće nalik VAMPIRU brani ČAST SRBIJE na takmičenju za NAJLEPŠU poštansku marku EVROPE!

posta.rs

Vesti

Biće nalik VAMPIRU brani ČAST SRBIJE na takmičenju za NAJLEPŠU poštansku marku EVROPE!

Podeli vest

Prva poštanska marka u Srbiji izdata je 1866. godine. Na njoj je bo prikazan tadašnji srpski grb, iznad je stajao natpis “K S. POŠTA” (Kneževska srpska pošta), a ispod cena od jedne pare. Ove godine, drekavac, biće iz mitologije Srba i Južnih Slovena, naći će se u izboru za najlepšu marku Evrope...

 

Javno preduzeće "Pošta Srbije“ objavila je prigodnu poštansku marku pod nazivom Evropa sa kojom učestvuje u takmičenju za najlepšu evropsku marku, koje počinje danas.

Ove godine, zajednička tema izdanja Evropa za sve evropske poštanske operatore, po odluci asocijacije javnih poštanskih operatora PostEvropa (PostEurope), su priče i mitovi. Pošta Srbije je u okviru emisije Evropa objavila prigodan blok sa jednom markom, nominalne vrednosti 85 dinara, na kojem je predstavljen drekavac, biće iz mitologije Južnih Slovena, naročito zastupljeno u mitologiji Srba.


Narodna verovanja kažu da je drekavac, nalik vampiru, materijalna manifestacija duše umrlog koja ne može da nađe svoj mir posle smrti, pa izlazi noću iz groba i proganja one koji su mu zgrešili u životu.

Prema drugim predanjima, drekavac je pojavni oblik duše umrlog, nekrštenog deteta, koje noću izlazi iz svog groba i obilazi kuću svojih roditelja.

Foto: Pošta SrbijePošta Srbije

Pošta Srbije

Najlepša marka Evrope bira se glasovima stručnog žirija i onlajn glasovima posetilaca sajta PostEvrope, po principu „jedan klik jedan glas”, a u izboru za najlepšu marku učestvuju svi javni poštanski operatori zemalja članica PostEvrope.

Glasanje je otvoreno do 9. septembra na linku http://www.posteurop.org/europa2022 i pozivamo građane da daju svoj glas našoj nacionalnoj marki, čiju umetničku realizaciju potpisuju braća Zamurović, saopšteno je iz ovog Javnog preduzeća.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Drekavac nije mitolosko bice .. zaidjite po Sumadiji .. zanocite uz reku ili most .. bice vam sve jasno ..

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set