• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ.S.

02.01.2023

11:24

PROKUPČANI NA NESVAKIDAŠNJI NAČIN SLAVE NOVU GODINU! Tradicija se nastavlja, i ove godine su ispoštovali običaje...

Printscreen

Vesti

PROKUPČANI NA NESVAKIDAŠNJI NAČIN SLAVE NOVU GODINU! Tradicija se nastavlja, i ove godine su ispoštovali običaje...

Podeli vest

U Prokuplju prvi dan nove godine započinje se tradicionalnim aktivnostima, te je tako Dušan Vlahović (46) sa svojim prijateljem Zoranom Miljkovićem (65) odradio tradicionalni trening u Okinava karate na Rastovnici. Ovo je sedamnaesta godina zaredom kako na Rastovničkom jezeru vežbaju 1.januara. Vladan Milutinović (50) sa svojim bratom Tomislavom pecao je kao i deset godina pre ovog 1.januara, a dva prokupačka planinara Darko Žarić i Tanja Šopić prošetali su do Selišta

Tako je sve više Prokupčana koji uvode tradicionalne akcije prvog dana nove godine.

-Mi ne propuštamo, već sedamnaest godina svakog 1.januara na Rastovničkom jezeru odradimo trening, prošetamo do crkve Svete Petke u ovom selu i vratimo se kući. Iako mi juče nije baš bilo dobro, nije bilo šanse da propustim ovu tradiciju- kaže Dušan Vlahović koji je odličan poznavalac borialčkih veština i dugogodišnji trener. 

Foto: LJ.S./Privatna arhiva

Tako je i upoznao Zorana Miljkovića, koji je baš u njegovom klubu počeo da trenira i onda je nastala tradicija. 

Ovog prvog januara jedanaestu godinu zaredom Vladan Milutinović, vrsni prokupački ribolovac izlazi na Toplicu da peca. Nakon nekoliko godina pridružio mu se i brat Tomislav, a sada i bratanac Andrija. 

Foto: LJ.S./Privatna arhiva

-Za mene je ovo trenutak koji me povezuje sa prirodom i obećava mi da ću čitave godine da izlazim na reku i pecam. Ove godine, kod Grčkog mlina, gde smo pecali, bilo je sigurno dvadesetak kolega ribolovaca. Izgleda da svi vole da se druže na reci 1.januara- kaže Vladan Milutinović. 

Foto: LJ.S./Privatna arhiva

Tekst potpisa

Uz grejanu rakiju i kiseo kupus koji su poneli u ovoj avanturi, odmorili su se od prethodne noći i posvetili novoj godini. Ulov nije u prvom planu,a kako ih je lepo vreme poslužilo, pecaroši su više sati proveli na reci. 

Od sledeće godine možda tradicionalno i neki prokupački planinari izlaze u prirodu. Ove godine su Tanja Šopić i Darko Žarić otvorili tu mogućnost. Oni su napravili manji krug, do sela Selišta, uz put doručkovali, kako obično planinari i rade.

Foto: LJ.S./Privatna arhiva

-Ideja je bila da se malo razbistrim posle novogodišnje noći i da potrošim koju kaloriju- kaže u šali Žarić. 

Odaćemo vam još jedan tradicionalni početak: već tri godine, Saša Milojević sa suprugom Draganom Đinđić pešice obiđe grad,a zatim u jednom prokupačkom lokalu popiju kafu.Ovo je samo njihov trenutak, koji je postao tradicija i koji ljubomorno čuvaju.

I tako, Prokupčani stvaraju tradicije i pitanje je još koliko ih ima,a  da mi ne znamo. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI