• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. S.

17.08.2023

09:10

Trzanje oko Tržnice! Od jeseni novi početak- vlast gradi, opozicija bi da je (s)ruši!

S. S.

Vesti

Trzanje oko Tržnice! Od jeseni novi početak- vlast gradi, opozicija bi da je (s)ruši!

Podeli vest

Teško je reći da li je u Kragujevcu bilo drugih problema zbog kojih je opozicija češće kritikovala vlast od rekonstrukcije gradske Tržnice. Radovi na velelepnom zdanju iz kasnih 20-ih godina prošlog veka, koje je pod zaštitom države, trebalo bi uskoro da se nastave, i tako uđu u četvrtu godinu otkad su počeli...

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić kaže za Informer da svakako moraju da se nastave i očekuje da investitor JKP Šumadija raspiše tender za radove na samom objektu, tj.drugoj fazi projekta.

- Takođe, očekujem nastavak pritisaka opozicije iz dva razloga. Prvi, jer je reč praktično o jedinom problemu koji imamo u ovom mandatu, bez obzira što je nasleđen. Druge realne teme nema. Drugi je nedostatak razumevanja, znanja ili možda pre nemogućnost da se shvati zašto je neophodno bilo da se obustavi rekonstrukcija i ispočetka proveri i doradi ceo projekat. Da to nije urađeno veliko je pitanje da li bi Tržnica danas stajala na tom mestu imajući u vidu katastrofalne propuste u projektovanju, što potvrđuje i naknadno naručena studija Građevinskog fakulteta u Beogradu.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno se osvrnuo na problem Tržnice u Kragujevcu i najavio pomoć lokalnoj samoupravi. 

- Bukvalno sam besan na sebe zbog svih nesposobnih i ljudi i problema i rešenja koja su postojala u prethodnih 15 godina oko gradske Tržnice koja je jedna od najlepših i najvažnijih zgrada- rekao je Vučić. 

Njegove reče Dašić tumači i kao podsticaj svakome u trenutnom lancu odgovornosti.

- Predsednik je odgovoran i operativan čovek i naravno da je morao da reaguje. Odnos uključenih strana prema objektu Tržnice je praktično bio nezamisliv, a mene je naveo da još 2020. godine, po preuzimanju mandata, podnesem krivičnu prijavu. Iskreno se nadam da će u određenom trenutku odgovarajući državni organi dobro sankcionisati svakog pojedinačnog učesnika u procesu za neverovatan nemar ili možda čak i nameru, ako se dokaže - ističe Dašić.

Marko Vujnović, direktor JKP "Šumadija" u okviru kojeg posluju Gradske tržnice, kaže da razume nezadovoljstvo predsednika Vučića kao što razume i nezadovoljstvo sugrađana.

- Zbog bezbrojnih propusta nastalih u ranijem periodu, došli smo u situaciju da praktično krećemo iz početka. Projekat čija je realizacija sada u toku, nema sa prethodnim, osim imena, gotovo nikakve veze. Propusti su bili neverovatni, a u lancu su zakazali svi, od projektanata, preko nadzora do izvođača. Kasnije, niko nije mogao da predupredi skok cena građevinskog materijala niti loše vremenske prilike. Najvažnije je da sada obavimo sve što je potrebno i da naredna građevinska sezona bude u potpunosti iskorišćena-  kaže Vujnović i najavljuje da će milion evra kredita koji je odobrila Skupština Grada biti uložen u nastavak radova. 

Foto: S. S.

Ovaj deo Tržnice najpre će biti završen

Na molbu da prokomentariše da li je reč o novom zaduženju, Vujnović kaže: 

- Kredit nije novo zaduženje, nivo našeg duga ostaje praktično isti. Raniji kredit nije povučen, tako da suštinski samo menjamo banku koja će nas podržati. Uslovi su čak povoljniji jer nije reč o investicionom kreditu. 

I za njega i gradonačelnika važno je da se radovi nastave. 

- Nezahvalno je govoriti o datumima jer u čitavom postupku ima previše aktera u čije ime ne mogu da govorim. Ukoliko ne bude novih nepredviđenih okolnosti, sama pijaca može biti puštena u rad pre kraja godine. Objekat i podzemna etaža u idealnim okolnostima mogu biti završene pre leta sledeće godine - ipak je prognozirao je Dašić.

 

Ako niste znali...Projekat ruskog arhitekte

Zgrada Tržnice izgrađena je nacrtu arhitekte Georgija Pavloviča Kovaljevskog iz Jelisavetgrada. Izrada projekta tržnice bila je poverena "Tehničkom birou braće Solarević" iz Beograda a izvođač radova bilo je preduzeće "Tuner i Vagner" iz Beograda. Kamen temeljac položen je 9. septembra 1928. godine, kada je i počela izgradnja, a završena je novembra 1929. godine. To je bila  prva planski projektovana zatvorena tržnica u Kraljevini Jugoslaviji.

Zgrada zauzima centralno mesto na Miloševom vencu i predstavlja vredno arhitektonsko nasleđe kao jedan od retkih primera u Srbiji iz doba koje ukazuje na savremene evropske stilske uticaje.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set