• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.08.2023

10:10

Otkrivena kuća stara milenijum i po! Na jugu Srbije arheolozi pronašli i nakit i delove nameštaja!

jugmedia

Vesti

Otkrivena kuća stara milenijum i po! Na jugu Srbije arheolozi pronašli i nakit i delove nameštaja!

Podeli vest

Na jednom od arheoloških lokaliteta izvan zidina Justiniane Prime (Caričin grad), nedaleko od Lebana, domaći i strani arheolozi iskopali su ovih dana zlatan prsten, a prema prvim procenama, datira iz prvog milenijuma!

I kuća i prsten su iz ranog gvozdenog perioda, stari negde oko milinijim i po, a 50 metara dalje istražuje se period neolita, gde su, kako piše jugmedia.rs, takođe pronađeni zanimljivi eksponati. Za arheologe ovaj nakit predstavlja više od zlata, jer je taj lokalitet siromašan ovim plemenitim  metalom i na samom Caričinom gradu i okolini.

Zanimljivo je da su još prošle godine otkrili ovu kuću sa kamenim stepenicama i hodnikom, skoro očuvanu poput onih u Pompeji, koje je progutala lava. Smatraju da je i ova kuća stradala pod naletom jake vatre i da je celo naselje izgorelo u požaru. Kuća je pravljena od blata, lepa i pletera, u sredini je peć, a okolo mnogo žrvnjeva.

- Ove godine pronađeni su i ostaci nameštaja u toj kući, pa mi tako imamao skoro celu kuću. Sve te kuće izgorele su u požaru, to vidimo po ostacima crvenog blata, ali do sada nismo pronalazi vredan nakit - objašnjava jedan od arehologa.

Ovo mesto naseljavano je, inače, od neolita, preko ranog gvozdenog doba, bakarnog i mlađeg gvozdenog doba.

Na ovom potezu rade ekipa Areheološkog instituta iz Beča pri Akademija nauka, ekipa Arheološkog instituta iz Beograda i Narodnog muzeja Leskovca.

Dvojica arheologa iz Leskovca i Beograda, koji učestvuju u ovogodišnjim iskopavanjima, tvrde da na lokalitetu nije pronađen zlatan prsten, već "komad nakita od plemenitog metala", te da se još ne zna iz kog je doba dok se ne izvrši ekspertiza.

Za desetak dana kampanja će biti završena, a pronalasci prezentovani javnosti.
- Ova kampanja nema materijalnu, već kulturološku vrednost. Na ovom lokalitetu nismo nalazili zlato, sem ovog malog dela- kaže arheolog Vladimir Stevanović iz Leskovca.

 

Centar za posetioce na Caričinom gradu tokom sledeće godine

Premijerka Ana Brnabić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakli su  prilikom posete Caričinom gradu, da su "Caričin grad" i Justinijana Prima biser arheologije Evrope koji mogu da doprinesu razvoju čitavog kraja. 

Foto: Informer

 

- Postavljanje ograde i video-nadzora na "Caričinom gradu" su završeni, a počeli su radovi na Centru za posetioce. Treba da završimo sve to tokom 2024. godine. Izgradnja Centra za posetioce "Caričin grad" u Lebanu je projekat koji može totalno da promeni život neke zajednice jer upravo ovaj projekat pokreće istovremeno i druge projekte, kao što su izgradnja puteva i turizam - istakli su oni.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set