• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.11.2023

14:01

Četnički vojvoda Rade Radović - rodio se na Kosovu i Metohiji, a branio Hercegovinu od muslimana i Hrvata!

sites.google.com

Vesti

Četnički vojvoda Rade Radović - rodio se na Kosovu i Metohiji, a branio Hercegovinu od muslimana i Hrvata!

Podeli vest

Radovan Rade Radović bio je učesnik ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i komandant vojne jedinice "Bilećki dobrovoljci" iz istočne Hercegovine, zbog čega je bio proglašen za četničkog vojvodu.

Radovan Radović rođen je 1961. na Kosovu i Metohiji, od oca Obrena i majke Anice. U Bileću se doselio 1981. godine i tu je formirao porodicu, a kasnije i svoju jedinicu.

Po izbijanju rata u Hrvatskoj, Radović pristupa srpskim dobrovoljcima koji ratuju za Republiku Srpsku Krajinu, na ratištu u Istočnoj Slavoniji. S početkom rata u Bosni i Hercegovini, Radović se vraća u Bileću i na njegovu inicijativu formira se jedinica "Bilećki dobrovoljci", koja je brojala 94 pripadnika, a od kojih je njih 24 poginulo tokom ovog rata. Odmah nakon formiranja, jedinica beleži uspehe u okolini Stoca.

Foto: sites.google.com

Vojvoda Rade Radović

 

Tokom rata jedinica je prošla brojna ratišta istočne Hercegovine, od Bileće, preko Nevesinja i Mostara, pa sve do Trebinja, Foče i Goražda. Zapažene rezultate jedinica postiže sredinom 1992. godine, u borbama na Podveležju protiv elitne jedinice "Bojne Zrinjski", sastavljene od Hrvata i stranaca. U borbi sa Bilećkim dobrovoljcima gine nemački komandos Tomas Linder. Ističu se tokom Mitrovdanske ofanzive gde je poginulo preko 500 Hrvata i Muslimana, kao i u aprilu 1994. na goraždanskom ratištu i septembru iste godine na Prenju.
Radović postaje član Srpske radikalne stranke 1994, a zatim ga je predsednik stranke dr Vojislav Šešelj proglasio i za četničkog vojvodu.

Foto: sites.google.com

Dobrovoljci Radeta Radovića

 

U sudskom procesu protiv Vojislava Šešelja, pred Haškim tribunalom, u svedočenju Vojislava Dabovića od 28. januara 2010, konstatovano je da je Radović bio jedan od najhrabrijih i najčasnijih Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao i to da se za njega ne može vezati nijedan zločin.

Vojvoda Radovan Radović je mučki ubijen 1998. u Bileći, a ubica je za ovaj zločin osuđen na dve godine zatvora. Radovan je bio oženjen Radislavkom Radović i sa njom je imao sina Miloša i kćerke Mariju i Milicu. Danas jedna od nevesinjskih ulica nosi njegovo ime, a podignut mu je i spomenik u Bileći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set